Наша електронна пошта:
smila.ua@ukr.net
logo
icon-top-follow icon-top-fb

 

Agro robota

 

Стрічка новин

Авторизуватися через соціальні мережі:

 

 

 

Ukraine

 

Політика

Через свавілля орендарів ГЕС гине екосистема річки Рось

2019 08 19 ruba

 

У районі Корсунь-Шевченківського вмирає колись повноводна річка Рось. Про це б’є на сполох на своїй сторінці у Фейсбуці місцева журналістка Галина Добровольська.
«Мертва чи напівмертва риба, раків вже немає зовсім, показник кисню у Росі 0,13 (при нормі 4мг/дм3), маса "хлипаючого" малька. Картина дуже сумна. Навіть трагічна...», – розповідає пані Галина.

 

2019 08 19 ruba1


Каже, спостерігали за рікою від 5 до 8 ранку в районі Яблунівки. Рибалки сидять з вудками на березі, звісно без улову: риба, яка потребує кисню, їсти не може, отже й наживку не бере.
Хоча людині, уточнює, котра не займається вивченням причин такого трагічного стану речей, незрозуміло, чому річка на світанку клекоче, ніби кипить.
«Стукнеш по кладці, - рибки каскадом відсахнуться. Не посвячений спостерігач подума: "Ой, скільки риби, так і скидається". А вони знову хапають повітря, приречено», – констатує Галина Добровольска.

 

2019 08 19 ruba2


І додає, човен пливе плесом тихо, як на похороні.
«Прикро і сумно, що наша річка вмирає, а ми безпорадні перед свавіллям орендарів чи власників ГЕС - ЗЕА "Новосвіт", які заради заробляння на виробництві електроенергії притримують воду, рахують санітарний скид у середньомісячному вимірі й вбивають нашу річку та все, що в ній живе. Тож гине ціла екосистема. І місцева влада безпорадно пише звернення, і потім безпорадно отримує відмашки-відповіді», – обурюється пані Галина.
Торік, наголошує вона, через серпневу задуху Рось зазнала 180 мільйонів гривень збитків. «Але злам таки буде. З нетерпінням чекаємо на офіційні результати дослідження інституту гідробіології НАНУ. До свідчень цих авторитетних науковців дослухається Національна поліція, тож у захисників Росі є реальний шанс розгойдати ситуацію на вседержавному рівні», – зазначає Галина Добровольська.
І звертається до жителів Корсунь-Шевченківського та просить не стояти осторонь спільної екологічної біди, не сподіватися тільки на активістів і не чекати коли Рось повністю вкриє плесо мертвою рибою.
За її словами, до цього часу дослідження, яке здійснювала наукова експедиція, повністю не проплачене. Спільнокоштом зібрано було понад 60 тис.грн., а потрібно 78 тис. грн..
«Номер карткового рахунку Благодійного фонду "Врятувати Рось" – 5169 3305 1947 5401.
Допомагайте, крім вас цього не зробить ніхто. Не обійдеться без вас цього разу. Не можуть же активісти робити все власним коштом. Без вашої підтримки ніяк...», – закликає земляків Галина Добровольська.

scroll back to top

Додати коментар

 

Захисний код
Оновити

t me

 

Дійові особи

Ігор ТАБУРЕЦЬ

Про роботу на обороноздатність країни

 

 

Олена МОНОВА

Про те, що війна завжди повертається туди, звідки прийшла

 

Марина ДАНИЛЮК-ЯРМОЛАЄВА

 

 

Про суть «мирних угод» в Стамбулі

 

 
 
Політика
Негайного відкриття реєстру декларацій не буде

06 вересня 2023, 17:32

2023 09 06 radaВчора Верховна Рада ухвалила законопроєкт № 9534, яким відновлюється електронне декларування. Однак негайного відкриття реєстру декларацій не буде. За цю правку народні депутати не проголосували.


Економіка
Чого чекати від посівної-2024 та яким буде врожай

19 березня 2024, 17:41

Наприкінці лютого в Україні стартувала посівна кампанія. Станом на початок березня ярими зерновими вже засіяли 68 тис. гектарів у 12 областях


Суспільство
На сесії міської ради виділили по 2 мільйони постраждалим у Гречківці

29 березня 2024, 13:25

2024 03 29 sesНа порядок денний 78-ої сесії Смілянської міської ради було винесене 131 питання.
Перше рішення, яке отримало підтримку депутатів, стосувалося дострокового припинення повноважень депутата міської ради Ярослава Березаня за його особистою заявою.


Цікаво
Пацієнт "залізних легень" провів в апараті понад 70 років

28 березня 2024, 17:31

2024 03 28 legeniУ США у віці 78 років помер Пол Александер — один з останніх пацієнтів "залізних легень". Він провів в апараті понад 70 років — BBC.


Афіша
За ініціативи AI HOUSE у Львові відбудеться Generative AI Spring School для ML-спеціалістів

19 березня 2024, 16:35

2024 03 19 gener1Завдяки спільним зусиллям AI HOUSE та Факультету прикладних наук Українського католицького університету у Львові запрацює школа з генеративного штучного інтелекту. Навчальний курс триватиме з 11 по 16 березня.