Наша електронна пошта:
smila.ua@ukr.net
logo
icon-top-follow icon-top-fb

 

Agro robota

 

Стрічка новин

Авторизуватися через соціальні мережі:

 

 

 

Ukraine

 

Дійові особи

У Смілі почастішали випадки сказу

2019 07 17 skaz

 

Черкащина відноситься до неблагополучних областей щодо сказу. У Смілі тільки за 6 місяців поточного року до травмпункту звернулися 102 особи. Серед них були покусані відомими собаками та котами – 74 потерпілих, бродячими - 26 людей, дикими – двоє осіб (щуром і кажаном). Всього призначено щеплення проти сказу 28 особам.
У відділі охорони здоров’я Смілянської міської ради повідомляють, що запобігти захворюванню на сказ можна тільки шляхом введення вакцини проти сказу.
Збудником сказу є вірус, який вражає центральну нервову систему. Вірус виділяється у хворих тварин із слиною. Людина може заразитись не лише внаслідок укусу, але й при потраплянні слини на шкіру, де є подряпини, непомітні навіть для ока. Зараження можливе і через предмети, змочені слиною хворих тварин.
Треба пам’ятати, що вірус сказу виділяється із слиною у тварин за декілька днів до появи у них видимих ознак захворювання. Тому можна заразитись від нібито зовсім здорової тварини. Дуже багато залежить від місця укусу. Чим ближче він до мозку, тим раніше розвивається захворювання. Найнебезпечніші укуси в голову, шию, кисті рук. Період від моменту зараження до виникнення захворювання триває у людини від 2-х тижнів до 6 місяців, а інколи й до року.
Після укусу рану слід негайно промити водою з милом, щоб змити слину і якомога раніше звернутись до лікаря в травмпункт міської лікарні. Якщо лікар призначив щеплення проти сказу, потрібно дотримуватись режиму, що його встановив лікар. Не можна переривати курс щеплень, пропускати їх. Рекомендується не перевтомлюватися, уникати переохолодження та перегрівання організму.
Ні в якому разі не потрібно вбивати тварин, що нанесли укуси. Їх потрібно негайно прив’язати і установити нагляд за ними протягом 10 днів. Якщо собаку чи кота вбивають або десь відвозять, тоді потерпілий приймає повний курс щеплень.
Для запобігання поширення сказу серед тварин і можливих випадків захворювань у людей зареєструйте домашніх собак та котів і проведіть їм щеплення. До речі, в цьому році щеплено проти сказу 610 собак та 344 коти.
Пам ятайте, навіть при малих укусах, подряпинах , ослизненнях тваринами потрібно негайно звернутись за порадою до лікаря.

 

Лікар кабінету здорового способу життя міської поліклініки Раїса Маркова

scroll back to top

Додати коментар

 

Захисний код
Оновити

t me

 

Дійові особи

Ігор ТАБУРЕЦЬ

Про роботу на обороноздатність країни

 

 

Олена МОНОВА

Про те, що війна завжди повертається туди, звідки прийшла

 

Марина ДАНИЛЮК-ЯРМОЛАЄВА

 

 

Про суть «мирних угод» в Стамбулі

 

 
 
Політика
Негайного відкриття реєстру декларацій не буде

06 вересня 2023, 17:32

2023 09 06 radaВчора Верховна Рада ухвалила законопроєкт № 9534, яким відновлюється електронне декларування. Однак негайного відкриття реєстру декларацій не буде. За цю правку народні депутати не проголосували.


Економіка
Вплив фінансової грамотності на розвиток малого бізнесу

26 лютого 2024, 17:36

2024 02 26 gramЩо є головним під час створення власної справи? Правильно, наявність капіталу, а тобто певної кількості коштів для вкладення в майбутній бізнес. Якою б унікальною не була ідея або як би багато дій задля досягнення мети ви не робили б, без інвестицій та грошей не обійтись.


Суспільство
Злочини, вчинені військовими рф під час повномасштабного вторгнення в Україну

19 березня 2024, 11:24

2024 03 19 zlochinЗ початку повномасштабного вторгнення росії в Україну слідчі Національної поліції України розпочали 111 081 кримінальних проваджень за фактами вчинення на території України злочинів військовослужбовцями збройних сил російської федерації та їхніми пособниками.


Цікаво
У прямому ефірі можна спостерігати за життям лелек Грицька та Одарки

18 березня 2024, 17:38

2024 03 18 lelekaНа Полтавщині знову запустили цілодобовий стрім з гнізда лелек. У прямому ефірі на YouTube можна спостерігати за життям лелек, яких звуть Грицько й Одарка.


Афіша
Вболівальників ЛНЗ запрошують дивитися матч із трибун

19 березня 2024, 12:24

2024 03 19 lnzВболівальників запрошують подивитися перший матч футбольного клубу ЛНЗ у цьому році на стадіоні з трибун.