Наша електронна пошта:
smila.ua@ukr.net
logo
icon-top-follow icon-top-fb

 

Agro robota

 

Стрічка новин

Авторизуватися через соціальні мережі:

 

 

 

Ukraine

 

У Пастирському підтримали всесвітній флешмоб #ДеньУкраїнськоїХустки.

 

Сьогодні, на День святої Катерини, коли у світі відзначали День української хустки, яка об’єднує жіночі покоління і передається як родинна цінність від матері до доньки, у Пастирській школі провели флешмоб #ДеньУкраїнськоїХустки.
Як повідомляє директор цієї школи Світлана Дахно, школярки принесли з дому свої улюблені хустки і сфотографувалися з ними, підтримавши всесвітній флешмоб.
Нагадаємо, що свято Української хустки започаткували торік у Вінниці зі сподіванням на те, що цей день стане таким же масовим як і День Вишиванки. Тож і наразі біля стін Вінницького музично-драматичного театру імені Садовського його співробітниці влаштували флешмоб. З різнобарвними хустками вони вийшли біля головного входу в театр, утворивши із хусток своєрідний ланцюг єднання з вигуками «Єднаймося!».
Хустина для українок завжди асоціювалася з жінкою, матір‘ю, берегинею роду, з жіночим оберегом, з обов‘язковим елементом українського строю, що підкреслює жіночу красу, силу, вишуканість, індивідуальність.

 

2020 12 07 xystka1


«Цього дня жінки в різних країнах світу одягнуть українську хустку і встановлять рекорд України. До флешмобу долучаються етнічні українки і жінки з понад 20 країн світу”,– повідомляє Лана Вєтрова, керівниця Національного Реєстру Рекордів. І додає, жінки з Сполучених Штатів Америки, Канади, Італії, Греції, Польщі, Кенії, Казахстану, Йорданії, Латвії, Індії, Португалії, Грузії, Греції, Болгарії, Вірменії, Росії, Узбекистани також одягнуть українську хустку.
«Приєднуюся до флешмобу, тому що дуже люблю хустки. В мене їх багато, на всі випадки. Здавна хустка вважалась українським національним аксесуаром, який зберігає в собі старовинні традиції. Хустка є символом прихильності, любові, вірності, прощання, скорботи, оберегом і важливим ритуальним предметом. Це — невід’ємна частина української культурної спадщини», – зазначає у ФБ українка Лейла Саваш, яка живе у Туреччині і місті Кушадаси.
Вона каже, що хустина є оберегом жінки з давніх-давен. Дівчатка, в основному, носили стрічки, віночки, а коли жінка виходила заміж, то вона одягала на голову хустку. Хустка була її оберегом, оберегом сім’ї, родини. Це – символ і необхідність.

 

2020 12 07 xystka2


«Хустка була маркером соціального стану жінки. Молодиці носили білі або яскраві хустки, старші жінки– темні, вдови – чорні. Незаміжні дівчата часто вив’язувались вінкоподібно», – веде далі пані Лейла.
І додає, й інші українки в Туреччині також долучилися до флешмобу #ДеньУкраїнськоїХустки.
За її словами, хустка свідчила про рівень достатку української родини. Заможні жінки, зазвичай, купували дорогі шовкові та вовняні хустки. Про коштовність хусток свідчить той факт, що за польської влади на Західній Україні чоловік повинен був десять днів працювати аби купити своїй дружині хустку. Образ хустки був символічним виявом прихильності. Протягом століть хустина була в Україні найдорожчим подарунком, яка символізує домівку та матір.

scroll back to top

Додати коментар

 

Захисний код
Оновити

t me

 

Дійові особи

Ігор ТАБУРЕЦЬ

Про роботу на обороноздатність країни

 

 

Олена МОНОВА

Про те, що війна завжди повертається туди, звідки прийшла

 

Марина ДАНИЛЮК-ЯРМОЛАЄВА

 

 

Про суть «мирних угод» в Стамбулі

 

 
 
Політика
Негайного відкриття реєстру декларацій не буде

06 вересня 2023, 17:32

2023 09 06 radaВчора Верховна Рада ухвалила законопроєкт № 9534, яким відновлюється електронне декларування. Однак негайного відкриття реєстру декларацій не буде. За цю правку народні депутати не проголосували.


Економіка
Чого чекати від посівної-2024 та яким буде врожай

19 березня 2024, 17:41

Наприкінці лютого в Україні стартувала посівна кампанія. Станом на початок березня ярими зерновими вже засіяли 68 тис. гектарів у 12 областях


Суспільство
Смілянська міська лікарня потребує донорів для поповнення банку крові

29 березня 2024, 10:33

2024 03 29 donorНа сайті Смілянської міської ради опублікували потребу у донорах крові


Цікаво
Пацієнт "залізних легень" провів в апараті понад 70 років

28 березня 2024, 17:31

2024 03 28 legeniУ США у віці 78 років помер Пол Александер — один з останніх пацієнтів "залізних легень". Він провів в апараті понад 70 років — BBC.


Афіша
За ініціативи AI HOUSE у Львові відбудеться Generative AI Spring School для ML-спеціалістів

19 березня 2024, 16:35

2024 03 19 gener1Завдяки спільним зусиллям AI HOUSE та Факультету прикладних наук Українського католицького університету у Львові запрацює школа з генеративного штучного інтелекту. Навчальний курс триватиме з 11 по 16 березня.