Наша електронна пошта:
smila.ua@ukr.net
logo
icon-top-follow icon-top-fb

 

Agro robota

 

Стрічка новин

Авторизуватися через соціальні мережі:

 

 

 

Ukraine

 

Укуси літніх комах: як виглядають, симптоми, як запобігти?

Відповіді на ці та інші питання надають фахівці Національного університету охорони здоров'я України імені П. Л. Шупика

Укус комара
Укус комара виглядає як почервонілий підшкірний пухирець, який сильно свербить, особливо якщо чухати. Як правило, ніяких особливих заходів вживати не потрібно, хіба-що намастити місце укусу настоянкою календули чи заспокійливою маззю, щоб не свербів.
Не рекомендується розчісувати чи роздирати укуси комарів. Але якщо після укусу раптом відчувається жар, болі у суглобах або є набряк лімфовузлів, слід звернутися до лікаря – можливо, у кров потрапила інфекція. Комарі визнані найнебезпечнішим сучасним транспортером вірусів.
Профілактика: обрати одяг (закритий, бажано світлий- комарі не люблять світлого одягу), незахищені ділянки обробити спреями чи лосьйонами з репелентами, антикомарні браслети. У приміщенні мають бути москітні сітки. Ефективні ефірні олії цитрусових, хвої або герані, відоме ефективне поєднання лимону та гвоздики. Радикальний метод - електро-фумігатор з пластинками.

Укус блохи
Укуси блохи викликають сильне свербіння. Зазвичай, блошині укуси з'являються групками по 3-4 крапки і нагадують дрібні червоні пухирці, на місці яких залишаються червоні цятки з отворами по центру.
Догляд: насамперед, ретельно промити водою з милом. Потім змастити заспокійливою маззю, що знімає свербіж. Не розчісувати укуси, щоб не занести інфекцію.
Блоха може переносити збудників інфекцій: псевдотуберкульозу, лістеріозу, туляремії, черевнотифозних інфекцій, рикетсіозів.
Профілактика:
Тримайтесь подалі від тварин, які можуть розносити бліх.

Укус блощиці (клопа)
Симптоми:
Укуси клопів виглядають по-різному. Хтось може їх взагалі не помічати, а у когось виникає сильна алергічна реакція, що супроводжується нестерпним свербінням і болючими відчуттями.
Зазвичай укуси групові або лінійні через декілька сантиметрів один від одного. Крім шкірних ушкоджень, типові симптоми множинних укусів клопів: біль, свербіння, дерматит, а в алергіків – набряки, і, навіть, пухирі.
Догляд: укуси клопів ні в якому разі не можна розчісувати - можна інфікувати, а гірше - занести бруд і спровокувати множинне запалення. Тому перш за все промити всі ділянки з милом, приділяючи особливу увагу місцям укусів. Може знадобитися протизапальний або антигістамінний засіб.
Профілактика:основні причини появи клопів – антисанітарія, старі меблі і сирість (близькість квартири від підвалу). Для профілактики фахівці радять частіше робити вологе прибирання та періодичну дезінсекцію за потреби.
Укус павука
Характерна ознака такого укусу – дві крапки, обрамлені колом. За винятком кількох видів павуків, що не мешкають у Київському регіоні, укуси павуків нешкідливі та зовсім неотруйні.
Догляд: промити місце укусу водою з милом. Потім прикласти лід і за необхідності випити знеболювальний засіб. Якщо місце укусу сильно набрякло – випити антигістамінний засіб. Якщо з‘явилися більш серйозні симптоми або є підстави підозрювати, що павук був отруйний, зверніться до лікаря якомога швидше.
Профілактика: уникати місць зі скупченням павуків

