Наша електронна пошта:
smila.ua@ukr.net
logo
icon-top-follow icon-top-fb

 

Agro robota

 

Стрічка новин

Авторизуватися через соціальні мережі:

 

 

 

Ukraine

 

Виявили останки 140 вояків вермахта

2019 07 29 ostanku

 

Пошуковий загін столичного підприємства «Пам’ять і слава», яке займається виявленням, ексгумацією та транспортуванням останків загиблих військовослужбовців на території України, планує відшукати, де у Смілі були поховані загиблі в роки Другої світової війни вояки вермахта.
А поки що така пошукова операція була проведена у Звенигородці на одному з найдавніших у цьому місті кладовищ – польському.
Про це повідомляють «Вісті Черкащини».
Олександр Назаров, керівник пошукового загону розповідає, коли місцеві жителі дізналися, що ми шукаємо німецьке військове поховання, старалися допомогти.
Але, наголошує, точно вказати місце захоронення вони не змогли. Пригадували, правда, що при прокладанні газових мереж в цих місцях, будівельники наткнули на останки німецьких вояків, але їх було обмаль. Проте німецькі документи вказували, що поховання було масовим.
Оскільки територія кладовища була у багаторічних заростях, тож лише вийшовши на східну його частину, пошуковці виявили першу могилу. За нею – ще і ще. Всього ж вони провели ексгумацію 140 останків вояків вермахта.
Як розповідає Олександр Назаров, це в основному останки піхотинців, артилеристів і танкістів, які померли в госпіталі від ран, отриманих в ході боїв влітку 1941 року як на Звенигородщині, так на території сусідніх районів, можливо, Городищенського чи Шполянського.
Старожили Звенигородки пригадують, що госпіталь, організований окупантами в приміщенні районної лікарні, знаходився неподалік кладовища. Отож в 1941 році там і було захоронено близько 80 німецьких вояків.
В решті могил, за словами Олександра Васильовича, поховані ті, хто загинув вже пізніше від наскоків партизан та в ході наступальних боїв Червоної армії взимку 1943-1944 років. В ході досліджень було знайдено і так звані особисті номерні медальйони загиблих, що дає змогу встановити їхні імена.
Цьогоріч, каже Олександр Васильович, на території Черкащини загін «Пам’яті і слави» пошукових робіт вже не вестиме, хоч попереду роботи ще багато. Зокрема, потрібно локалізувати не перенесені місця поховань німецьких солдатів у Черкасах, Смілі, Городищі, Шполі, Умані й Тальному.
І хоч пошукова робота ускладнюється тим, що багато документів під час відступу німецьких військ було повністю втрачено, а свідків тих подій в переважній більшості вже немає, співробітники спеціалізованого підприємства «Пам’ять і слава», продовжуватимуть виконувати свою гуманітарну місію.
Олександр Назаров каже, що на території України визначені спеціальні місця для перепоховань загиблих вояків вермахту.Як от збірне кладовище побіля Віти Поштової під Києвом, де знайшли свій вічний спочинок останки майже 34 тисяч німецьких солдатів. Всього ж в Україні на існуючих збірних кладовищах їх перепоховано більше 140 тисяч.

scroll back to top

Додати коментар

 

Захисний код
Оновити

t me

 

Дійові особи

Ігор ТАБУРЕЦЬ

Про роботу на обороноздатність країни

 

 

Олена МОНОВА

Про те, що війна завжди повертається туди, звідки прийшла

 

Марина ДАНИЛЮК-ЯРМОЛАЄВА

 

 

Про суть «мирних угод» в Стамбулі

 

 
 
Політика
Негайного відкриття реєстру декларацій не буде

06 вересня 2023, 17:32

2023 09 06 radaВчора Верховна Рада ухвалила законопроєкт № 9534, яким відновлюється електронне декларування. Однак негайного відкриття реєстру декларацій не буде. За цю правку народні депутати не проголосували.


Економіка
Вплив фінансової грамотності на розвиток малого бізнесу

26 лютого 2024, 17:36

2024 02 26 gramЩо є головним під час створення власної справи? Правильно, наявність капіталу, а тобто певної кількості коштів для вкладення в майбутній бізнес. Якою б унікальною не була ідея або як би багато дій задля досягнення мети ви не робили б, без інвестицій та грошей не обійтись.


Суспільство
Пройшовши пекло війни і після поранення продовжує працювати у лісовій галузі

18 березня 2024, 16:34

2024 03 18 lisnІсторію Сергія Петренка, демобілізованого воїна, розповіли у Спілці воїнів-лісівників України.


Цікаво
У прямому ефірі можна спостерігати за життям лелек Грицька та Одарки

18 березня 2024, 17:38

2024 03 18 lelekaНа Полтавщині знову запустили цілодобовий стрім з гнізда лелек. У прямому ефірі на YouTube можна спостерігати за життям лелек, яких звуть Грицько й Одарка.


Афіша
У Смілу завітає Горовий, щоб презентувати свої книги

15 березня 2024, 14:30

2024 03 15 zustrПисьменник, режисер, волонтер співак та автор телепроекту «Служба розшуку дітей», Руслан Горовий приїде у Смілу, щоб презентувати свою збірку оповідань.