Наша електронна пошта:
smila.ua@ukr.net
logo
icon-top-follow icon-top-fb

 

Agro robota

 

Стрічка новин

Авторизуватися через соціальні мережі:

 

 

 

Ukraine

 

Черкащанка створює 4-метровий рушник для перемоги України у війні з Росією

Мисткиня, заслужена художниця України Олександра Теліженко з Черкас створює майже 4-метровий рушник для перемоги України у війні з Росією.
Колеги, як і сама художниця, називають цей рушник пророчим і вірять, що його завершення принесе Україні перемогу. Концепцію цього твору на полотні мисткиня розробила незадовго до початку війни, хоч ідея його створення виникла ще 20 років тому. Цей рушник начебто "дочекався свого часу".

 


Як розповіла ТСН.ua Олександра Теліженко, ще два десятка років тому вона задумала створити серію вишитих рушників, які зображатимуть чотири стихії: воду, вогонь, землю та повітря. На втілення задуму художниця витратила чимало часу, і за цей період їй вдалося вишити лише два з чотирьох рушників.
"Я вже понад 20 років працюю над таким проектом "Стихії життєтворчі" - тобто вода, вогонь, повітря, земля. Так ось на свій ювілей, на 50 років, я встигла зробити тільки одну стихію, хоча думала про усі чотири. Але це дуже непросто, адже рушник - це така академія, яка потребує великих знань, великих умінь. Потрібно бути і художником і науковцем і виробничником. І я зробила тільки рушник "Воду". А на 65 років я зробила ще одну і то незавершену роботу "Земля священна", і тільки зараз ми її закінчуємо", - розповідає нам Олександра Теліженко.
Над створенням третього художнього проекту, який би зобразив стихію вогню, мисткиня працювала пів року. Вже готовий твір Олександра Теліженко планувала презентувати на виставці, яка мала відбутись 30 березня, на ювілей авторки з нагоди 70-річчя.
"І я приступила до стихії вогню та довго-довго над цим думала. На концепцію пішло у мене пів року, бо рушник - це благословення, а якось сказати: "Благословляю вогонь"… ну тут треба подумати. І я думала, і врешті-решт зробила. За два місяці до дня свого дня народження я зробила кольоровий картон і назва рушника: "Вогонь Космічний. День Сонця". Рушник довжиною 3,6 метра. В епіцентрі всієї композиції є сонце в зеніті, а через весь рушник проходить день сонця. Тобто виходячи з темноти ночі, з чорного, і через майже усі ці чотири метри йде кольоровий спектр поетапно, як кожного етапу дня: через ранок, день, вечір і знову входить в ніч. Загалом 23 відтінки тканин входить в ось цей мозаїчний набір тільки тла, а вже по ньому йде вишивка", - розповідає мисткиня.
Більше та детальніше про цю роботу черкаської художниці Олександри Теліженко читайте ТУТ.

scroll back to top

Додати коментар

 

Захисний код
Оновити

t me

 

Дійові особи

Ігор ТАБУРЕЦЬ

Про роботу на обороноздатність країни

 

 

Олена МОНОВА

Про те, що війна завжди повертається туди, звідки прийшла

 

Марина ДАНИЛЮК-ЯРМОЛАЄВА

 

 

Про суть «мирних угод» в Стамбулі

 

 
 
Політика
Негайного відкриття реєстру декларацій не буде

06 вересня 2023, 17:32

2023 09 06 radaВчора Верховна Рада ухвалила законопроєкт № 9534, яким відновлюється електронне декларування. Однак негайного відкриття реєстру декларацій не буде. За цю правку народні депутати не проголосували.


Економіка
Чого чекати від посівної-2024 та яким буде врожай

19 березня 2024, 17:41

Наприкінці лютого в Україні стартувала посівна кампанія. Станом на початок березня ярими зерновими вже засіяли 68 тис. гектарів у 12 областях


Суспільство
У нашому районі рятувальники ліквідували 2 пожежі житлових будинків

28 березня 2024, 16:27

2024 03 28 pogegЗа минулу добу, 26 березня, на території нашого району рятувальники ліквідували дві пожежі у житлових будинках.


Цікаво
Пацієнт "залізних легень" провів в апараті понад 70 років

28 березня 2024, 17:31

2024 03 28 legeniУ США у віці 78 років помер Пол Александер — один з останніх пацієнтів "залізних легень". Він провів в апараті понад 70 років — BBC.


Афіша
За ініціативи AI HOUSE у Львові відбудеться Generative AI Spring School для ML-спеціалістів

19 березня 2024, 16:35

2024 03 19 gener1Завдяки спільним зусиллям AI HOUSE та Факультету прикладних наук Українського католицького університету у Львові запрацює школа з генеративного штучного інтелекту. Навчальний курс триватиме з 11 по 16 березня.