Укус кліща
Кліщ принести додому можна після відпочинку на природі чи з прогулянки парком, чи повернувшись із дачі. Також ці паразити часто живуть на тваринах (особливо, на собаках) і можуть бути дуже небезпечними для людини.
Кліщі переносять чимало інфекцій, зокрема, можуть від людини до людини збудника кримської геморагічної лихоманки і хвороби Лайма.
Симптоми: якщо виявили кліща, необхідно видалити його якомога швидше:
- негайно звернутися до найближчого травмпункту, де кліща видалять, оброблять місце укусу та нададуть рекомендації щодо подальшого спостереження. Якщо неможливо звернутися до медичного закладу, то спробувати видалити його самостійно одним з методів: витягують розкачуючи, або вивертаючи навколо осі тіла кліща легкими рухами проти годинникової стрілки.
При видаленні кліща слід пам’ятати, що різкий відрив кліща багаторазово підсилює ризик зараження.
Догляд: після видалення кліща ретельно промити місце укусу водою з милом та змастити ранку розчином антисептика.
За слідом від укусу потрібно уважно стежити кілька тижнів, тому, що кліщі можуть переносити збудників таких небезпечних інфекційних захворювань, як кліщовий бореліоз (хвороба Лайма), кліщовий вірусний енцефаліт.
Першим проявом хвороби Лайма є тривале колове почервоніння на місці присмоктування кліща.
Профілактика: підбирати для відпочинку на природі відповідний одяг: світлий однотонний одяг з довгими рукавами, який щільно прилягає до тіла – так легше помітити кліщів, а отже і зменшити ризик їх укусів. На голову слід одягнути кепку, панамку, косинку. Кожні 2 год оглядати себе, дітей та друзів, особливо ретельно – ділянки тіла, покриті волоссям. Звільняти від сухої трави, гілок, хмизу місце для привалів у радіусі 20−25 метрів. Кліщу-переноснику зазвичай потрібно до 48 год, щоб інфікувати вірусом енцефаліту, тому треба завжди перевіряти наявність кліщів після повернення з лісу. Якщо на природу брали домашнього улюбленця – його також слід ретельно оглянути на наявність кліщів. Використовувати для захисту від кліщів спеціальні засоби, найчастіше це аерозолі, які відлякують кліщів.

Укус мурашки
Симптоми: домашній мураха кусається дуже рідко, самі укуси малоболісні і не викликають ніяких особливих реакцій. Чорні лісові мурахи вже кусаються сильніше, приблизно як комар. А ось руді мурашки - найбільший дискомфорт. Місце укусу стає червоним, трохи набрякає і страшенно свербить. Хворе місце також часто супроводжується незначним підвищенням температури і появою висипу. Кусаючи, комаха випускає мурашину кислоту. Вона не небезпечна для людини, але при укусі слизових або при попаданні в очі ризик ускладнень збільшується. Як правило, вже через 2-4 дні всі симптоми минають.
Догляд: ні в якому разі не розчісуйте вкушене місце! Найчастіше області нападу таких тварин – це кінцівки. Але вони досить швидко пересуваються тілом людини, тому можуть укусити і в ділянці паху або спини. Укуси деяких видів мурашок (наприклад, рудої лісової) містять отруту, що викликають у людини свербіж, запалення і неабияке подразнення шкіри. Якщо симптоми не минають, то змастити місце укусу маззю з кортизоном.
Профілактика: уникати місць скупчення мурах.

Укус оси та бджоли
Отрута ос та бджіл не є небезпечною, хоча і може викликати хворобливий стан, що може проявлятись у вигляді алергії. У такому випадку необхідно відразу ж звернутися до лікаря, адже наслідки можуть бути дуже серйозними.
Симптоми: набряк, біль і печіння.
Догляд: щоб зняти набряк, обробіть укус комахи оцтом або іншими засобами. Бджоли часто залишають у шкірі жало, тому якщо воно є – видаліть його пінцетом. Обов'язково продезінфікуйте місце укусу спиртом, після цього можна прикласти лід або щось холодне. Це допоможе зняти набряк і свербіж. Не розчісуйте місце укусу, це призведе до тривалого загоювання і ще більшого свербіння. У випадку множинних укусів або схильності до алергічних реакцій, рекомендується випити антигістамінні препарати. Якщо стан після укусу бджоли, оси або джмеля погіршується, з'явилася висипка, не припиняється блювота - обов'язково зверніться до лікаря;
Дуже небезпечно, якщо бджола вжалила в язик, в цьому випадку може настати задуха. Тому відразу ж важливо викликати лікаря і зменшити набряк: тримати в роті шматочки льоду, їсти морозиво або хоча б полоскати рот холодною водою.
Профілактика: бажано уникати місць скупчення комах, не їсти солодощі на вулиці - це приваблює комах, у місцях скупчення комах носити максимально закритий одяг, не проявляти агресію до комах, якщо спробувати вбити осу чи бджолу, швидше за все вона вкусить, не користуватися у гарячу пору солодкими ароматами при виході на вулицю (парфумами, кремами).

