Наша електронна пошта:
smila.ua@ukr.net
logo
icon-top-follow icon-top-fb

 

Agro robota

 

Стрічка новин

Авторизуватися через соціальні мережі:

 

 

 

Ukraine

 

У новій книзі «Памʼять роду» – розповідь і про родину із Самгородка

 

Цими днями, коли Україна поминає жертв Голодомору 1932-1933 років, виходить у світ книга «Памʼять роду», організатором видання якої є Український інститут національної пам'яті. Є там розповідь і про родину Миколи Стригуна із села Самгородок.
Як розповідає упорядниця цієї книги, співробітниця Українського інституту національної памʼяті Наталя Позняк-Хоменко, ідея видання виникла два роки тому, коли українці відзначали 85-ті роковини Голодомору.
«Усі попередні роки Голодомор викликав спогади про часи лихоліття, про біль і жах, який відчували наші предки, про психологічну травму, яку пережив народ, що став жертвою більшовицького експерименту «впокорення голодом». Але нам захотілося відгорнути сторінку пам’яті ще далі назад і побачити ту Україну, якою вона була до Голодомору: сильною, гордою, мудрою, працьовитою, з почуттям власної гідності і віри у свої сили», – говорить пані Наталя.
І додає, з того часу почали шукати в сімейних альбомах доголодоморні фото українців. І просити людей, які зберегли ці реліквії, розказати, як склалася доля тих, хто на них зображений.
«Ми дивилися в очі українців, які жили сто років до нас, і бачили Україну, якою вона могла б бути, якби не більшовицька окупація. І якою вона може бути – якщо ми зараз цього захочемо. Ці спогади нащадків, які через свідчення рідних, а часом уже – і через архівні записи, намагаються відновити пам’ять про кожного члена їхньої родини – як ниточки, які зшивають прірву між минулим і майбутнім, повертаючи повноту і силу Роду. Це пам’ять, яка зцілює і дає надію», – наголошує Наталя Позняк-Хоменко.
За її словами, до видання увійшли 16 історій, зокрема, історії родин письменника та політв’язня Олеся Бердника, письменника і публіциста Сергія Плачинди, які самі дивом вижили в роки Голодомору; розповідь про маму письменниці Тетяни Лемешко, яка через геноцид втратила чоловіка та 11 дітей. Свої родинні історії також розповіли поетка Наталка Поклад, актор Олександр Ігнатуша. Видання містить фрагменти з книги Олеся Бердника «Пітьма вогнища не розпалює» та оповідання Оксани Шалак «Торбинка».
До речі, уточнює пані Наталя, багато людей згадували не лише Голодомор 1932-1933 років, але й голод 1947-го. Попри все, зазначає вона, книга вийшла надзвичайно світлою.
«Можливо тому, що самі оповідачі уже переживали це не як трагедію, а як урок для нащадків: як вижити, залишившись Людиною», – зазначає Наталя Позняк-Хоменко.
Вона хоче, щоб книга «Памʼять роду», електронна версія якої вже є у відкритому доступі за посиланням
https://cutt.ly/Vho9z40 (прочитати матеріал про наших земляків із Самгородка можна на сторінці 58), спонукала кожного відкрити власний родинний фотоальбом, поговорити із тими, хто ще пам'ятає про Великий Голод, записати ці спогади і передати дітям.
«І зробити все, щоб цей урок історії було засвоєно», – підсумовує пані Наталя.

scroll back to top

Додати коментар

 

Захисний код
Оновити

t me

 

Дійові особи

Ігор ТАБУРЕЦЬ

Про роботу на обороноздатність країни

 

 

Олена МОНОВА

Про те, що війна завжди повертається туди, звідки прийшла

 

Марина ДАНИЛЮК-ЯРМОЛАЄВА

 

 

Про суть «мирних угод» в Стамбулі

 

 
 
Політика
Негайного відкриття реєстру декларацій не буде

06 вересня 2023, 17:32

2023 09 06 radaВчора Верховна Рада ухвалила законопроєкт № 9534, яким відновлюється електронне декларування. Однак негайного відкриття реєстру декларацій не буде. За цю правку народні депутати не проголосували.


Економіка
Чого чекати від посівної-2024 та яким буде врожай

19 березня 2024, 17:41

Наприкінці лютого в Україні стартувала посівна кампанія. Станом на початок березня ярими зерновими вже засіяли 68 тис. гектарів у 12 областях


Суспільство
У ніч з 30-го на 31 березня о третій годині ночі переведіть годинник

28 березня 2024, 14:29

Україна цьогоріч перейде на літній час у ніч з 30-го на 31 березня о третій годині ночі за київським часом.


Цікаво
У прямому ефірі можна спостерігати за життям лелек Грицька та Одарки

18 березня 2024, 17:38

2024 03 18 lelekaНа Полтавщині знову запустили цілодобовий стрім з гнізда лелек. У прямому ефірі на YouTube можна спостерігати за життям лелек, яких звуть Грицько й Одарка.


Афіша
За ініціативи AI HOUSE у Львові відбудеться Generative AI Spring School для ML-спеціалістів

19 березня 2024, 16:35

2024 03 19 gener1Завдяки спільним зусиллям AI HOUSE та Факультету прикладних наук Українського католицького університету у Львові запрацює школа з генеративного штучного інтелекту. Навчальний курс триватиме з 11 по 16 березня.