Наша електронна пошта:
smila.ua@ukr.net
logo
icon-top-follow icon-top-fb

 

Agro robota

 

Стрічка новин

Авторизуватися через соціальні мережі:

 

 

 

Ukraine

 

Вологість ґрунту на наших полях – найкраща за останні роки

 

Останніми днями чути багато нарікань на погоду: «Холодно, заливає дощами…». Спростувати чи підтвердити цю думку можуть кількісні показники та їх вплив на стан рослинності.
На цьому наголошує головний синоптик області Віталій Постригань.
За його словами, вимоги рослин до тепла змінюються в широких межах і визначаються трьома точками: температурним мінімумом, нижче якого рослини не розвиваються; температурним оптимумом, тобто найкращі температури для їх розвитку та температурним максимумом, за межами якого рослини існувати не можуть. А кількість опадів має пряме відношення до запасів вологи в грунті. А це головний фактор, що впливає на вегетацію і врожайність сільгоспкультур.
«За період останнього похолодання, коли середньодобова температура повітря знизилася до квітневих значень і становила +11..+14°, до заморозків не дійшло, а значить і шкоди немає», – говорить пан Віталій.
І додає, хоч така температура нижча оптимальної, яка наразі становить переважно +16-20°, але вона вища мінімальної, яка становить +10-12°. Тож більшість рослин розвивалися, але тільки в денні години, а значить не так активно. В овочевих ріст і розвиток хоч і призупинився, але теплий грунт та оптимальна кількість вологи сприяли формуванню потужної кореневої системи.
«Здавалося, що й дощів випало забагато. Але останні вологозапаси грунту свідчать, що вони не надмірні і в орному шарі переважно становлять 24-40 мм, в метровому - 100-175 мм, при максимально можливих значеннях відповідно 30-50 мм та 165-230 мм. При цьому, на окремих площах Чигиринського району під озиминою, в якої завершився період інтенсивного вологоспоживання, в метровому шарі не перевищують 55 мм, що на межі ґрунтової засухи. Не виключено, що на окремих площах, могли бути й замулення та змив сходів, але в межах області таких площ небагато», – зазначає Віталій Постригань.
Він каже, що в порівнянні на окремих площах західних та північних областей нашої держави вологозапаси надмірні, на півдні - практично відсутні. Тож наразі в нашій області рівень вологозабезпечення метрового шару ґрунту під всіма культурами здебільшого залишається одним із найкращих за останні роки.
«Загалом така погода залишається надзвичайно сприятливою для формування врожаю ранніх зернових культур, соняшнику, картоплі та особливо озимих хлібів, формування колосу в яких завершилося за умов оптимального зволоження грунту», – наголошує пан Віталій.
Він говорить, що незважаючи на дефіцит тепла, більшість сільгоспкультур, крім овочевих та баштанних, розвиваються в строки близькі до середніх багаторічних. Проте, літо тільки почалося і ці культури стрімко наздоженуть оптимальні темпи розвитку. Погіршення стану сільгоспкультур агрометеорологи області не відмічають.
«Такий прохолодний кінець травня – початок червня явище звичайне для останнього 30-річчя і спостерігається вже 12-й раз. В останнє - в попередньому роц», – підсумовує Віталій Постригань.

scroll back to top

Додати коментар

 

Захисний код
Оновити

t me

 

Дійові особи

Ігор ТАБУРЕЦЬ

Про роботу на обороноздатність країни

 

 

Олена МОНОВА

Про те, що війна завжди повертається туди, звідки прийшла

 

Марина ДАНИЛЮК-ЯРМОЛАЄВА

 

 

Про суть «мирних угод» в Стамбулі

 

 
 
Політика
Негайного відкриття реєстру декларацій не буде

06 вересня 2023, 17:32

2023 09 06 radaВчора Верховна Рада ухвалила законопроєкт № 9534, яким відновлюється електронне декларування. Однак негайного відкриття реєстру декларацій не буде. За цю правку народні депутати не проголосували.


Економіка
Чого чекати від посівної-2024 та яким буде врожай

19 березня 2024, 17:41

Наприкінці лютого в Україні стартувала посівна кампанія. Станом на початок березня ярими зерновими вже засіяли 68 тис. гектарів у 12 областях


Суспільство
У ніч з 30-го на 31 березня о третій годині ночі переведіть годинник

28 березня 2024, 14:29

Україна цьогоріч перейде на літній час у ніч з 30-го на 31 березня о третій годині ночі за київським часом.


Цікаво
У прямому ефірі можна спостерігати за життям лелек Грицька та Одарки

18 березня 2024, 17:38

2024 03 18 lelekaНа Полтавщині знову запустили цілодобовий стрім з гнізда лелек. У прямому ефірі на YouTube можна спостерігати за життям лелек, яких звуть Грицько й Одарка.


Афіша
За ініціативи AI HOUSE у Львові відбудеться Generative AI Spring School для ML-спеціалістів

19 березня 2024, 16:35

2024 03 19 gener1Завдяки спільним зусиллям AI HOUSE та Факультету прикладних наук Українського католицького університету у Львові запрацює школа з генеративного штучного інтелекту. Навчальний курс триватиме з 11 по 16 березня.