Наша електронна пошта:
smila.ua@ukr.net
logo
icon-top-follow icon-top-fb

 

Agro robota

 

Стрічка новин

Авторизуватися через соціальні мережі:

 

 

 

Ukraine

 

Черкаські журналісти на Соборній площі вимагали від влади розслідувати вбивство колег

Вчора на Соборній площі Черкас журналісти та громадські діячі провели захід, присвячений пам’яті колег, що загинули під час виконання професійних обов’язків, повідомляє видання "ДЗВІН".

 

2019 09 20 miting


Саме в третю п’ятницю вересня в Україні відзначають День пам’яті журналістів, смерть яких пов’язують із професійною діяльністю.

 

2019 09 20 miting1

 

Хвилиною мовчання черкаські медійники вшанували колег, які в різні роки загинули через професійну діяльність: кореспондента газети “Україна-Центр” у Черкасах Ігоря Грушецького, вбитого в 1996 році через те, що він мав матеріали та свідчив у справі, де фігурував син черкаського високопосадовця; кореспондента черкаської газети “Факти” Миколи Ракшанова, який загинув від черепно-мозкової травми в 1998 році; корсунського журналіста і громадського активіста Василя Сергієнка, викраденого і вбитого 4 квітня 2014 року; блогера і громадського активіста Вадима Коварова, вбитого кілька місяців тому.

 

2019 09 20 miting2


“На жаль, досі в нас відсутні прецеденти покарання винних у насильстві проти журналістів. Журналісти не почуваються захищеними, і виконуючи професійно свої обов’язки, вони не мають ані впевненості в своїй безпеці, ані належної поваги”, – констатувала голова Черкаської обласної організації НСЖУ, редактор газети “Черкаський край” Тетяна Калиновська.
“Близько місяця тому ми збиралися тут, щоб почути відповідь від влади, чому виконавців і організаторів вбивства Василя Сергієнка нині судом випущено на волю. І це при тому, що щодо замовника цього злочину, ім’я якого знають усі, – ніхто не веде навіть спроб розслідування. На жаль, ми не почули відповіді, тож разом із однодумцями плануємо поїздку до Офісу Президента, щоб звернути увагу Глави держави на справу Сергієнка”, – зазначив Дмитро Кухарчук, котрий виступив на мітингу як журналіст “Антени”.

 

2019 09 20 miting3

 

“На жаль, нашу акцію проігнорували і голова Черкаської ОДА Ігор Шевченко, і начальник обласного ГУ НП Валерій Лютий, і прокурор області Сергій Овчаренко, і представники міської влади, і це – показово. Бо їм немає, чого нам усім сказати. Однак варто пам’ятати, що журналісти не вимагають особливих преференцій. Ми домагаємося права на безпечне виконання професійних обов’язків і покарання тих, хто цьому перешкоджає. Тому що безпека журналіста – це не тільки його особиста безпека, а й проблема демократії та зрілості держави. Також ми вимагаємо від Президента та від політикуму оцінки словам глави Офісу президента Андрія Богдана щодо того, що він спілкується з окремими представниками ЗМІ і сферу журналістики вважає чи не найбільш корумпованою в державі. Практика створення “обраних” ЗМІ, “правильних” і “не правильних” підриває підвалини демократії, бо нівелює свободу слова”, – заявив головний редактор газети “Репортер” Володимир Лимаренко-Полянський.

 

2019 09 20 miting4

 

Представники медіа-спільноти області проголосували за резолюцію, у якій, зокрема, йшлося: “Влада і правоохоронні структури мають проявити політичну волю і засудити кожен факт насильства. Вимагаємо публічних звітів про результати розслідувань злочинів проти журналістів. В епоху фейкових новин у суспільстві потрібна професійна та етична журналістика як опора демократії. Настав час у незалежній Україні забезпечити юридичну та фізичну безпеку працівників медіа!”.

 

2019 09 20 miting5

 

Додамо, що 16 вересня в Україні також відзначається День пам’яті Георгія Гонгадзе – засновника «Української правди», якого викрали і вбили 16 вересня 2000 року. Журналістський мартиролог був створений одразу після незалежності нашої країни. І з того часу, в Україні загинуло близько 70 журналістів. Хтось був убитий, хтось помер за нез’ясованих обставин, а хтось покінчив життя самогубством.

scroll back to top

Додати коментар

 

Захисний код
Оновити

t me

 

Дійові особи

Ігор ТАБУРЕЦЬ

Про роботу на обороноздатність країни

 

 

Олена МОНОВА

Про те, що війна завжди повертається туди, звідки прийшла

 

Марина ДАНИЛЮК-ЯРМОЛАЄВА

 

 

Про суть «мирних угод» в Стамбулі

 

 
 
Політика
Негайного відкриття реєстру декларацій не буде

06 вересня 2023, 17:32

2023 09 06 radaВчора Верховна Рада ухвалила законопроєкт № 9534, яким відновлюється електронне декларування. Однак негайного відкриття реєстру декларацій не буде. За цю правку народні депутати не проголосували.


Економіка
Вплив фінансової грамотності на розвиток малого бізнесу

26 лютого 2024, 17:36

2024 02 26 gramЩо є головним під час створення власної справи? Правильно, наявність капіталу, а тобто певної кількості коштів для вкладення в майбутній бізнес. Якою б унікальною не була ідея або як би багато дій задля досягнення мети ви не робили б, без інвестицій та грошей не обійтись.


Суспільство
Пройшовши пекло війни і після поранення продовжує працювати у лісовій галузі

18 березня 2024, 16:34

2024 03 18 lisnІсторію Сергія Петренка, демобілізованого воїна, розповіли у Спілці воїнів-лісівників України.


Цікаво
У прямому ефірі можна спостерігати за життям лелек Грицька та Одарки

18 березня 2024, 17:38

2024 03 18 lelekaНа Полтавщині знову запустили цілодобовий стрім з гнізда лелек. У прямому ефірі на YouTube можна спостерігати за життям лелек, яких звуть Грицько й Одарка.


Афіша
У Смілу завітає Горовий, щоб презентувати свої книги

15 березня 2024, 14:30

2024 03 15 zustrПисьменник, режисер, волонтер співак та автор телепроекту «Служба розшуку дітей», Руслан Горовий приїде у Смілу, щоб презентувати свою збірку оповідань.