Наша електронна пошта:
smila.ua@ukr.net
logo
icon-top-follow icon-top-fb

 

Agro robota

 

Стрічка новин

Авторизуватися через соціальні мережі:

 

 

 

Ukraine

 

Чотири смілянські бібліотеки змінять адреси. Їх відвідувачі категорично проти

 

 

З метою економії та раціонального використання бюджетних коштів Смілянської міської громади ( на оренду приміщень та енергоносії) чотири бібліотечні філії пропонують перевести із окремих приміщень у приміщення навчальних закладів, що знаходяться поруч.
Про це на бюджетній комісії міської ради розповіла очільниця відділу культури Ірина Бобошко.
Бібліотеку-філію №1 планують розмістити у Смiлянському промислово-економiчному коледжі, філію №5 у приміщенні, де знаходиться Центр реабілітації "Барвінок".
Ці книгозбірні знаходяться в мікрорайонах Богдана і РПЗ у орендованих приміщеннях, тож кошти на ремонти кімнат вже давно не виділялись. Відповідно знаходяться у жахливому стані, зазначила посадовиця.
Також серед претендентів на переїзд і бібліотека-філія №2. Вона знаходиться неподалік школи №4, тож там для бібліотечних фондів вже приготували місце і, навіть, більше за площею, ніж є у них зараз. (Ред. Ця бібліотечна філія взагалі вже багато років була під загрозою скорочення. Адже відповідно до нормативів кількості бібліотек на місто вона знаходиться у 5 кілометрах від найближчої центральної бібліотеки імені О. Журливої).
У загальноосвітню школу №13 пропонують перемістити бібліотеку-філію №4. У навчальному закладі власна котельня, тож там будуть більш комфортні умови і для біліотекарів, і для читачів.
Питання переведення книгозбірень пропрацьовувалось разом з управлінням освіти та керівництвом центральної бібліотечної системи, зауважила Ірина Бобошко.
На депутатських комісіях проект рішення про затвердження базової мережі закладів культури Сміли, у рамках якого і розглядається зміна адрес бібліотечних установ було розглянуто і погоджено його винесення на сесію.

Та в соціальних мережах працівники та відвідувачі бібліотек, що переводять в інші приміщення, намагаються привернути увагу громадськості та посадовців. Вони з цим процесом категорично не погоджуються і вважають це кроками до закриття цих філіалів.
Зокрема у бібліотеці-філії №5 (мікрорайон РПЗ) уже 7 років поспіль працює арт-студія "Поринь у веселку". Це був проєкт закордонних справ Німеччини DVV International. І завдяки тодішнім гарантіям міської ради підтримувати всі діючі студії, що будуть працювати в бібліотеці після завершення поекту, грантодавці надавали фінансування. Зараз у жінок, які відвідують арт-студію залишились швейні машинки, у бібліотеці обладнаний простір, де вони строчать пледи і ковдри для ЗСУ. Чи зможуть вони це робити у новому приміщенні - беруть великі сумніви.
Бібліотека-філія №2 (мікрорайон Цукрозавод) найближчими днями збирає громадські збори своїх читачів, які теж прагнуть донести до влади Сміли свою незгоду із переведенням їх книгозбірні у інше приміщення.
А бібліотека-філія № 4 звернулась за підтримкою до Української бібліотечної асоціації. Подаємо пост зі сторінки цієї організації повністю:

"До Української бібліотечної асоціації надійшло звернення від читачів публічних бібліотек міста Сміла (41 підпис).

У листі читачі висловлюють занепокоєння з приводу переведення бібліотеки у приміщення загальноосвітньої школи, «щоб потім приховано реорганізувати, точніше ліквідувати».
Читачі стурбовані усним наказом заступника міського голови з
гуманітарних питань «пакувати книжки і перевозити їх до шкільної бібліотеки ЗОШ № 13, списавши значну частину фонду».

Такі дії є порушенням законодавства України, що на нашу думку є не припустимим за будь-яких обставин. Громадяни мають право на повноцінне бібліотечне обслуговування відповідно до соціальних нормативів. А робота бібліотек у воєнний час є критично важливою.

То ж ми звернулися листом до Міського голови міста Сміла пана Сергія Ананка з проханням не допустити порушення законів України й прав жителів міста Сміла на можливість отримати якісні бібліотечні послуги.

Також ми надіслали лист Олександру Ткаченку, Міністру культури та інформаційної політики України з проханням втрутитися в ситуацію.
Хочемо вірити, що питання буде вирішено, бібліотеки міста Сміла будуть працювати та обслуговувати користувачів у нормальних умовах.

 

Довідково:
За даними Електронної системи моніторингу базової мережі публічних бібліотек України (ЕСМаР) - охоплення населення бібліотечним обслуговуванням у м. Сміла складає 30% (філія № 4 – 38%), що значно більше за середній показник по Україні (17%).
Більшою частиною користувачів бібліотеки є повнолітні громадяни, які завершили навчальний процес у школі.

scroll back to top

Додати коментар

 

Захисний код
Оновити

t me

 

Дійові особи

Ігор ТАБУРЕЦЬ

Про роботу на обороноздатність країни

 

 

Олена МОНОВА

Про те, що війна завжди повертається туди, звідки прийшла

 

Марина ДАНИЛЮК-ЯРМОЛАЄВА

 

 

Про суть «мирних угод» в Стамбулі

 

 
 
Політика
Негайного відкриття реєстру декларацій не буде

06 вересня 2023, 17:32

2023 09 06 radaВчора Верховна Рада ухвалила законопроєкт № 9534, яким відновлюється електронне декларування. Однак негайного відкриття реєстру декларацій не буде. За цю правку народні депутати не проголосували.


Економіка
Чого чекати від посівної-2024 та яким буде врожай

19 березня 2024, 17:41

Наприкінці лютого в Україні стартувала посівна кампанія. Станом на початок березня ярими зерновими вже засіяли 68 тис. гектарів у 12 областях


Суспільство
Опалювальний період у Смілі завершується

29 березня 2024, 11:30

2024 03 29 sezonНа черговому засіданні виконавчого комітету вони прийняли рішення про офіційне завершення опалювального періоду 2023-2024 років 31 березня.


Цікаво
Пацієнт "залізних легень" провів в апараті понад 70 років

28 березня 2024, 17:31

2024 03 28 legeniУ США у віці 78 років помер Пол Александер — один з останніх пацієнтів "залізних легень". Він провів в апараті понад 70 років — BBC.


Афіша
За ініціативи AI HOUSE у Львові відбудеться Generative AI Spring School для ML-спеціалістів

19 березня 2024, 16:35

2024 03 19 gener1Завдяки спільним зусиллям AI HOUSE та Факультету прикладних наук Українського католицького університету у Львові запрацює школа з генеративного штучного інтелекту. Навчальний курс триватиме з 11 по 16 березня.