Укус Ґедзя
Симптоми: біль та миттєве почервоніння шкіри у місці укусу, печіння, сильний свербіж, тривале виділення кров, набряклість, припухлість, при попаданні в ранку хвороботворних мікроорганізмів розвивається нагноєння.
Алергія на укус у чутливих людей проявляється масштабним почервоніння шкірного покриву, додатково висипом, сильною набряклістю, нестерпним свербінням. Ґедзі не нехтують навіть трупами тварин, коли кусають, що підвищує ризик інфікування людини. У більшості випадків укус від ґедзя минає протягом тижня, свербіж зникає за кілька днів.
Догляд: рекомендується промити ранку (краще милом), продезінфікувати. У людей з сильним імунітетом наслідки укусу ґедзя не такі страшні, як в осіб зі схильністю до алергії - доведеться отримати спеціальне лікування. Укус ґедзя небезпечний поширенням інфекції. Комахи є переносниками багатьох захворювань. Заразитися можуть тварини, людина туляремією, філяріозом, сибіркою, трипаносомозом.
Якщо крім описаної вище симптоматики спостерігається суттєве погіршення самопочуття, підвищується температура тіла, опухає місце укусу, необхідно звернутися за допомогою до фахівців
Профілактика: закритий одяг.

Укус мошки
Симптоми: сильне печіння в момент укусу, біль, сильний набряк і тривалий свербіж, пухирі, які не проходять протягом тривалого часу.
Догляд:протиалергійні мазі, за необхідності антигістамінні внутрішньо. В разі значного набряку чи нагноєння – зверніться до лікаря.
Профілактика: мошку приваблюють відкриті ділянки тіла – тому, за можливості, одягайтеся з довгим рукавом. Якщо ж мошок занадто багато, використовуйте репелент.

scroll back to top

Додати коментар

 

Захисний код
Оновити

t me

 

Дійові особи

Ігор ТАБУРЕЦЬ

Про роботу на обороноздатність країни

 

 

Олена МОНОВА

Про те, що війна завжди повертається туди, звідки прийшла

 

Марина ДАНИЛЮК-ЯРМОЛАЄВА

 

 

Про суть «мирних угод» в Стамбулі

 

 
 
Політика
Негайного відкриття реєстру декларацій не буде

06 вересня 2023, 17:32

2023 09 06 radaВчора Верховна Рада ухвалила законопроєкт № 9534, яким відновлюється електронне декларування. Однак негайного відкриття реєстру декларацій не буде. За цю правку народні депутати не проголосували.


Економіка
Чого чекати від посівної-2024 та яким буде врожай

19 березня 2024, 17:41

Наприкінці лютого в Україні стартувала посівна кампанія. Станом на початок березня ярими зерновими вже засіяли 68 тис. гектарів у 12 областях


Суспільство
Джури зі Сміли відпрацьовували навички долікарської допомоги

28 березня 2024, 10:29

2024 03 28 dguriВідбувся одинадцятий тренінг з циклу тренінгів з домедичної допомоги для роїв середньої та старшої вікових груп Всеукраїнської дитячо-юнацької військово-патріотичної гри «Сокіл» («Джура»). Повідомляють в Черкаському обласному центрі туризму, краєзнавства та екскурсій.


Цікаво
У прямому ефірі можна спостерігати за життям лелек Грицька та Одарки

18 березня 2024, 17:38

2024 03 18 lelekaНа Полтавщині знову запустили цілодобовий стрім з гнізда лелек. У прямому ефірі на YouTube можна спостерігати за життям лелек, яких звуть Грицько й Одарка.


Афіша
За ініціативи AI HOUSE у Львові відбудеться Generative AI Spring School для ML-спеціалістів

19 березня 2024, 16:35

2024 03 19 gener1Завдяки спільним зусиллям AI HOUSE та Факультету прикладних наук Українського католицького університету у Львові запрацює школа з генеративного штучного інтелекту. Навчальний курс триватиме з 11 по 16 березня.