Наша електронна пошта:
smila.ua@ukr.net
logo
icon-top-follow icon-top-fb

 

Agro robota

 

Стрічка новин

Авторизуватися через соціальні мережі:

 

 

 

Ukraine

 

Тепер у міській раді слідкуватимуть, щоб у Смілі не дохли бджоли

 

На крайньому виконавчому комітеті було створено постійно діючу комісію з встановлення фактів отруєння бджіл на території м. Сміла.
Комісія повинна збирати факти отруєння бджіл засобами захисту рослин, установлювати достовірність загибелі бджіл; з’ясовувати обставини, за яких сталася загибель бджіл; надавати рекомендації щодо визначення шкоди, заподіяної власникам пасік - унаслідок отруєння бджіл; віддавати в лабораторію проби матеріалу (патологічний матеріал, бджоли, продукція бджільництва, а також зелена маса рослин, ґрунт) та встановлювати джерела і причини загибелі бджіл, надавати висновки та пропозиції.
Головою цієї комісії є начальник управління економічного розвитку Сергій Зайцев, до її складу входить ще 6 службовців.
Воно то наче й смішно, але проблема дійсно серйозна.
В останні десятиліття у світі спостерігається "синдром руйнування бджолиних колоній (сімей)". І Україна стала ще одним місцем на карті, де він прогресує.
Науковці та практики сходяться на тому, що винні у цьому високотоксичні пестициди (засоби захисту рослин), кліщі вароа, вірусуні інфекції, зміни клімату.
Пестициди або безпосередньо отруюють льотних бджіл, що приносять пилок до вуликів і заражають молодих комах, або ж ослаблюють їх. І те, і друге закінчується загибеллю комахи.
Втім, як наголошують експерти, масово бджоли гинуть здебільшого через збіг одразу кількох негативних факторів.
Нині багато пасічників по всій Україні спостерігають, як у розпал медоносного сезону їхні бджолосім'ї гинуть. І земля під їхніми вуликами вкривається тільцями мертвих комах. Пасічники розповідають, що бджоли вміють плакати - вони розуміють, коли їхня сім'я вимирає. При цьому матка гине останньою: вона тримається доти, доки живе хоч частина її бджіл.

За оцінками Союзу пасічників України, у травні 2020 року в Україні загинули від 20 до 40 тисяч бджолосімей, тоді як торік за весняно-літній сезон бджолярі по всій країні втратили у десятки разів менше - близько однієї тисячі сімей.
За щонайскромнішими підрахунками, українська економіка втратила через це 50 млн грн. Точних даних не має ніхто, зокрема через те, що багато бджолярів не зверталися до офіційних структур після мору на своїх пасіках, - повідомляє BBC News Україна

scroll back to top

Коментарі  

Тетяна
+2 #2 Тетяна 02.06.2021, 09:18
Пропало, але не все. Ще можливо звернутись Ананку від імені депутатського корпусу в ту ж саму ООН, щодо перенесення дати '' Всесвітнього дня бджіл'' з травня на червень. І всьо. Меморандум в кармані. Все просто, бджоли врятовані.
Цитата
Ігор
+6 #1 Ігор 01.06.2021, 14:22
Сергій Анатолійович, ще той бджолозахистник. Але нажаль нічого з цього у Зайцева не вийде, бо Ананко не підписав в честь цієї знакової події 20.05.2021 на "Всесвітній день бджіл" меморандум з Організацією Об"єднаних націй. Все пропало.
Цитата

Додати коментар

 

Захисний код
Оновити

t me

 

Дійові особи

Ігор ТАБУРЕЦЬ

Про роботу на обороноздатність країни

 

 

Олена МОНОВА

Про те, що війна завжди повертається туди, звідки прийшла

 

Марина ДАНИЛЮК-ЯРМОЛАЄВА

 

 

Про суть «мирних угод» в Стамбулі

 

 
 
Політика
Негайного відкриття реєстру декларацій не буде

06 вересня 2023, 17:32

2023 09 06 radaВчора Верховна Рада ухвалила законопроєкт № 9534, яким відновлюється електронне декларування. Однак негайного відкриття реєстру декларацій не буде. За цю правку народні депутати не проголосували.


Економіка
Чого чекати від посівної-2024 та яким буде врожай

19 березня 2024, 17:41

Наприкінці лютого в Україні стартувала посівна кампанія. Станом на початок березня ярими зерновими вже засіяли 68 тис. гектарів у 12 областях


Суспільство
Районна поліція знайшла неповнолітню Марію Кононенко

29 березня 2024, 09:29

2024 03 29 znaishliПравоохоронці розшукали малолітню Кононенко Марію, яка зникла у Черкасах.


Цікаво
Пацієнт "залізних легень" провів в апараті понад 70 років

28 березня 2024, 17:31

2024 03 28 legeniУ США у віці 78 років помер Пол Александер — один з останніх пацієнтів "залізних легень". Він провів в апараті понад 70 років — BBC.


Афіша
За ініціативи AI HOUSE у Львові відбудеться Generative AI Spring School для ML-спеціалістів

19 березня 2024, 16:35

2024 03 19 gener1Завдяки спільним зусиллям AI HOUSE та Факультету прикладних наук Українського католицького університету у Львові запрацює школа з генеративного штучного інтелекту. Навчальний курс триватиме з 11 по 16 березня.