Наша електронна пошта:
smila.ua@ukr.net
logo
icon-top-follow icon-top-fb

 

Agro robota

 

Стрічка новин

Авторизуватися через соціальні мережі:

 

 

 

Ukraine

 

Смілянські медики розповідають про вакцину БЦЖ

 

Вакциною БЦЖ проводять щеплення від захворювання на туберкульоз. Це грізне захворювання викликається мікобактерією певного виду і є хронічною інфекцією. Одного разу оселившись в організмі людини мікобактерія вже ніколи його не полишає. Якщо дорослі люди з сильним імунітетом «тренуються» захищатися від туберкульозу щоденно під час спілкування з навколишнім середовищем, то для тренування дитячого імунітету для гідної зустрічі із шкідливим мікробом ми допомагаємо ввівши ослаблені справжні мікобактерії для реакції імунітету. Весь період перебування бактерій в організмі людини «тренується» імунітет дитини і змушує відбивати постійні атаки.
Згодом кількість вакцинних паличок в організмі зменшується і коли їх число стає вже таким, що вже не може зберігати напружений імунітет, тоді потрібна ревакцинація – введення додаткової дози вакцинних паличок. Поки в організмі живуть вакцинні палички, до тих пір організм захищений від патогенних. Головна особливість протитуберкульозного імунітету: імунна система напружено працює до тих пір, поки в організмі людини живуть і знаходяться інфекційні агенти.
Напруженість імунітету до туберкульозу показує нам щорічна проба Манту. Це іншими словами тест, що визначає, як імунні клітини змогли б «відбити атаку» справжніх мікобактерій. Саме тому, якщо проба Манту негативна (0-2мм) ми говоримо про те, що в організмі і патогенних і вакцинних бактерій немає, або їх дуже мало. А це означає, що імунітету теж немає і в будь-який момент ця порожня ніша може бути зайнята патогенними мікобактеріями із зовнішнього середовища. Значить таку дитину необхідно імунізувати.
Якщо ж проба Манту у щепленої дитини позитивна (5 мм і більше), то це означає що мікроби в організмі є в достатній кількості і вони будуть захищати дитину до тих пір, поки проба не стане негативною. Якщо ж така реакція у не вакцинованої дитини, або ж її приріст за рік у порівнянні до минулого результату склав більше 5мм, то тоді говориться про «віраж проби Манту». А це означає, що патогенні мікроорганізми встигли зайняти цю нішу і така дитина вважається тубінфікованою . Її потрібно обстежити, щоб виключити активні форми туберкульозуа і за необхідності для профілактики пролікувати до початку серйозного захворювання.
Саме тому вакцинація від туберкульозу проводиться в перші дні життя. Якщо ж з якихось причин вакцинація вакциною БЦЖ проведена в пологовому будинку не була, по перша вакцинація зможе бути зроблена після попередньо проведеної проби Манту і отримання негативного результату. Якщо ж реакція позитивна - то таку дитину щеплювати вже не будуть. ЇЇ організм вже встиг познайомитися з туберкульозом. Просто дитину регулярно обстежуватимуть і при необхідності проводитимуть профілактичне лікування – розповідає фельдшер кабінету здорового способу життя КНП «Смілянська міська поліклініка» Наталія Зінченко.

scroll back to top

Додати коментар

 

Захисний код
Оновити

t me

 

Дійові особи

Ігор ТАБУРЕЦЬ

Про роботу на обороноздатність країни

 

 

Олена МОНОВА

Про те, що війна завжди повертається туди, звідки прийшла

 

Марина ДАНИЛЮК-ЯРМОЛАЄВА

 

 

Про суть «мирних угод» в Стамбулі

 

 
 
Політика
Негайного відкриття реєстру декларацій не буде

06 вересня 2023, 17:32

2023 09 06 radaВчора Верховна Рада ухвалила законопроєкт № 9534, яким відновлюється електронне декларування. Однак негайного відкриття реєстру декларацій не буде. За цю правку народні депутати не проголосували.


Економіка
Вплив фінансової грамотності на розвиток малого бізнесу

26 лютого 2024, 17:36

2024 02 26 gramЩо є головним під час створення власної справи? Правильно, наявність капіталу, а тобто певної кількості коштів для вкладення в майбутній бізнес. Якою б унікальною не була ідея або як би багато дій задля досягнення мети ви не робили б, без інвестицій та грошей не обійтись.


Суспільство
Домінуватиме некомфортна, хмарна з опадами погода

19 березня 2024, 06:15

Похмура погода буде триматися у Смілі не весь день - ввечері небо стане чистим та ясним.


Цікаво
У прямому ефірі можна спостерігати за життям лелек Грицька та Одарки

18 березня 2024, 17:38

2024 03 18 lelekaНа Полтавщині знову запустили цілодобовий стрім з гнізда лелек. У прямому ефірі на YouTube можна спостерігати за життям лелек, яких звуть Грицько й Одарка.


Афіша
У Смілу завітає Горовий, щоб презентувати свої книги

15 березня 2024, 14:30

2024 03 15 zustrПисьменник, режисер, волонтер співак та автор телепроекту «Служба розшуку дітей», Руслан Горовий приїде у Смілу, щоб презентувати свою збірку оповідань.