Наша електронна пошта:
smila.ua@ukr.net
logo
icon-top-follow icon-top-fb

 

Agro robota

 

Стрічка новин

Авторизуватися через соціальні мережі:

 

 

 

Ukraine

 

"МИ НЕ ГРАЛИ, А ПРОЖИЛИ ЖИТТЯ З КАЙДАШАМИ": ЧЕРКАСЬКА АКТОРКА РОЗПОВІЛА ПРО ЗЙОМКИ У ВІДОМОМУ СЕРІАЛІ

2020 04 02 serial

 

Телевізійний серіал "Спіймати Кайдаша" на одному з центральних каналів став найбільш рейтинговим цієї весни. 12 серій сучасної україномовної історії, створеної за мотивами повісті Івана Нечуя-Левицького "Кайдашева сім’я", переглянуло понад 10 мільйонів глядачів.

Десятиліття з життя села Семигори на Київщині, де, як і в легендарній класичній повісті, розгортаються запеклі сімейні баталії однієї родини, прочитані не в тій гострій театрально-сатиричній формі, до якої всі звикли. На екрані втілена реальна драма – те, що відбувається буквально ось – за стіною в сусідів.

Черкащани ж, переглядаючи серіал, впізнаи серед блискучого акторського складу й улюблену артистку місцевих театралів – Тетяну Крижанівську. Акторка Черкаського драматичного театру ім..Шевченка, Народна артистка України виконала роль матері найбільш яскравої й неоднозначної героїні – Мотрі. Про зйомки "по знайомству", враження від результату та різницю між "Кайдашами" класичними та сучасними, Тетяна Миколаївна розповіла vikka.ua.

Актриса жартома зізнається: на кастинг на серіал потрапила "по блату". Туди її запросила сценаристка й креативна продюсерка "Спіймати Кайдаша" Наталка Ворожбит – драматургиня, яка свого часу працювала над створенням однієї з найпопулярніших вистав черкаської театральної сцени "Місто на Че".

Для Тетяни Крижанівської матеріал "Кайдашевої сім’ї" – не новий. Вже багато років на сцені Черкаського обласного академічного музично-драматичного театру ім.Т. Шевченка вона перевтілюється у бабу Палажку – образ, абсолютно протилежний тому, який довелось приміряти в кіно.

 

2020 04 02 serial1

 

"Мене розглядали або на роль Марії Кайдашихи або мами Мотрі. Але яка ж я Кайдашиха? Я себе у цій ролі не бачила, – розповідає Тетяна Крижанівська. – А коли я сказала, що в театрі грала бабу Палажку, всі одноголосно сказали: "Ні, ну яка ж ви баба Палажка!" Тому пробувалась таки на маму Мотрі".

Результатів, каже, чекала довго. Згодом, у березні 2019-го, у Фейсбуці побачила, що знімання серіалу вже почались. Думала, що роль таки дісталась іншій актрисі. Однак за кілька тижнів отримала запрошення на знімальний майданчик. Таким чином, стала однією з чотирьох акторів, з провінційних театрів, які потрапили до творчої команди "Кайдашів". Решта – вже відомі столичні актори з певним кінематографічним досвідом.

 

2020 04 02 serial2

 

Різними були не лише образи, які втілювала Тетяна Крижанівська у двох прочитаннях "Кайдашевої сім’ї", а й відчуття актриси. Якщо театральна вистава за оригінальним твором переносить глядача в побут і життя українського села кінця 19-го століття і акторам потрібно було грати людей, з якими вони не могли зустрітись в реальному житті, то дія телесеріалу відбувається в наші дні – з 2005 по 2014 роки – з людьми, якими може бути кожен з глядачів. Людьми, які розмовляють не постановочно театральною, незвичної для буднів українського села, літературною мовою, а живою, притаманною центральним регіонам країни.

"Як мені подобаються тексти Наталі Ворожбит, оцей наш живий суржик, яким вона наділила героїв! Я сама з Руської Поляни і в нас так говорять. Не треба нічого придумувати чи грати – воно все з нас лилось. І тому ми часто до сценарного тексту додавали й від себе, бо вростали в цей текст. То ж у серіалі стільки природних смішних моментів", – розповідає Тетяна Миколаївна.

