Наша електронна пошта:
smila.ua@ukr.net
logo
icon-top-follow icon-top-fb

 

Agro robota

 

Стрічка новин

Авторизуватися через соціальні мережі:

 

 

 

Ukraine

 

Декілька простих порад доброму господарю

2020 09 28 dereva

 

Скоро розпочнеться збір врожаю зимових сортів яблук та груш. Досвідчений господар у цей час повинен подбати і про майбутній врожай. Найперше, що необхідно зробити в цей період - це знизити зимуючий запас шкідників та збудників хвороб.

Якщо протягом вегетаційного періоду плодові дерева вражалися моніліальним опіком (сірою плодовою гниллю кісточкових), то восени необхідно зібрати і знищити опале листя і підгнилі плоди, які висять на гілках. Засохлі гілочки потрібно відрізати так щоб захопити ще 10-15см здорової тканини, і знищити. Потім уражені хворобами дерева необхідно обприскати рекомендованими фунгіцидами. Зазначимо, що обробіток 3% розчином бордоської рідини кісточкових порід в осінній період значно ефективніший, ніж навесні - у фазі зеленого конусу, - розповідає для сайту Сміла.ua провідний спеціаліст відділу прогнозування, фітосанітарної діагностики та аналізу ризиків Оксана ЧЕРНАЙ.
Пам’ятаємо, що боротьба із шкідниками ведеться і восени. Для цього потрібно видалити при штамбові кореневі пагони, на яких зимує частина яєць попелиць.

 

2020 09 28 dereva1

 

Щоб весною не з’являлися нові пагони, необхідно їх зрізати нижче рівня ґрунту.

 

2020 09 28 dereva2

 

Не забувайте перекопувати грунт під деревами та кущами з одночасним внесенням добрив. Під час перекопування зимуючі стадії переміщаються в верхню частину ґрунту, що несприятливо впливає на їх перезимівлю. Крім того в перекопаному ґрунті з осені накопичується волога, такий грунт менше промерзає, а внесені добрива в осінній період частково розчиняються і своєчасно підживлюють рослину, - говорить провідний спеціаліст відділу прогнозування, фітосанітарної діагностики та аналізу ризиків.
Більшість садоводів одностайні в тому, що листя необхідно зібрати та компостувати. Але зазначимо, що це можна робити, якщо під час вегетації на листках не виявлено збудників хвороб.
Переконливі докази і про те, що коли зима виявиться малосніжною з ранніми морозами, листя у пристовбурових кругах і під кущами краще не чіпати до весни. А щоб їх не здуло вітром, листя слід прикрити мульчуючим матеріалом або ґрунтом.
- Деякі вважають, що листя краще спалювати – бо попіл це також цінне добриво і необхідне для боротьби із шкідниками та хворобами не тільки плодових і ягідних, а й овочевих культур. І все ж небагато опалого здорового, не зараженого під час вегетації листя необхідно залишити. Коли вітер збере їх в куточку під тином або в іншому місці, під ними на зимівлю зберуться «сонечки» жужелиці, щипавки звичайні та інші корисні комахи іншим словом ентомофаги, які на весні допоможуть дбайливому господарю, - радить Оксана Чернай.
А от для захисту кори від термічних пошкоджень в період зимових відлиг наприкінці осені при плюсовій температурі та сухій корі необхідно побілити штамби та скелетні гілки на максимальну висоту (відповідно зросту). Адже у дерев, побілених восени, різниця при нагріванні кори на освітленій та затемненій сторонах стовбура не перевищує 3-50С. Крім вапна, можна використати виготовлені для таких цілей водно-дисперсійну фарбу чи садове білило.

 

2020 09 28 dereva3

 

Такий нескладний догляд плодових восени дасть позитивний результат доброму господарю навесні.

scroll back to top

Додати коментар

 

Захисний код
Оновити

t me

 

Дійові особи

Ігор ТАБУРЕЦЬ

Про роботу на обороноздатність країни

 

 

Олена МОНОВА

Про те, що війна завжди повертається туди, звідки прийшла

 

Марина ДАНИЛЮК-ЯРМОЛАЄВА

 

 

Про суть «мирних угод» в Стамбулі

 

 
 
Політика
Негайного відкриття реєстру декларацій не буде

06 вересня 2023, 17:32

2023 09 06 radaВчора Верховна Рада ухвалила законопроєкт № 9534, яким відновлюється електронне декларування. Однак негайного відкриття реєстру декларацій не буде. За цю правку народні депутати не проголосували.


Економіка
Чого чекати від посівної-2024 та яким буде врожай

19 березня 2024, 17:41

Наприкінці лютого в Україні стартувала посівна кампанія. Станом на початок березня ярими зерновими вже засіяли 68 тис. гектарів у 12 областях


Суспільство
У ніч з 30-го на 31 березня о третій годині ночі переведіть годинник

28 березня 2024, 14:29

Україна цьогоріч перейде на літній час у ніч з 30-го на 31 березня о третій годині ночі за київським часом.


Цікаво
У прямому ефірі можна спостерігати за життям лелек Грицька та Одарки

18 березня 2024, 17:38

2024 03 18 lelekaНа Полтавщині знову запустили цілодобовий стрім з гнізда лелек. У прямому ефірі на YouTube можна спостерігати за життям лелек, яких звуть Грицько й Одарка.


Афіша
За ініціативи AI HOUSE у Львові відбудеться Generative AI Spring School для ML-спеціалістів

19 березня 2024, 16:35

2024 03 19 gener1Завдяки спільним зусиллям AI HOUSE та Факультету прикладних наук Українського католицького університету у Львові запрацює школа з генеративного штучного інтелекту. Навчальний курс триватиме з 11 по 16 березня.