Наша електронна пошта:
smila.ua@ukr.net
logo
icon-top-follow icon-top-fb

 

Agro robota

 

Стрічка новин

Авторизуватися через соціальні мережі:

 

 

 

Ukraine

 

Воздвиження 2019: дата і традиції одного з найбільших свят

2019 09 27 vozdvuzena

 

Сьогодні в Україні починається передпразництво Воздвиження Хреста Господнього.
Воздвиження Хреста Господнього православні відзначають 27 вересня (14 вересня за старим стилем). Це велике церковне свято, яке відноситься до особливих дванадесятих, має один день передпразництва і ще сім - попразництва. Таким чином, уже сьогодні, 26 вересня, віруючі згадують велику Христову жертву заради спасіння всіх людей. Існують традиції та повір'я в цей день, а також кілька суворих заборон, порушення яких вважається великим гріхом.
Повна назва свята - Воздвиження чесного і животворящого Хреста Господнього, а в народі його називають Здвиження або Здвиг.
Історія свята Воздвиження Хреста Господнього
Вперше свято стали відзначати в IV столітті після освячення храму Воскресіння Господнього, спорудженого святим Костянтином Великим на Голгофі в Єрусалимі. 14 вересня (старий стиль) 335 року відбулося врочисте воздвиження віднайденого Хреста Господнього, на якому розіп'яли Ісуса Христа.

 

2019 09 27 vozdvuzena1

 

Хрест виявила мати імператора Костянтина Великого Гелена, коли приїхала в Палестину. При розкопках знайшли печеру Гробу Господнього, а біля неї - три хрести. Коло одного з них, згідно з легендами, зцілилася від хвороб одна жінка, а померлий чоловік воскрес після дотику до хреста. Після цього і був визначений той самий Хрест, на якому розіп'яли Спасителя.
В VII столітті перський цар Хосров II розбив грецьке військо і розграбував Єрусалим, а Хрест Ісуса Христа відвіз до Персії. Там святиня знаходилася 14 років - Хрест повернув назад імператор Іраклій I. Як свідчать перекази, перед воротами в місто близько Голгофи йому з'явився Янгол та перегородив шлях, і зайти в Єрусалим вдалося тільки знявши з себе корону та надівши простий одяг.
В Православній церкві України зазначили, що в дні Воздвиження Хреста Господнього поєдналися дві події: розп'яття Ісуса Христа і його воскресіння. Це - свідчення того, що після земних страждань у боротьбі проти зла і гріха приходить очищення, прощення, слава воскресіння і велич Божої милості.
У церквах і храмах священики під час богослужінь на Воздвиження піднімають хрест високо над собою, щоб всі парафіяни його бачили.
Прикмети і заборони на свято Воздвиження Хреста Господнього
Наші пращури вважали, що напередодні цього свята нечиста сила намагається нашкодити людям якомога більше. Від зла і біди захищалися молитвами і оберегами. Також дотримувалися ряду важливих правил, щоб уберегтися від злих духів та їх підступів.

Вірили, що в цей день не можна заходити в ліс, де на безтурботних порушників міг чекати лісовик.
Також в народі побутувала традиція залишати вдома недоторканим якесь блюдо - за допомогою цього частування задобрювали домовика, щоб він наглядав за вогнищем, допомагав по господарству та берег житло. Крім того, його просили відганяти біди і зло від маленьких дітей в сім'ї.
До речі, мати кота в хаті в це свято вважалося доброю прикметою і обіцяло достаток всім домочадцям - таким чином тварини переймали на себе деякі "функції" домовика.
У той же час вважалося поганою ознакою побачити змію 27 вересня на свято - гад уособлював нечисть і зустріч обіцяла велику біду.
На Воздвиження не можна порушувати піст, і господині накривали стіл "скромними" стравами без м'ясного.
Пращури вірили, що погані думки в цей день можуть принести хвороби і відігнати удачу - заборонялося сперечатися і сваритися на свято.
Життя
Воздвиження Хреста Господнього: що категорично не можна робити сьогодні
Також на Воздвиження вважали гріхом відмовити комусь, хто потребує допомоги, було прийнято давати милостиню та пригощати жебраків їжею. Вірили, що доброта обов'язково повернеться до вас із потроєною щедрістю.

 

Джерело: "РБК-Україна"

scroll back to top

Додати коментар

 

Захисний код
Оновити

t me

 

Дійові особи

Ігор ТАБУРЕЦЬ

Про роботу на обороноздатність країни

 

 

Олена МОНОВА

Про те, що війна завжди повертається туди, звідки прийшла

 

Марина ДАНИЛЮК-ЯРМОЛАЄВА

 

 

Про суть «мирних угод» в Стамбулі

 

 
 
Політика
Негайного відкриття реєстру декларацій не буде

06 вересня 2023, 17:32

2023 09 06 radaВчора Верховна Рада ухвалила законопроєкт № 9534, яким відновлюється електронне декларування. Однак негайного відкриття реєстру декларацій не буде. За цю правку народні депутати не проголосували.


Економіка
Вплив фінансової грамотності на розвиток малого бізнесу

26 лютого 2024, 17:36

2024 02 26 gramЩо є головним під час створення власної справи? Правильно, наявність капіталу, а тобто певної кількості коштів для вкладення в майбутній бізнес. Якою б унікальною не була ідея або як би багато дій задля досягнення мети ви не робили б, без інвестицій та грошей не обійтись.


Суспільство
Громади району попрощалися з Героями, які загинули на війні з окупантами

19 березня 2024, 09:33

2024 03 18 GromadiНаш район провів останнім шляхом Героїв-земляків, які загинули за незалежність рідної землі на війні з російськими окупантами.


Цікаво
У прямому ефірі можна спостерігати за життям лелек Грицька та Одарки

18 березня 2024, 17:38

2024 03 18 lelekaНа Полтавщині знову запустили цілодобовий стрім з гнізда лелек. У прямому ефірі на YouTube можна спостерігати за життям лелек, яких звуть Грицько й Одарка.


Афіша
У Смілу завітає Горовий, щоб презентувати свої книги

15 березня 2024, 14:30

2024 03 15 zustrПисьменник, режисер, волонтер співак та автор телепроекту «Служба розшуку дітей», Руслан Горовий приїде у Смілу, щоб презентувати свою збірку оповідань.