Наша електронна пошта:
smila.ua@ukr.net
logo
icon-top-follow icon-top-fb

 

Agro robota

 

Стрічка новин

Авторизуватися через соціальні мережі:

 

 

 

Ukraine

 

Ветеран з Черкас запустив проєкт “Підтримка”: надаватиме різні види допомоги постраждалим від війни

 

 

Історія Володимира Мамалиги, ветерана з Черкас, який після повернення з фронту став переможцем у конкурсній програмі Варто 2.0 від Українського ветеранського фонду Мінветеранів та відкриває хаб “Підтримка”. Захисники та захисниці України, а також їхні родини, зможуть отримати психологічні та юридичні консультації, взяти участь у тренінгах та навчаннях.

“Це - як квиток за проїзд. Тобі його дають, а ти вже їдь далі: займайся тим, до чого у тебе є хист та натхнення. У тебе є вибір. УВФ допомагає кожному з нас реалізувати свої мрії та плани”, - саме так говорить ветеран-підприємець Володимир Мамалига, який став одним з переможців конкурсної програми #Варто 2.0 від Українського ветеранського фонду Мінветеранів.

Ці кошти допоможуть Володимиру створити у Черкасах хаб, де фахівці надаватимуть підтримку ветеранам та їхнім родинам за різними напрямками: психологічна, документальна, юридична допомога, тренінги та навчання, фізична реабілітація ветеранів, допомога родинам загиблих та сім'ям тих, що зникли безвісти.

Володимир з власного досвіду знає, наскільки важливими для бійців, які повернулись з фронту є підтримка та ”живі” зустрічі, де вони можуть отримати допомогу та просто поспілкуватись. 57-річний чоловік, батько 5 дітей, дідусь 4 онуків, і сам пройшов цей шлях. У 2014 році став добровольцем у одному з підрозділів ЗСУ. Воював на Донецькому напрямку. Був снайпером. Повернувшись із зони бойових дій, Володимир почав допомагати ветеранам.

“Ще тоді я дуже активно включився у створення ветеранських спільнот у Черкасах. Натхненно цим займався - психологічною підтримкою солдатів, комбатантів, членів їхніх родин. Спочатку це було ближче до кейс-менеджменту: людину потрібно було просто вислухати та допомогти йому розібратись у реаліях життя після військових дій. Далі це розширилось вже і на психологію та психотерапію. Це перетворилось на психологічну підтримку. Наша команда працювала в Черкасах і Києві з низкою ветеранських організацій”, - розповідає він.

Психологія та психотерапія стали для Володимира справою життя і чоловік навіть пішов працювати психологом у дитсадок.
“Працював з дітками з інклюзією, з особливими освітніми потребами. Спеціально, аби переключити себе саме на психологічну діяльність, - згадує ветеран, - Мені хотілось масштабувати справу, розширити нашу діяльність, тому я пішов здобувати нові знання: мене зацікавили психологічні дослідження у судовій експертизі. Саме це я і планував зробити у 2022 році…”

Але 24 лютого 2022 року завадило планам і мирному життю кожного українця. Як ветеран та військовий з досвідом, Володимир не міг стояти осторонь, і в перший день вторгнення росіян поїхав у військкомат. 25 лютого вже мав наказ про зарахування у один з батальйонів ЗСУ. Воював на Сході України - Попасна, район Лисичанська.

Далі були важкі бої, госпіталь. Минулий бойовий досвід дався взнаки, тому після госпіталізації та проходження військово-лікарської комісії ветеран був звільнений в запас та у червні 2022 року повернувся додому.

Володимир згадує той час своєрідного переходу від військового життя до цивільного: “Я звичайна людина. Було складно. Я переживав свої стреси, свої стани, безсоння, флешбеки, згадки про бойові дії. Я усе це переживаю, як і кожен боєць. Але мої знання з психології допомогли покращити мій стан. Я розумів, що маю продовжувати робити свій внесок в перемогу України. Брати участь у бойових діях я вже не міг за станом здоров'я, тому мусив допомагати своєю власною справою. Не можеш воювати - працюй! Бо, ми мусимо перемогти”.

