Наша електронна пошта:
smila.ua@ukr.net
logo
icon-top-follow icon-top-fb

 

Agro robota

 

Стрічка новин

Авторизуватися через соціальні мережі:

 

 

 

Ukraine

 

Історія гри Counter-Strike: від користувацького моду до найпопулярнішого шутера у світі

2019 08 09 CS

 

Сьогодні Counter-Strike – один із найпопулярніших онлайн шутерів у світі. Однак 20 років тому ентузіасти Мінь Лі та Джесс Кліфф навряд чи могли сподіватись на таку популярність. Журналісти підготували для вас історію легендарної Counter-Strike, якій цього тижня виповнилося 20 років та цікаві факти про гру.


Що відомо про гру Counter-Strike


Це багатокористувацька комп'ютерна гра в жанрі шутера від першої особи, розроблена і випущена для Microsoft Windows американською компанією Valve. Гра була в різні роки портирована на низку платформ, в тому числі MacOS, Linux та ігрову приставку Xbox.
Ігровий процес Counter-Strike проходить в форматі розбитого на кілька раундів матчу між двома командами гравців, одна з яких грає роль "терористів", а інша – контртерористичного спецназу. Перед початком кожного матчу гравці вибирають "карту", на якій буде відбуватися битва.

Перші трейлери гри Counter-Strike – дивіться відео


Команда може перемогти в раунді просто перебивши всіх супротивників або виконавши певні завдання, які можуть відрізнятися для різних карт. На початку кожного раунду гравці можуть вибрати зброю і допоміжне спорядження для своїх персонажів. За підсумками кожного раунду гравці отримують певну суму віртуальних грошей, які можна використати для придбання більш потужної та ефективної зброї в наступному раунді.


CS: історія версій


Перші спроби. В 1999 році перша версія гри Counter-Strike вийшла як користувацька модифікація до вже відомої тоді гри Half-Life. Її творець, канадець в'єтнамського походження Мін (Gooseman) Лі, робив не комерційний продукт про актуальну і гостру проблему, а модифікацію – мод – іншої гри на потрібну йому тематику.

 

2019 08 09 CS1

Скріншот з ранніх версій гри Counter-Strike


Зауважимо, Half-Life офіційно побачила світ в 1998 році, а вже в 1999 році випустили SDK набір, тоді і почали з'являтися перші модифікації Half-Life під назвою Counter-Strike 1.6, але назва гри "Counter-Strike 1.6" придумали не відразу, а лише в березні 1999 року , тоді і почали з'являтися перші сайти присвячені легендарному шутеру. До Counter-Strike мультиплеєрні баталії проходили в швидкісних шутерах з фантезійними декораціями і повністю нереальною фізикою, таких як Quake і Unreal Tournament. До них Мін Лі також створював моди, причому досить успішні: Navy Seals (мод до першого Quake) і Action Quake 2 (мод до другого Quake, який він робив в складі співтовариства модерів досить популярною в той час A-TEAM). На той час всі ігри меркли в порівнянні зі свіженьким Half-Life від Valve, ідеальною в усіх відношеннях на той момент грою. Саме для неї Мін Лі вирішив робити новий мод, тому що движок давав більший простір фантазії розробника: зручний мультиплеєр, сучасний на 1999 рік інструментарій та більш підходящі для реалізації задумки декорації. Допомагав Лі у створенні хіта, а також займався розкруткою проекту Джесс Кліфф.
За словами розробника, він працював від 30 до 40 годин на тиждень під час навчання в університеті.

 

"Я сподівався, що в гру буде грати хоча б хто-небудь, і що почнеться все з кількох гравців, кількість яких буде згодом рости",– підкреслив розробник.


Однак відгуки гравців після релізу приголомшили Лі. Величезна кількість позитиву і ентузіазму спонукали продовжувати роботу.
Перші успіхи. Перша бета-версія Counter-Strike вийшла 19 червня 1999 року. Гра постійно допрацьовувалася, з’являлася нова зброя і нові карти. Йшла боротьба з багами і росла популярність. Широка популярність до гри почала приходити між 1999 та 2000 роками під час випуску п’ятої бети.
Прагнення Лі створити більш реалістичний шутер принесло свої плоди, і в 2000 році Valve зацікавилися модом. Вони зв’язалися з Лі і взяли його на роботу. Як виявилося, це було одне з кращих рішень за час існування компанії.

