Наша електронна пошта:
smila.ua@ukr.net
logo
icon-top-follow icon-top-fb

 

Agro robota

 

Стрічка новин

Авторизуватися через соціальні мережі:

 

 

 

Ukraine

 

У Балаклеї студенти дізналися звідки походять українські прізвища

2019 03 04 призвища

 

Чергова лекція в Університеті ІІІ віку «Осіннє золото» села Балаклеї була присвячена питанням мовознавства.
Поважні студенти на занятті зустрічали завідуючу відділення денного перебування Людмилу Король та фахівця із соціальної роботи територіального центру соціального обслуговування Анну Третяк, яка вже не вперше стала лектором перед цими слухачами. Цього разу вона підготувала змістовну розповідь про такий розділ мовознавчої науки, як антропоніміка, зупинившись докладно на власних іменах та прізвищах.
Лектор також розповіла, що система особистих імен та прізвищ формувалася протягом багатьох століть, мала свої правила і звичаї. Так, спочатку імена дітям давали залежно від порядку, часу та обставин їхнього народження. Далі до цього долучилася і християнська релігія, із якою на територію сучасної України прийшли і запозичені імена.
Цікавою є також історія виникнення прізвищ, які утворилися найперше у Північній Італії в ХІ столітті як спадковий елемент феодалізму. А до нас перші їхні зачатки дійшли вже у ХIV-XV століттях. Студенти дізналися звідки походять українські прізвища, які з них найпоширеніші, а які найменш уживані.
Також Анна Третяк підготувала інформацію про значення і походження імен кожного з присутніх на лекції, а ще зупинилася на їхніх прізвищах – наскільки вони поширені та скільки їхніх носіїв проживає в Україні.
Логічним продовженням теми стало подружнє життя українців, адже раніше слово «прізвище» означало саме «рід, сім’я, покоління». Це також дуже об’ємна тема, адже традиції та звичаєве право, що регулювали шлюбні стосунки, є досить цікавими, а часто й несподіваними для сучасної людини.
Приміром, народна етика виробила цілу систему уявлень щодо прав парубків та дівок на порі – першими ходити на вечорниці, як і одружуватися, мали право старші діти. Вирізняли також декілька типів і форм шлюбу: за згодою (домовленістю, договором), на віру, уходом і уводом. Дізналися присутні і про незвичні для сучасників, але типові для ХІХ і навіть початку ХХ століття традиції українського подружжя.
Лекція пройшла в атмосфері жвавої зацікавленості темою, адже питання, які піднімалися, стосувалися кожного. Якась інформація поважних студентів шокувала, інша – розсмішила, якась – здивувала і обурила. А тому вони запрошували приїжджати ще не раз із новими цікавими темами, яких у програмі залишилося ще вдосталь.

 

Галина Кравченко, директор територіального центру соціального обслуговування

scroll back to top

Коментарі  

Сократ
0 #1 Сократ 04.03.2019, 18:03
Цирк! Якщо так будемо жити як зараз, то цим "студентам" ще й рожиніцами скоро стати пийдеться і бійцями спецназу сил спеціального призначення.
Цитата

Додати коментар

 

Захисний код
Оновити

t me

 

Дійові особи

Ігор ТАБУРЕЦЬ

Про роботу на обороноздатність країни

 

 

Олена МОНОВА

Про те, що війна завжди повертається туди, звідки прийшла

 

Марина ДАНИЛЮК-ЯРМОЛАЄВА

 

 

Про суть «мирних угод» в Стамбулі

 

 
 
Політика
Негайного відкриття реєстру декларацій не буде

06 вересня 2023, 17:32

2023 09 06 radaВчора Верховна Рада ухвалила законопроєкт № 9534, яким відновлюється електронне декларування. Однак негайного відкриття реєстру декларацій не буде. За цю правку народні депутати не проголосували.


Економіка
Чого чекати від посівної-2024 та яким буде врожай

19 березня 2024, 17:41

Наприкінці лютого в Україні стартувала посівна кампанія. Станом на початок березня ярими зерновими вже засіяли 68 тис. гектарів у 12 областях


Суспільство
Районна поліція знайшла неповнолітню Марію Кононенко

29 березня 2024, 09:29

2024 03 29 znaishliПравоохоронці розшукали малолітню Кононенко Марію, яка зникла у Черкасах.


Цікаво
Пацієнт "залізних легень" провів в апараті понад 70 років

28 березня 2024, 17:31

2024 03 28 legeniУ США у віці 78 років помер Пол Александер — один з останніх пацієнтів "залізних легень". Він провів в апараті понад 70 років — BBC.


Афіша
За ініціативи AI HOUSE у Львові відбудеться Generative AI Spring School для ML-спеціалістів

19 березня 2024, 16:35

2024 03 19 gener1Завдяки спільним зусиллям AI HOUSE та Факультету прикладних наук Українського католицького університету у Львові запрацює школа з генеративного штучного інтелекту. Навчальний курс триватиме з 11 по 16 березня.