Наша електронна пошта:
smila.ua@ukr.net
logo
icon-top-follow icon-top-fb

 

Agro robota

 

Стрічка новин

Авторизуватися через соціальні мережі:

 

 

 

Ukraine

 

Швидка допомога області отримала унікальний шпиталь на колесах

 

 

Медики екстренки Черкащини відтепер зможуть транспортувати важкохворих пацієнтів спеціалізованим медичним автобусом.
Про це повідомляє Ірина Назарок, пресекретар обласного центру екстреної медичної допомоги.
За її словами, за сприяння ВООЗ World Health Organization (WHO) та міністерства охорони здоров'я України стала можливою реалізація проекту урядів Норвегії та України у створенні 5-тьох спеціалізованих медичних автобусів для транспортування пацієнтів. Ідея таких евакуаційних медичних автобусів виникла у зв'язку з тим, що зі збільшенням кількості перевезень пацієнтів, які постраждали внаслідок військових дій, зараз є потреба у транспортуванні одночасно кількох осіб.

 


«Один автобус-шпиталь вже курсує теренами України. Черкаси отримали другий такий автобус. Зазначимо, що виробництво цих автобусів є новітнім та інноваційним проектом для Європи. Схожих автобусів немає в жодній із європейських країн», - зазначає пані Ірина.
Тож, уточнює вона, другий з таких медичних автобусів відтепер є у Черкасах і на ньому працюватимуть наші бригади медицини катастроф.
«Автобус має усе необхідне медичне устаткування, обладнаний сучасними багатофункціональними ношами, апаратами ШВЛ, кисневим забезпеченням, моніторами, інфузоматами, дефібриляторами та іншим медичним обладнанням і виробами медичного призначення. У ньому є сидячі місця для пацієнтів з легкими травмами та п’ять місць для лежачих пацієнтів у важкому стані», – розповідає Ірина Назарок.
Загалом же, пояснює вона, автобус призначений для здійснення тривалих транспортувань на далекі відстані пацієнтів в будь-яких станах, зокрема, й критичних, навіть на штучній вентиляції легень. Це така міні-реанімація на колесах.
«На минулому тижні у Польщі співробітники швидкої не лише Черкас, але й Харкова та Львова пройшли спеціальні навчання. Там наші медики й опановували навички для якісної роботи під час транспортування пацієнтів автобусом-шпиталем, адже це передбачає багато технічних знань в сукупності з нетехнічними», – говорить пані Ірина.
І додає, спеціальне навчання було ініційовано та проводилось персоналом догоспітальної клініки при лікарні Університету Осло, за підтримки уряду Норвегії та міністерства охорони здоров’я Норвегії, EUCPT (EU Civil Protection Mechanism), ВООЗ та бригад екстреної медичної допомоги, які наразі підтримують медичну евакуацію (Humanosh, PCPM, ARTESANS ResQ).
Як зазначає директор обласного центру екстреної медичної допомоги Ігор Фесун, автобус-шпиталь дуже м’який, що важливо для перевезення хворих. А ще в ньому все ергономічно і в дорозі можна одночасно спостерігати за кількома пацієнтами, що дозволяє економити кількість бригад.

scroll back to top

Додати коментар

 

Захисний код
Оновити

t me

 

Дійові особи

Ігор ТАБУРЕЦЬ

Про роботу на обороноздатність країни

 

 

Олена МОНОВА

Про те, що війна завжди повертається туди, звідки прийшла

 

Марина ДАНИЛЮК-ЯРМОЛАЄВА

 

 

Про суть «мирних угод» в Стамбулі

 

 
 
Політика
Негайного відкриття реєстру декларацій не буде

06 вересня 2023, 17:32

2023 09 06 radaВчора Верховна Рада ухвалила законопроєкт № 9534, яким відновлюється електронне декларування. Однак негайного відкриття реєстру декларацій не буде. За цю правку народні депутати не проголосували.


Економіка
Чого чекати від посівної-2024 та яким буде врожай

19 березня 2024, 17:41

Наприкінці лютого в Україні стартувала посівна кампанія. Станом на початок березня ярими зерновими вже засіяли 68 тис. гектарів у 12 областях


Суспільство
У нашому районі рятувальники ліквідували 2 пожежі житлових будинків

28 березня 2024, 16:27

2024 03 28 pogegЗа минулу добу, 26 березня, на території нашого району рятувальники ліквідували дві пожежі у житлових будинках.


Цікаво
Пацієнт "залізних легень" провів в апараті понад 70 років

28 березня 2024, 17:31

2024 03 28 legeniУ США у віці 78 років помер Пол Александер — один з останніх пацієнтів "залізних легень". Він провів в апараті понад 70 років — BBC.


Афіша
За ініціативи AI HOUSE у Львові відбудеться Generative AI Spring School для ML-спеціалістів

19 березня 2024, 16:35

2024 03 19 gener1Завдяки спільним зусиллям AI HOUSE та Факультету прикладних наук Українського католицького університету у Львові запрацює школа з генеративного штучного інтелекту. Навчальний курс триватиме з 11 по 16 березня.