Наша електронна пошта:
smila.ua@ukr.net
logo
icon-top-follow icon-top-fb

 

Agro robota

 

Стрічка новин

Авторизуватися через соціальні мережі:

 

 

 

Ukraine

 

Українській національній валюті 25 років

З почуттям гордості зазначаємо, що на аверсі 5-гривневої банкноти подано портрет гетьмана Богдана Хмельницького, на реверсі -церкви Святого Пророка Іллі в Суботові, що стала його усипальницею.

 


Це можна вважати безперечним доказом того, що храм є візитівкою не лише Чигиринського краю та нашої Черкащини, а й козацької України, адже недарма його виділено з-поміж чисельних святинь вітчизняного зодчества для зображення на національній грошовій одиниці – 5-гривневій купюрі.
Чи не знаковою подією є обставини, що в процесі розробки ескізів майбутньої національної валюти першою було створено саме купюру номіналом в 5 гривень?! Назвати це випадковістю не можна, адже саме Богдан Хмельницький є творцем першої незалежної української держави, і саме це надихнуло талановитого художника Василя Лопату розпочати відповідальну місію зі створення моделі національної гривні із зображення гетьмана та фундованого ним храму.
Хоча задум художника було втілено в життя ще 1992 році, офіційним днем народження гривні вважається 2 вересня 1996 року, коли гривня була введена в обіг як єдиний платіжний засіб на території України.
Від часу створення 5-гривнева купюра, як і купюри інших номіналів, дещо змінила свій дизайн, проте первісну ідею її автора Василя Лопати було збережено.
Дизайн найбільш поширеної серед населення краю банкноти став предметом особливої його гордості.
Приваблює і пошановувачів історії з різних куточків України, близького і далекого зарубіжжя. Особливе захоплення викликає в гостей із загостреним почуттям патріотизму. Часто навіть знайомство зі старожитностями Суботова з ініціативи самих гостей розпочинається з розгляду 5-гривневої купюри та порівняння її з автентичною пам’яткою.
Як відомо, наразі триває процес заміни паперових банкнот металевими монетами. Незабаром і 5-гривнева купюра буде вилучена з обігу. На монеті відповідного номіналу, на превеликий жаль, зображення храму не викарбуване.
Як не прикро, але доводиться спостерігати невпинний процес помирання славетної банкноти: все рідше стали потрапляти нам до рук старенькі паперові банкноти. Пройде зовсім небагато часу, і ми зможемо побачити лише їх зображення.

 

Надія Кукса, завідувачка відділу “Суботів” Національного історико-культурного заповідника “Чигирин”

Із допису у ФБ

scroll back to top

Додати коментар

 

Захисний код
Оновити

t me

 

Дійові особи

Ігор ТАБУРЕЦЬ

Про роботу на обороноздатність країни

 

 

Олена МОНОВА

Про те, що війна завжди повертається туди, звідки прийшла

 

Марина ДАНИЛЮК-ЯРМОЛАЄВА

 

 

Про суть «мирних угод» в Стамбулі

 

 
 
Політика
Негайного відкриття реєстру декларацій не буде

06 вересня 2023, 17:32

2023 09 06 radaВчора Верховна Рада ухвалила законопроєкт № 9534, яким відновлюється електронне декларування. Однак негайного відкриття реєстру декларацій не буде. За цю правку народні депутати не проголосували.


Економіка
Вплив фінансової грамотності на розвиток малого бізнесу

26 лютого 2024, 17:36

2024 02 26 gramЩо є головним під час створення власної справи? Правильно, наявність капіталу, а тобто певної кількості коштів для вкладення в майбутній бізнес. Якою б унікальною не була ідея або як би багато дій задля досягнення мети ви не робили б, без інвестицій та грошей не обійтись.


Суспільство
Домінуватиме некомфортна, хмарна з опадами погода

19 березня 2024, 06:15

Похмура погода буде триматися у Смілі не весь день - ввечері небо стане чистим та ясним.


Цікаво
У прямому ефірі можна спостерігати за життям лелек Грицька та Одарки

18 березня 2024, 17:38

2024 03 18 lelekaНа Полтавщині знову запустили цілодобовий стрім з гнізда лелек. У прямому ефірі на YouTube можна спостерігати за життям лелек, яких звуть Грицько й Одарка.


Афіша
У Смілу завітає Горовий, щоб презентувати свої книги

15 березня 2024, 14:30

2024 03 15 zustrПисьменник, режисер, волонтер співак та автор телепроекту «Служба розшуку дітей», Руслан Горовий приїде у Смілу, щоб презентувати свою збірку оповідань.