Наша електронна пошта:
smila.ua@ukr.net
logo
icon-top-follow icon-top-fb

 

Agro robota

 

Стрічка новин

Авторизуватися через соціальні мережі:

 

 

 

Ukraine

 

Чорнобильська катастрофа: США розсекретили перший звіт своєї розвідки

2019 08 19 chornobul

 

Американська неурядова організація Національний архів безпеки опублікувала перший звіт розвідки США щодо катастрофи на Чорнобильській атомній електростанції 26 квітня 1986 року.
Як пише «Слово і Діло», відповідне таємне повідомлення держсекретаря США 2 травня 1986 року опублікували на сайті організації в неділю, 18 серпня.
У перші дні після катастрофи в американській розвідці сумнівалися у правдивості офіційних повідомлень влади СРСР за кількістю жертв. Крім того, розвідники були переконані, що персонал евакуювали відразу після вибуху.
Асистент із питань розвідки і досліджень державного секретаря США Мортон Абрамовіц написав доповідь своєму керівнику Джорджу Шульцу через шість днів після катастрофи.
«Все розвідувальне співтовариство вважає нісенітницею, що загинули тільки дві людини», - написав він, вказуючи на масштаби руйнування.
«Звичайна денна зміна на радянському реакторі РВПК-1000 нараховує близько ста осіб. У нічну зміну чергують 25-35 осіб. Оскільки 3-й і 4-й енергоблоки розташовані близько один до одного, кількість людей навколо реактора вдень могла налічувати до 200, а вночі - до 70 осіб», - пояснив Абрамовіц.
У розвідці США також були переконані, що більшість персоналу відразу б евакуювали, але для зменшення наслідків катастрофи певні групи все одно залишалися би біля реактора. Хоча насправді відразу після вибуху евакуації не відбувалося.
«Знімки показують пожежні бригади біля реактора, і це підтверджує припущення, що для реагування на інцидент було залучено додаткові ресурси», - йдеться в повідомленні.
Американські розвідники припустили, що така кількість пожежників повинні були бути присутніми на ЧАЕС ще до інциденту.
Уже на той момент розвідці були відомі подробиці самого вибуху: «... великий вибух газу/пари розірвав будівлю енергоблоку і спричинив значне структурне руйнування».
Масштаби руйнування змусили американську розвідку припустити, що всі, хто був поблизу реактора, загинули.
«З огляду на масштаб руйнування, який спостерігається на знімках із місця події, нам здається, що всі, хто перебував у безпосередній близькості від вибуху 4-го енергоблоку, або померли, або отримали летальні дози радіаційного опромінення», - наголошується в документі.
Водночас через помилкове припущення, що пожежники перебували поблизу енергоблоку ще до вибуху, американські розвідники відзначають, що «СРСР не зміг евакуювати пожежників із летальної зони радіаційного опромінення навколо зруйнованого будинку реактора, що також вказує на жертви».
Як повідомлялося раніше, у Чорнобилі введуть водні туристичні маршрути. Загалом у зоні відчуження спостерігається збільшення потоку туристів, але не всі з них легальні - у Чорнобильській зоні затримали 17 сталкерів за добу.

scroll back to top

Додати коментар

 

Захисний код
Оновити

t me

 

Дійові особи

Ігор ТАБУРЕЦЬ

Про роботу на обороноздатність країни

 

 

Олена МОНОВА

Про те, що війна завжди повертається туди, звідки прийшла

 

Марина ДАНИЛЮК-ЯРМОЛАЄВА

 

 

Про суть «мирних угод» в Стамбулі

 

 
 
Політика
Негайного відкриття реєстру декларацій не буде

06 вересня 2023, 17:32

2023 09 06 radaВчора Верховна Рада ухвалила законопроєкт № 9534, яким відновлюється електронне декларування. Однак негайного відкриття реєстру декларацій не буде. За цю правку народні депутати не проголосували.


Економіка
Вплив фінансової грамотності на розвиток малого бізнесу

26 лютого 2024, 17:36

2024 02 26 gramЩо є головним під час створення власної справи? Правильно, наявність капіталу, а тобто певної кількості коштів для вкладення в майбутній бізнес. Якою б унікальною не була ідея або як би багато дій задля досягнення мети ви не робили б, без інвестицій та грошей не обійтись.


Суспільство
Злочини, вчинені військовими рф під час повномасштабного вторгнення в Україну

19 березня 2024, 11:24

2024 03 19 zlochinЗ початку повномасштабного вторгнення росії в Україну слідчі Національної поліції України розпочали 111 081 кримінальних проваджень за фактами вчинення на території України злочинів військовослужбовцями збройних сил російської федерації та їхніми пособниками.


Цікаво
У прямому ефірі можна спостерігати за життям лелек Грицька та Одарки

18 березня 2024, 17:38

2024 03 18 lelekaНа Полтавщині знову запустили цілодобовий стрім з гнізда лелек. У прямому ефірі на YouTube можна спостерігати за життям лелек, яких звуть Грицько й Одарка.


Афіша
Вболівальників ЛНЗ запрошують дивитися матч із трибун

19 березня 2024, 12:24

2024 03 19 lnzВболівальників запрошують подивитися перший матч футбольного клубу ЛНЗ у цьому році на стадіоні з трибун.