Наша електронна пошта:
smila.ua@ukr.net
logo
icon-top-follow icon-top-fb

 

Agro robota

 

Стрічка новин

Авторизуватися через соціальні мережі:

 

 

 

Ukraine

 

Сьогодні – Миколая Чудотворця

 

 

Сьогодні –День Святого Миколая. Це свято з нетерпінням чекають діти, бо саме в цю дату вони знаходять під подушкою солодкі подарунки. Цього року на дива чекають не лише діти, а й дорослі - кожному з нас хочеться, щоб війна закінчилася якнайшвидше.
Святий Миколай вважається одним із найбільш шанованих православних святих.
Микола Чудотворець, Микола Угодник або Святитель Миколай - так його ще називають православні віруючі.
За древніми писаннями, чоловік жив в III-IV століттях і прославився багатьма чудесами. Одна з легенд свідчить, що одного разу Микола Чудотворець врятував від страти безвинно засуджених людей, зупинивши ката з мечем. А також вберіг жителів міста Міри від голоду, приснившись одному з італійських купців, давши йому грошей і попросивши його приїхати до людей із зерном.
На честь Миколи Угодника було побудовано безліч храмів і монастирів, святого шанують представники християнства в багатьох країнах, а в Україні в пам'ять про Чудотворця назвали місто.
Традиції на День Миколая Угодника
Православні знають, що один з найбільш шанованих святих протегує всім мандрівникам, морякам, а також жебракам, хворим і, звичайно, дітям. Тобто, тим, хто потребує його допомоги. Головна традиція свята - подарунки та цукерки, які святий вночі кладе під подушку малюкам.
Історія її вельми цікава: в сусідньому будинку від Миколи жив бідний вдівець, дочка якого закохалася в хлопця з багатої сім'ї. Але батьки нареченого не хотіли брати в сім'ю безприданницю. Тоді Микола під покровом ночі кинув у вікно дівчини згорток з монетами, таким чином забезпечивши їй придане і не дозволивши розлучити закоханих. З того моменту Микола відчув, що допомога - його покликання і почав підкидати в будинки нужденних іграшки, одяг або гроші.
Тож саме в День Святого Миколая в багатьох містах ставлять святкові ялинки на площах, влаштовують передноворічні гуляння, ярмарки та концерти. Благодійні організації вітають дітей-сиріт з цим світлим святом.
День Миколи Чудотворця - прикмети, обряди
З давніх-давен у цей день ставили в церкві свічку, благаючи Чудотворця про всілякі блага і хорошому врожаї в наступному році. Господині пекли пироги, накривали святкові столи і запрошували сусідів в гості, щоб разом шанувати пам'ять Святого Миколая і відзначати свято.
Головне - пам'ятати, що в День Миколи Чудотворця необхідно бути в доброму здоров'ї і гарному настрої, ні в якому разі не лаятися, а тільки радіти і дякувати святого за те, що відбувається у вашому житті.
Святому Миколаю моляться про здоров'я дітей, допомогу в дорозі та подорожі, благополуччя, допомогу сиротам та бідним, зцілення від хвороб.
Чого не можна робити у День Святого Миколая 19 грудня
Оскільки Зимовий Миколай припадає на Різдвяний піст, в цей день заборонено їсти м’ясо та інші продукти тваринного походження.
На Миколая не можна шити, прати чи робити ремонт.
Не бажано давати в борг, оскільки разом з грошима в цей день з дому піде і удача.
Не можна відмовляти у допомозі іншій людині, якщо є змога бути їй у нагоді.
За традиціями на Миколая не можна стригтися.
У День Святого Миколая не можна сварити дітей і варто приділяти їм більше уваги в цей день.
Народні прикмети на День Святого Миколая
Якщо з’явився іній, то в наступному році буде гарний врожай.
Гарна погода 19 грудня, на Зимового Миколая, означає, що буде ясна днина і 22 травня, на Теплого Миколая.
Сніжить – до врожаю пшениці, дощить – до врожаю огірків і капусти.
Скільки снігу випадає на Зимового Миколая, стільки буде і трави навесні. Якщо снігу мало чи його немає зовсім, трава влітку швидко пожовкне.
Холодний Миколай – до холодної зими.

scroll back to top

Додати коментар

 

Захисний код
Оновити

t me

 

Дійові особи

Ігор ТАБУРЕЦЬ

Про роботу на обороноздатність країни

 

 

Олена МОНОВА

Про те, що війна завжди повертається туди, звідки прийшла

 

Марина ДАНИЛЮК-ЯРМОЛАЄВА

 

 

Про суть «мирних угод» в Стамбулі

 

 
 
Політика
Негайного відкриття реєстру декларацій не буде

06 вересня 2023, 17:32

2023 09 06 radaВчора Верховна Рада ухвалила законопроєкт № 9534, яким відновлюється електронне декларування. Однак негайного відкриття реєстру декларацій не буде. За цю правку народні депутати не проголосували.


Економіка
Чого чекати від посівної-2024 та яким буде врожай

19 березня 2024, 17:41

Наприкінці лютого в Україні стартувала посівна кампанія. Станом на початок березня ярими зерновими вже засіяли 68 тис. гектарів у 12 областях


Суспільство
У нашому районі рятувальники ліквідували 2 пожежі житлових будинків

28 березня 2024, 16:27

2024 03 28 pogegЗа минулу добу, 26 березня, на території нашого району рятувальники ліквідували дві пожежі у житлових будинках.


Цікаво
Пацієнт "залізних легень" провів в апараті понад 70 років

28 березня 2024, 17:31

2024 03 28 legeniУ США у віці 78 років помер Пол Александер — один з останніх пацієнтів "залізних легень". Він провів в апараті понад 70 років — BBC.


Афіша
За ініціативи AI HOUSE у Львові відбудеться Generative AI Spring School для ML-спеціалістів

19 березня 2024, 16:35

2024 03 19 gener1Завдяки спільним зусиллям AI HOUSE та Факультету прикладних наук Українського католицького університету у Львові запрацює школа з генеративного штучного інтелекту. Навчальний курс триватиме з 11 по 16 березня.