Наша електронна пошта:
smila.ua@ukr.net
logo
icon-top-follow icon-top-fb

 

Agro robota

 

Стрічка новин

Авторизуватися через соціальні мережі:

 

 

 

Ukraine

 

Яків Водяний повернувся з небуття

2019 10 21 vodanuu2

 

Вчора, в день 133-х роковин з дня народження організатора Вільного козацтва на Смілянщині (1917), черкаського повітового полковника, повстанського отамана Холодного яру (1920-1922) Якова Михайловича Водяного в ході реалізації проекту "Сміла Incognita" відбулася зустріч в малій залі Смілянського МБК.

 

2019 10 21 vodanuu1


Лейтмотивом зустрічі звучало твердження: "Незасвоєна історія має тенденцію повертатися, разом з найгіршими сценаріями".
Організатори та гості заходу ділилися з присутніми в залі історіями з життя незаслужено забутого земляка.
Своїми дослідженнями ділився й президент історичного клубу "Холодний Яр", автор багатьох книг про нашу славну Черкащину - Роман Коваль.
Проводили паралелі між подіями сторічної давності та теперішньої війною, символ якої - пошматований осколками прапор холодноярців, стояв у залі, учасники російсько-української війни, доброволець батальйону "Азов" (2014-15 р.р.), автор книги "Жадання фронту", Марко Мельник та керівник ГО "Спілка ветеранів та інвалідів АТО Смілянщини", Сергій Водяний.

 

2019 10 21 vodanuu


Спогадами про дідуся ділилися онуки славного вояка.
Присягали берегти пам'ять та традиції козачата учнівського козацького рою імені Якова Водяного ЗОШ №15.
Розбавили суху документалістику своїми виступами: народний ансамбль козацької пісні "Заграва, де керівником Олена Пітенко, солістка Анна Корнійчук, Андрій Скляренко, народний аматорський театр "Перевесло".
Приємною несподіванкою стала присутність та схвальні відгуки двох гостей, які виявилися смілянами - берегині Холодного Яру Лесі Островської та заступника голови Черкаської ОДА Віктора Карпенка.
В залі панувала доброзичлива родинна атмосфера. На обличчях глядачів змінювалися гордість за славетних предків і радість від повернення з небуття їх імен, заплямованих радянською пропагандою, і сум за згаяним, "недолугими гетьманами", часом. Тому не дивно, що розрахований на півтори години захід, затягнувся, майже на три години. Та все ж автори проекту сподіваються, що цей час не проведено марно.

 

2019 10 21 vodanuu3


Адже неупереджений погляд на біографії борців з "тим самим ворогом" допоможе зрозуміти, що спонукало їх до певних дій і вчинків, давало сили перемагати ворогів України у нерівному протистоянні. А зрозумівши це, можливо, нам, теперішнім, стане легше розуміти природу проблем нинішніх, та допоможе знаходити шляхи їх вирішення. Процес осмислення і переосмислення вітчизняної історії триває. Сьогодні на наших очах твориться нова історія, і ми є її безпосередніми учасниками. Можливо, через багато років хтось розповідатиме своїм сучасникам про героїв іншої Української революції, іншої російсько-української війни. Упевнений, це будуть не менш цікаві, яскраві й драматичні історії. Але для цього Україна має зберегти свою державність не за рахунок капітуляції, а за рахунок вистражданої перемоги.
Сподіваємося, що крім змістовно проведеного часу, присутні отримали задоволення і від ознайомлення з новою книгою Романа Коваля "Скажеш батькам, що був чесний" та змогли придбати твори цього та інших авторів, виданих, зокрема, у видавництві Марка Мельника.
А на закінчення, за усталеною традицією смілянського народного віче, стоголосий хор виконав Державний Славень України, як найкращий подарунок тим, хто поклав свої життя на вівтар утвердження її державності.

 


Анатолій Терещенко, голова громадської організації «Територія гідності» 

scroll back to top

Додати коментар

 

Захисний код
Оновити

t me

 

Дійові особи

Ігор ТАБУРЕЦЬ

Про роботу на обороноздатність країни

 

 

Олена МОНОВА

Про те, що війна завжди повертається туди, звідки прийшла

 

Марина ДАНИЛЮК-ЯРМОЛАЄВА

 

 

Про суть «мирних угод» в Стамбулі

 

 
 
Політика
Негайного відкриття реєстру декларацій не буде

06 вересня 2023, 17:32

2023 09 06 radaВчора Верховна Рада ухвалила законопроєкт № 9534, яким відновлюється електронне декларування. Однак негайного відкриття реєстру декларацій не буде. За цю правку народні депутати не проголосували.


Економіка
Вплив фінансової грамотності на розвиток малого бізнесу

26 лютого 2024, 17:36

2024 02 26 gramЩо є головним під час створення власної справи? Правильно, наявність капіталу, а тобто певної кількості коштів для вкладення в майбутній бізнес. Якою б унікальною не була ідея або як би багато дій задля досягнення мети ви не робили б, без інвестицій та грошей не обійтись.


Суспільство
Злочини, вчинені військовими рф під час повномасштабного вторгнення в Україну

19 березня 2024, 11:24

2024 03 19 zlochinЗ початку повномасштабного вторгнення росії в Україну слідчі Національної поліції України розпочали 111 081 кримінальних проваджень за фактами вчинення на території України злочинів військовослужбовцями збройних сил російської федерації та їхніми пособниками.


Цікаво
У прямому ефірі можна спостерігати за життям лелек Грицька та Одарки

18 березня 2024, 17:38

2024 03 18 lelekaНа Полтавщині знову запустили цілодобовий стрім з гнізда лелек. У прямому ефірі на YouTube можна спостерігати за життям лелек, яких звуть Грицько й Одарка.


Афіша
У Смілу завітає Горовий, щоб презентувати свої книги

15 березня 2024, 14:30

2024 03 15 zustrПисьменник, режисер, волонтер співак та автор телепроекту «Служба розшуку дітей», Руслан Горовий приїде у Смілу, щоб презентувати свою збірку оповідань.