Наша електронна пошта:
smila.ua@ukr.net
logo
icon-top-follow icon-top-fb

 

Agro robota

 

Стрічка новин

Авторизуватися через соціальні мережі:

 

 

 

Ukraine

 

Найбільше нітратів потрапляє в організм черкащан із колодязної питної води

 

 

На Черкащині найбільше нітратів надходить в організм людини з криничною водою. Вживання забрудненої нітратами питної води та продуктів рослинництва призводить до такого захворювання як метгемоглобінемія. Про це розповіла директорка Черкаського обласного центру контролю та профілактики хвороб Людмила Кравченко.

Центр контролю та профілактики хвороб 2021 року дослідив на вміст нітратів понад 70 тисяч проб продуктів, зокрема, овочів та фруктів та продовольчої сировини, а також питної води централізованих та децентралізованих джерел водопостачання, розповіла Людмила Кравченко.

"У продуктах в 0,5% проб виявлений вміст нітратів вище максимально допустимих. В питній воді централізованих джерел концентрація нітратів у 4%, а децентралізованих джерел – 49% проб перевищувала встановлені нормативи. Центр моніторить тільки колодязі громадського користування. Обов’язково вода досліджується в колодязях, де проживають діти до трьох років", — повідомила директорка Центру.

За словами Людмили Кравченко, найбільш забруднена кринична вода в шести громадах Черкащини.

"Найбільш забруднена вода децентралізованих джерел водопостачання в Маньківській – 64,9%, Жашківській – 56%, Монастирищенській – 50%, Тальнівській – 43,4%, Лисянській – 39,4%, Корсунь-Шевченківській – 36,5% територіальних громадах. В окремих шахтних та трубних колодязях концентрація нітратів в питній воді перевищувала граничнодопустиму до 10 разів".

Перевищення допустимого вмісту нітратів у воді та продуктах призводить до метгемоглобінемії.

"У нормі в організмі людини в крові є 1–2 відсотків метгемоглобіну. Якщо ця величина перевищує 10 відсотків, то спостерігаються клінічні прояви гіпоксії, 30–40 відсотків викликають аноксію. Нітрати швидко окислюють гемоглобін в метгемоглобін", — пояснила медикиня.

Нітратна метгемоглобінемія властива дітям грудного віку, що знаходяться на штучному вигодовуванні молочними сумішами, приготовленими на питній воді із над нормованою концентрацією нітратів, а також вона може бути та у вагітних жінок та пацієнтів із виразковою хворобою шлунку та злоякісними пухлинами.

"В Україні мали місце летальні випадки серед дітей раннього віку, які знаходилися на штучному вигодовуванні, а молочні суміші готувалися на колодязній питній воді. Ймовірно, токсичною речовиною, якою труїлися діти, могла бути питна вода, забруднена нітратами", — пояснила Людмила Кравченко.

За словами керівниці Черкаського обласного центру контролю та профілактики хвороб, Центр проводить дослідження концентрації нітратів у воді, вмісту їх в ягодах, фруктах, овочах.

 

Що відомо:
- Відповідно до вимог державних санітарних правил і норм, допустима концентрація нітратів в питній воді становить 50 мг/дм3. Допустима добова доза нітратів для дорослої людини встановлена на рівні 5 мг/кг/добу, а для дітей раннього віку відповідно 2,5 мг/кг/добу.
- У регіонах України, де російські війська розбомбили централізовані джерела водопостачання люди вимушені використовувати криниці, вода в яких більше, як у 50% забруднена нітратами. Ситуація ускладнюється тим, що немає альтернативного джерела водопостачання і немає можливості визначити концентрацію нітратів.
- Нітрат-іон немає ні запаху, ні кольору.

 

Джерело: Суспільне

scroll back to top

Додати коментар

 

Захисний код
Оновити

t me

 

Дійові особи

Ігор ТАБУРЕЦЬ

Про роботу на обороноздатність країни

 

 

Олена МОНОВА

Про те, що війна завжди повертається туди, звідки прийшла

 

Марина ДАНИЛЮК-ЯРМОЛАЄВА

 

 

Про суть «мирних угод» в Стамбулі

 

 
 
Політика
Негайного відкриття реєстру декларацій не буде

06 вересня 2023, 17:32

2023 09 06 radaВчора Верховна Рада ухвалила законопроєкт № 9534, яким відновлюється електронне декларування. Однак негайного відкриття реєстру декларацій не буде. За цю правку народні депутати не проголосували.


Економіка
Чого чекати від посівної-2024 та яким буде врожай

19 березня 2024, 17:41

Наприкінці лютого в Україні стартувала посівна кампанія. Станом на початок березня ярими зерновими вже засіяли 68 тис. гектарів у 12 областях


Суспільство
В обласному кардіоцентрі відремонтують операційну

28 березня 2024, 15:30

2024 03 28 operПід час пленарного засідання 23-ї сесії депутати підтримали рішення про надання обласному кардіологічному центру дозволу на ремонт операційної на відкритому серці. Проєкт реалізовуватимуть за кошти центру та обласного бюджету.


Цікаво
У прямому ефірі можна спостерігати за життям лелек Грицька та Одарки

18 березня 2024, 17:38

2024 03 18 lelekaНа Полтавщині знову запустили цілодобовий стрім з гнізда лелек. У прямому ефірі на YouTube можна спостерігати за життям лелек, яких звуть Грицько й Одарка.


Афіша
За ініціативи AI HOUSE у Львові відбудеться Generative AI Spring School для ML-спеціалістів

19 березня 2024, 16:35

2024 03 19 gener1Завдяки спільним зусиллям AI HOUSE та Факультету прикладних наук Українського католицького університету у Львові запрацює школа з генеративного штучного інтелекту. Навчальний курс триватиме з 11 по 16 березня.