Над сценарієм серіалу Наталка Ворожбит працювала півтора року, ретельно пропрацьовувала кожен образ і кожну сюжетну лінію й деталь. То ж не дивно, що він не виглядає як типова мильна опера й кардинально відрізняється від усього, що робив до сьогодні український телепродакшн.

Особливий підхід Ворожбит захоплював Тетяну Крижанівську ще під час роботи над виставою режисера Андрія Мая "Місто на Че". Постановка створена у жанрі документального театру вербатім. Тоді драматургиня, соціолог і режисер разом з акторами театру ходили Черкасами і спілкувались з містянами, беручи невеликі інтерв’ю, з яких потім був побудований сюжет та всі діалоги вистави. Саме "Місто на Че" багатьом відкрила Черкаси у їх історії, сучасності і майбутньому.

Першу ж спільну з Ворожбит телевізійну роботу Тетяна Крижанівська, як і всі актори, які знялись у серіалі "Спіймати Кайдаша", побачила разом з усією Україною – під час прем’єри на телебаченні.

 

2020 04 02 serial3

 

"Дуже переживала, як воно буде. Цікаво було побачити, яким вийде результат. Адже ми знімали шматочками – окремі сцени. Не бачили кінцевого продукту. Тепер же я дивилась і мені дуже сподобалось. Дуже щаслива, що я стала частиною цього серіалу", – ділиться Тетяна Миколаївна.

Актриса зізнається, з задоволенням би знялась і в продовженні "Спіймати Кайдаша", якого так нині просять у творців захоплені глядачі. Однак в одному з недавніх інтерв’ю Наталка Ворожбит зазначила: ця історія завершена, а на питання, які могли виникнути у глядача, він уже має відповісти самостійно.

 

2020 04 02 serial4

 

На згадку ж акторам залишились тісні дружні зв’язки, адже на знімальному майданчику встигли потоваришувати між собою. Зі своєю серіальною донькою, виконавицею ролі Мотрі, Антоніною Хижняк Тетяна Миколаївна спілкується й досі: у спілкуванні вони так і залишились одна для одної мамою й дочкою.

До слова, Тетяна Крижанівська – не єдина черкащанка в акторському складі нових "Кайдашів". Виконавець головної ролі Карпа, її серіальний зять, відомий актор Тарас Цимбалюк родом із Корсунь-Шевченківського.

 

Джерело: "ВІККА"

scroll back to top

Додати коментар

 

Захисний код
Оновити

t me

 

Дійові особи

Ігор ТАБУРЕЦЬ

Про роботу на обороноздатність країни

 

 

Олена МОНОВА

Про те, що війна завжди повертається туди, звідки прийшла

 

Марина ДАНИЛЮК-ЯРМОЛАЄВА

 

 

Про суть «мирних угод» в Стамбулі

 

 
 
Політика
Негайного відкриття реєстру декларацій не буде

06 вересня 2023, 17:32

2023 09 06 radaВчора Верховна Рада ухвалила законопроєкт № 9534, яким відновлюється електронне декларування. Однак негайного відкриття реєстру декларацій не буде. За цю правку народні депутати не проголосували.


Економіка
Чого чекати від посівної-2024 та яким буде врожай

19 березня 2024, 17:41

Наприкінці лютого в Україні стартувала посівна кампанія. Станом на початок березня ярими зерновими вже засіяли 68 тис. гектарів у 12 областях


Суспільство
У нашому районі рятувальники ліквідували 2 пожежі житлових будинків

28 березня 2024, 16:27

2024 03 28 pogegЗа минулу добу, 26 березня, на території нашого району рятувальники ліквідували дві пожежі у житлових будинках.


Цікаво
Пацієнт "залізних легень" провів в апараті понад 70 років

28 березня 2024, 17:31

2024 03 28 legeniУ США у віці 78 років помер Пол Александер — один з останніх пацієнтів "залізних легень". Він провів в апараті понад 70 років — BBC.


Афіша
За ініціативи AI HOUSE у Львові відбудеться Generative AI Spring School для ML-спеціалістів

19 березня 2024, 16:35

2024 03 19 gener1Завдяки спільним зусиллям AI HOUSE та Факультету прикладних наук Українського католицького університету у Львові запрацює школа з генеративного штучного інтелекту. Навчальний курс триватиме з 11 по 16 березня.