Ветеран впевнено почав рухатись до мети. Створення хабу, де українські бійці та їхніродини отримуватимуть допомогу, стало вже не просто планом, а необхідністю.

“Працювати потрібно, виходячи з потреб. Є потреба в певному напрямку - ми працюємо. Є потреба у кейс-менеджменті - працюємо. Є потреба в психологічній підтримці та психотерапії - ми працюємо. Зараз з'являється потреба у судовій експертизі, тому що дуже багато постраждалих внаслідок війни, уся країна воює у тій чи іншій мірі. Тому я навчаюсь та здобуваю знання у цьому напрямку. У нашому хабі після відміни воєнного стану особи, що постраждали внаслідок російської агресії зможуть замовити психологічну експертизу за 50% вартості”, - пояснює Володимир.

А ще Володимир каже, що завдяки Українському ветеранському фонду зможе створити місце для офлайн-зустрічей, бо це є надважливо для тих, хто намагається повернутись до цивільного життя після важких місяців на фронті. Виграні кошти чоловік скерує на закупівлю обладнання, меблів, оренду приміщення; значна сума піде на навчання команди у певних видах психотерапії, роботою з посттравматичним стресовим розладом, загалом на розширення спеціалізації. Ще частина коштів - на залучення фахівців для кейсменеджменту - юристів, психологів для тренінгів:

“Скажу з власного досвіду: тим, хто повернувся, не вистачає живого спілкування. І підготовка людей, які зможуть кваліфіковано проводити ці зустрічі і допомагати і солдатам, які повертаються, і членам їхніх родин - це і є наразі основна задача. Виклики є. Вони з'являються і їх буде значно більше, ніж у 2014 році”.

Історія Володимира Мамалиги насамперед показує, що перехід від військового життя до умовно цивільного - це складний процес, проте коли є мета - знаходяться і способи її реалізації. У цьому і допомагає захисникам - Український ветеранський фонд Мінветеранів.

scroll back to top

Додати коментар

 

Захисний код
Оновити

t me

 

Дійові особи

Ігор ТАБУРЕЦЬ

Про роботу на обороноздатність країни

 

 

Олена МОНОВА

Про те, що війна завжди повертається туди, звідки прийшла

 

Марина ДАНИЛЮК-ЯРМОЛАЄВА

 

 

Про суть «мирних угод» в Стамбулі

 

 
 
Політика
Негайного відкриття реєстру декларацій не буде

06 вересня 2023, 17:32

2023 09 06 radaВчора Верховна Рада ухвалила законопроєкт № 9534, яким відновлюється електронне декларування. Однак негайного відкриття реєстру декларацій не буде. За цю правку народні депутати не проголосували.


Економіка
Чого чекати від посівної-2024 та яким буде врожай

19 березня 2024, 17:41

Наприкінці лютого в Україні стартувала посівна кампанія. Станом на початок березня ярими зерновими вже засіяли 68 тис. гектарів у 12 областях


Суспільство
В обласному кардіоцентрі відремонтують операційну

28 березня 2024, 15:30

2024 03 28 operПід час пленарного засідання 23-ї сесії депутати підтримали рішення про надання обласному кардіологічному центру дозволу на ремонт операційної на відкритому серці. Проєкт реалізовуватимуть за кошти центру та обласного бюджету.


Цікаво
У прямому ефірі можна спостерігати за життям лелек Грицька та Одарки

18 березня 2024, 17:38

2024 03 18 lelekaНа Полтавщині знову запустили цілодобовий стрім з гнізда лелек. У прямому ефірі на YouTube можна спостерігати за життям лелек, яких звуть Грицько й Одарка.


Афіша
За ініціативи AI HOUSE у Львові відбудеться Generative AI Spring School для ML-спеціалістів

19 березня 2024, 16:35

2024 03 19 gener1Завдяки спільним зусиллям AI HOUSE та Факультету прикладних наук Українського католицького університету у Львові запрацює школа з генеративного штучного інтелекту. Навчальний курс триватиме з 11 по 16 березня.