Наша електронна пошта:
smila.ua@ukr.net
logo
icon-top-follow icon-top-fb

 

Agro robota

 

Стрічка новин

Авторизуватися через соціальні мережі:

 

 

 

Ukraine

 

«Корона», яка руки гріє: чому Зе-влада перенесла локдаун на «після свят»

 

Кабінет Міністрів на позачерговому засіданні 9 грудня продовжив загальний карантин в Україні через коронавірус до 28 лютого вже 2021 року й оголосив терміни запровадження жорсткого локдауну — з 8 до 25 січня.
Така «далекоглядність», пише «Україна молода», лише підтверджує гіркі кепкування про те, що Зе-влада вирішила не скасовувати різдв’яноноворічні концерти «95 кварталу».
Наприкінці листопада кількість офіційних нових хворих за день уже перевищувала в Україні 16 тисяч. Початок грудня, за цифрами МОЗУ, став «сеансом заспокійливої терапії», коли позначки опустилися: за неділю 6 грудня — навіть до 8 641. Але вже в четвер знову повертає ближче до реальності: зафіксовано 13 371 новий випадок коронавірусної хвороби.
Найтривожніша цифра — за одну добу госпіталізовано рекордні 2 993 особи. А днем раніше, за добу 8 грудня, в Україні відійшло у засвіти 276 пацієнтів із діагнозом COVID-19. Це найбільше офіційне число летальних «корона»-випадків одного дня за весь час пандемії з березня.
Можна махнути рукою: у Німеччині того ж дня теж зафіксований максимальний показник летальних випадків від коронавірусу — там померли за добу 590 осіб, за інформацією Інституту імені Роберта Коха (RKI).
Статистика летальності одного з найавторитетніших наукових закладів із вивчення інфекційних захворювань із 129-річною історією враховує і ті випадки, коли вірус був безпосередньо причиною смерті, і ті, коли він сприяв смерті пацієнта, ослабленого іншими захворюваннями.
«Нагадаємо, що наразі в Україні фіксується зменшення звернень пацієнтів із симптомами коронавірусної хвороби і, відповідно, зменшилась кількість ПЛР-досліджень, а також кількість госпіталізованих осіб. Зокрема, на минулому тижні було госпіталізовано 10 100 пацієнтів, у той час як на позаминулому — 11 606. Ця позитивна динаміка є одним із найважливіших показників розвантаження медичної системи», — це абзац із повідомлення офіційного сайта МОЗУ 9 грудня.
Щоправда, перед ним читаємо пряму мову міністра: «Хочу підкреслити, ми тестуємо перш за все людей, котрі звертаються із симптомами коронавірусної хвороби або якщо хворий поступив у лікарню з пневмонією. Коли зменшується кількість звернень, то, відповідно, зменшується кількість тестувань».
А безпосередній обов’язок у період пандемії Міністерства охорони здоров’я — не статистом бути (оперативність даних дуже помітно шкутильгає). МОЗ має організувати процес і навіть заохотити діями людей знати все про своє здоров’я, щоб і самим із найменшими втратами пережити ситуацію й не стати ланкою передачі коронавірусу іншим. Натомість маємо часто ситуацію: «порятунок того, хто задихається, — його справа і рідні».
Переважно найвищу щодобову кількість нових підтверджених випадків COVID-19 реєструють у Києві. За статистикою 9 грудня, така сумна передова позиція — уже 1 899. Зрозуміло мегаполіс, де найбільше людей і грошей, тому немало потенційно хворих може тестуватися.
Навіть у пандемічний рік навряд чи зменшилося тут число офіційних гривневих мільйонерів — 3230 осіб, за даними Державної податкової служби у м. Києві. Хоча навіть у столиці підхід «середньої температури по палаті» не діє. Точно сотні людей через обмежені кошти не робили тестувань, коли у їхніх домівках по кілька людей не відчували запахів.
І хай би Максим Степанов на втіху президента Володимира Зеленського (обидва, за офіційною інформацією, отримували позитивний тест на COVID-19, перехворіли у досить необтяжливій формі) продовжував розказувати «мантри» про позитивну динаміку. Врешті-решт, можна не дивитися брифінги міністра.
Утім це не вирішить ситуацію поширення коронавірусу в Україні, на яку виділяють великі гроші платників податків, розподіл яких нагадує нині гру «в наперстки», якими намагаються одурити довірливих.
На засіданні онлайн 9 грудня Бюджетний комітет Верховної Ради погодив перерозподіл додаткових 5,3 мільярда гривень зі спеціально створеного «ковідного» фонду — за рахунок скорочення видатків на... будівництво та ремонт автодоріг державного значення, які раніше встигли перерозподілити з того ж таки «ковідного» фонду, — тепер знову на боротьбу з коронавірусом.
Ці кошти обіцяють спрямувати «на оплату медичних послуг за листопад-грудень для осіб із підозрою на коронавірус та на лікування шпиталізованих осіб», повідомив на своїй сторінці у «Фейсбуці» голова Бюджетного комітету Верховної Ради Юрій Арістов.
Зі спеціально виокремленого фонду боротьби з коронавірусом, куди вписано 66 млрд грн, станом на 7 грудня використали 45,5 мільярда бюджетних гривень. Із них на охорону здоров’я — лише... 12 млрд грн із 23,8 млрд грн виділених коштів, або 50%, звітує Міністерство фінансів.
До речі, за весь час пандемії в Україні на COVID-19 захворіло 858 714 осіб, одужало — 465 021 особа, летальних випадків — 14 470.

scroll back to top

Додати коментар

 

Захисний код
Оновити

t me

 

Дійові особи

Ігор ТАБУРЕЦЬ

Про роботу на обороноздатність країни

 

 

Олена МОНОВА

Про те, що війна завжди повертається туди, звідки прийшла

 

Марина ДАНИЛЮК-ЯРМОЛАЄВА

 

 

Про суть «мирних угод» в Стамбулі

 

 
 
Політика
Негайного відкриття реєстру декларацій не буде

06 вересня 2023, 17:32

2023 09 06 radaВчора Верховна Рада ухвалила законопроєкт № 9534, яким відновлюється електронне декларування. Однак негайного відкриття реєстру декларацій не буде. За цю правку народні депутати не проголосували.


Економіка
Чого чекати від посівної-2024 та яким буде врожай

19 березня 2024, 17:41

Наприкінці лютого в Україні стартувала посівна кампанія. Станом на початок березня ярими зерновими вже засіяли 68 тис. гектарів у 12 областях


Суспільство
У нашому районі рятувальники ліквідували 2 пожежі житлових будинків

28 березня 2024, 16:27

2024 03 28 pogegЗа минулу добу, 26 березня, на території нашого району рятувальники ліквідували дві пожежі у житлових будинках.


Цікаво
Пацієнт "залізних легень" провів в апараті понад 70 років

28 березня 2024, 17:31

2024 03 28 legeniУ США у віці 78 років помер Пол Александер — один з останніх пацієнтів "залізних легень". Він провів в апараті понад 70 років — BBC.


Афіша
За ініціативи AI HOUSE у Львові відбудеться Generative AI Spring School для ML-спеціалістів

19 березня 2024, 16:35

2024 03 19 gener1Завдяки спільним зусиллям AI HOUSE та Факультету прикладних наук Українського католицького університету у Львові запрацює школа з генеративного штучного інтелекту. Навчальний курс триватиме з 11 по 16 березня.