Наша електронна пошта:
smila.ua@ukr.net
logo
icon-top-follow icon-top-fb

 

Agro robota

 

Стрічка новин

Авторизуватися через соціальні мережі:

 

 

 

Ukraine

 

Михайлове чудо: історія свята, традиції та народні прикмети

2019 09 19 angel

 

19 вересня православні християни вшановують святого архангела Михаїла, згадуючи його перше чудо.
Одним з найбільш відомих церковних свят, які православні християни відзначають у вересні, є Михайлове чудо. Щорічно воно справляється 19 вересня. У цей день віряни вшановують одного з головних у християнстві ангелів – архангела Михаїла.

 

Хто такий архангел Михаїл


Святий архангел Михаїл – головний архангел, якого шанують не тільки у християнстві, але і в юдаїзмі, а також в ісламі. Про нього складено безліч легенд, в яких в основному мова йде про його подвиги або ж внески у зміцнення віри. Вважається, що саме Михаїл зміг перемогти диявола і скинути його з небес у пекло. У християнстві Михаїла ще називають Архістратигом, що означає "той, хто очолює ангельське воїнство". В ісламі архангел іменується Микаїлом і є одним з чотирьох ангелів вищої категорії. Про нього згадують, як про ангела, який живить творіння Аллаху, а також як про ангела милосердя. В єврейській традиції звуть його Міхаель, і він є одним з чотирьох янголів, що стоять перед престолом Бога та охороняють чотири сторони світу.


Чому Михайлове чудо відзначають 19 вересня

 

Згідно з переказами, християнин Архип побачив уві сні, що його німа донька зцілиться, варто їй тільки випити води з джерела, що протікає неподалік. Так і сталося. В подяку цьому чоловік звів біля святого джерела храм, до якого сходилися люди з усієї округи.

 

2019 09 19 angel1


Це не сподобалося язичникам, і вони вирішили зруйнувати храм, з'єднавши дві протікають річки в одну і затопивши цю місцевість. Щоб врятувати храм, Архип почав молитися архангелу Михаїлу і був почутий. Він з'явився на землю, вдарив по горі своїм мечем, зробив у ній отвір і перенаправив воду на язичників. Так це місце отримало назву Хони, тобто ущелина.


Що не можна і що потрібно робити 19 вересня


Категорично забороняється працювати або перекладати свої обов'язки на когось іншого. Також заборонено ухилятися від відповіді на поставлені запитання або ж брехати людині. За легендою, на того, хто не послухається, чекають великі неприємності. 19 вересня не можна сваритися і лаятися. Вважається, що вся негативна енергія цього дня повертається сторицею. Не можна мити голову, інакше «змиєш весь розум». Крім того, на Михайлове чудо забороняється викидати залишки їжі. Їх можна віддати тим, хто цього потребує: бездомним тваринам або ж людям. А от що стосується того, як правильно відзначати свято, то існувала думка: якщо 19 вересня весь день допомагати людям, то можна попросити у Михаїла виконання бажання. Ще в Михайлів день потрібно залагоджувати всі свої непорозуміння і йти на компроміси, якщо перебуваєте у сварці з будь-ким.

 

2019 09 19 angel2


Здавна склалася традиція на Михайлове чудо влаштовувати гулянки, і неодмінно ходити в гості один до одного. Жінки пекли страви з нового врожаю, а чоловіча половина готувала пиво і медовуху. Перед святом обов'язково влаштовували збори, на яких вирішували громадські, сімейні та приватні питання.

 

Народні прикмети


Здавна вірили, що, якщо вранці 19 вересня на деревах з'явився іній – чекай багато снігу у цю зиму. Якщо на Михайлове чудо листя на верхівці берези були зеленого кольору, то це до ранньої зими. Якщо ж ввечері хмари синього кольору, то це безперечно до якнайшвидших змін у погоді. Тепло і сонячно на Михайлів день – осінь затримається, і буде тішити тебе теплом. Якщо листя осики падають «обличчям» вгору – ця зима буде ранньою і дуже холодною, а якщо навпаки, то чекай теплих деньків. Раніше вірили, що саме в це свято може статися будь-яке диво.

 

Джерело: "УНІАН Lite"

scroll back to top

Додати коментар

 

Захисний код
Оновити

t me

 

Дійові особи

Ігор ТАБУРЕЦЬ

Про роботу на обороноздатність країни

 

 

Олена МОНОВА

Про те, що війна завжди повертається туди, звідки прийшла

 

Марина ДАНИЛЮК-ЯРМОЛАЄВА

 

 

Про суть «мирних угод» в Стамбулі

 

 
 
Політика
Негайного відкриття реєстру декларацій не буде

06 вересня 2023, 17:32

2023 09 06 radaВчора Верховна Рада ухвалила законопроєкт № 9534, яким відновлюється електронне декларування. Однак негайного відкриття реєстру декларацій не буде. За цю правку народні депутати не проголосували.


Економіка
Вплив фінансової грамотності на розвиток малого бізнесу

26 лютого 2024, 17:36

2024 02 26 gramЩо є головним під час створення власної справи? Правильно, наявність капіталу, а тобто певної кількості коштів для вкладення в майбутній бізнес. Якою б унікальною не була ідея або як би багато дій задля досягнення мети ви не робили б, без інвестицій та грошей не обійтись.


Суспільство
Пройшовши пекло війни і після поранення продовжує працювати у лісовій галузі

18 березня 2024, 16:34

2024 03 18 lisnІсторію Сергія Петренка, демобілізованого воїна, розповіли у Спілці воїнів-лісівників України.


Цікаво
У прямому ефірі можна спостерігати за життям лелек Грицька та Одарки

18 березня 2024, 17:38

2024 03 18 lelekaНа Полтавщині знову запустили цілодобовий стрім з гнізда лелек. У прямому ефірі на YouTube можна спостерігати за життям лелек, яких звуть Грицько й Одарка.


Афіша
У Смілу завітає Горовий, щоб презентувати свої книги

15 березня 2024, 14:30

2024 03 15 zustrПисьменник, режисер, волонтер співак та автор телепроекту «Служба розшуку дітей», Руслан Горовий приїде у Смілу, щоб презентувати свою збірку оповідань.