 

2019 08 09 CS2

Спецназ в ранніх версіях гри Counter-Strike


Counter-Strike під керівництвом Valve стала хітом. Прості механіки і акцент на реалізм роблять гру привабливою для геймерів і допомагають просуванню в кіберспорті. Принцип easy to learn, hard to master (легко почати, важко стати професіоналом) Лі завжди ставив своїм пріоритетом, і саме це, за його словами, допомогло грі добитися такого успіху.
Найпопулярніша версія гри – CS 1.6. 11 жовтня 2003 року світ побачила найвідоміша версія гри – CS 1.6. Саме в 1.6 грали школярі, тікаючи з уроків в середині 2000 років, і саме з цієї версії Counter-Strike починає йти по планеті переможним кіберспортивним кроком.

 

2019 08 09 CS3

Скріншот з гри Counter-Strike 1.6

Призові фонди починають досягати сотень тисяч доларів, і Counter-Strike стає в один ряд з Starcraft, Warcraft і Quake 3.
Останні версії Counter-Strike. Після 1.6 виходили нові версії:
• 23 березня 2004 року – Counter-Strike Condition Zero, яка є практично тією ж 1.6, але на іншому движку.
• 7 жовтня 2004 року – Counter-Strike Source, яка сподобалася не всім, тому багато хто продовжував грати в 1.6.
• Нарешті, 12 серпня 2011 року Valve анонсувала Counter-Strike: Global Offensive. Абсолютно той же звичний геймплей, але з найсучаснішою графікою, оновленим движком, торговим майданчиком і майстернею Steam. Через рік, 21 серпня 2012 року, гра офіційно побачила світ.

Трейлер гри Counter-Strike: Global Offensive – дивіться відео


У цій версії шутер став найпопулярнішим видом кіберспорту на планеті. Призові доходять до мільйона доларів, величезна кількість прем’єр, мажор- і мінор-турнірів, спонсорські контракти і багато іншого.
Проте, CS 1.6 до сих пір тримає неабияку позицію в світі ігор, не дивлячись на свій вік і вихід нових версій гри, таких як CS: Source та CS: GO.

 

Джерело: Техно 24

scroll back to top

Додати коментар

 

Захисний код
Оновити

t me

 

Дійові особи

Ігор ТАБУРЕЦЬ

Про роботу на обороноздатність країни

 

 

Олена МОНОВА

Про те, що війна завжди повертається туди, звідки прийшла

 

Марина ДАНИЛЮК-ЯРМОЛАЄВА

 

 

Про суть «мирних угод» в Стамбулі

 

 
 
Політика
Негайного відкриття реєстру декларацій не буде

06 вересня 2023, 17:32

2023 09 06 radaВчора Верховна Рада ухвалила законопроєкт № 9534, яким відновлюється електронне декларування. Однак негайного відкриття реєстру декларацій не буде. За цю правку народні депутати не проголосували.


Економіка
Вплив фінансової грамотності на розвиток малого бізнесу

26 лютого 2024, 17:36

2024 02 26 gramЩо є головним під час створення власної справи? Правильно, наявність капіталу, а тобто певної кількості коштів для вкладення в майбутній бізнес. Якою б унікальною не була ідея або як би багато дій задля досягнення мети ви не робили б, без інвестицій та грошей не обійтись.


Суспільство
Домінуватиме некомфортна, хмарна з опадами погода

19 березня 2024, 06:15

Похмура погода буде триматися у Смілі не весь день - ввечері небо стане чистим та ясним.


Цікаво
У прямому ефірі можна спостерігати за життям лелек Грицька та Одарки

18 березня 2024, 17:38

2024 03 18 lelekaНа Полтавщині знову запустили цілодобовий стрім з гнізда лелек. У прямому ефірі на YouTube можна спостерігати за життям лелек, яких звуть Грицько й Одарка.


Афіша
У Смілу завітає Горовий, щоб презентувати свої книги

15 березня 2024, 14:30

2024 03 15 zustrПисьменник, режисер, волонтер співак та автор телепроекту «Служба розшуку дітей», Руслан Горовий приїде у Смілу, щоб презентувати свою збірку оповідань.