Наша електронна пошта:
smila.ua@ukr.net
logo
icon-top-follow icon-top-fb

 

Agro robota

 

Стрічка новин

Авторизуватися через соціальні мережі:

 

 

 

Ukraine

 

Знайшли поховання жертв комуністичного терору, половина – діти 5-6 років

2019 08 12 teror

 

Під двометровим шаром будівельного сміття виявлено останки 16 жертв комуністичного террору, половина з яких – малі діти 5-6 років і одне немовля.
Страшну знахідку виявили у селі Більшівці Галицького району Івано-Франківської області, повідомляє «Україна молода» .
Про це повідомив директор Івано-Франківського обласного комунального підприємства "Пам’ять" Василь Тимків.
«Комунальне підприємство "Пам'ять" в процесі пошукових робіт натрапило на поховання жертв комуністичного терору. Перевіряючи свідчення очевидців, яких уже немає в живих, неподалік від приміщення, яке використовували як фактичну в’язницю НКВС, у заростях та під двометровим шаром будівельного сміття, яке було стихійним ще за радянських часів, над урвищем виявлено залишки 16 людей”, - сказав Тимкін.
За його словами, серед закатованих половина - діти.

 

2019 08 12 teror11


“З них майже половина - діти, орієнтовно віком 5-6 років. Є немовля, останки його знайдені на грудях матері. Одяг, можливо, був на цих людях, але ні взуття, ні металевих речей не було», - поінформував Тимків.
Він припускає, що це поховання періоду 1945-1946 років.
«Ми там виявили радянську трикопійчану монету 1946 року, тому припускаю, що поховання належать до 1945-1946 років. Остаточно говорити, що у жертв немає кульових поранень, не можна. Це мають встановити судмедексперти, після чого будуть зроблені загальні висновки», - зазначив Тимків.
Він зауважив, що у будівлі «умовної в’язниці», де тепер діє музична школа, були кабінети офіцерів КДБ, а у підвальних приміщеннях утримували людей, яких водили на допити і які чекали своєї висилки і депортації.
«В ту умовну в’язницю було заборонено навіть носити передачі в’язням. Холод, сирість, побиття та інфекційні захворювання - так утримували людей», - додав Тимків.
За його словами, пошукові роботи тривають в рамках обласної програми «Пошук жертв війн та політичних репресій». Її мета - вивчити епіцентри терору, пов’язані з райцентрами області, де збереглись будівлі, в яких раніше знаходились каральні органи. Тимків зазначив, що завдання КП «Пам’ять» - зібрати максимально інформацію про ймовірні місця поховання жертв НКВС.
Наразі розкопки у Більшівцях завершуються і після них розпочнеться підготовка до перепоховання жертв комуністичного терору.

scroll back to top

Додати коментар

 

Захисний код
Оновити

t me

 

Дійові особи

Ігор ТАБУРЕЦЬ

Про роботу на обороноздатність країни

 

 

Олена МОНОВА

Про те, що війна завжди повертається туди, звідки прийшла

 

Марина ДАНИЛЮК-ЯРМОЛАЄВА

 

 

Про суть «мирних угод» в Стамбулі

 

 
 
Політика
Негайного відкриття реєстру декларацій не буде

06 вересня 2023, 17:32

2023 09 06 radaВчора Верховна Рада ухвалила законопроєкт № 9534, яким відновлюється електронне декларування. Однак негайного відкриття реєстру декларацій не буде. За цю правку народні депутати не проголосували.


Економіка
Вплив фінансової грамотності на розвиток малого бізнесу

26 лютого 2024, 17:36

2024 02 26 gramЩо є головним під час створення власної справи? Правильно, наявність капіталу, а тобто певної кількості коштів для вкладення в майбутній бізнес. Якою б унікальною не була ідея або як би багато дій задля досягнення мети ви не робили б, без інвестицій та грошей не обійтись.


Суспільство
Пройшовши пекло війни і після поранення продовжує працювати у лісовій галузі

18 березня 2024, 16:34

2024 03 18 lisnІсторію Сергія Петренка, демобілізованого воїна, розповіли у Спілці воїнів-лісівників України.


Цікаво
У прямому ефірі можна спостерігати за життям лелек Грицька та Одарки

18 березня 2024, 17:38

2024 03 18 lelekaНа Полтавщині знову запустили цілодобовий стрім з гнізда лелек. У прямому ефірі на YouTube можна спостерігати за життям лелек, яких звуть Грицько й Одарка.


Афіша
У Смілу завітає Горовий, щоб презентувати свої книги

15 березня 2024, 14:30

2024 03 15 zustrПисьменник, режисер, волонтер співак та автор телепроекту «Служба розшуку дітей», Руслан Горовий приїде у Смілу, щоб презентувати свою збірку оповідань.