Наша електронна пошта:
smila.ua@ukr.net
logo
icon-top-follow icon-top-fb

 

Agro robota

 

Стрічка новин

Авторизуватися через соціальні мережі:

 

 

 

Ukraine

 

Олег Мельничук розповів про перші дні на волі

2019 09 12 melnechyk1

 

Полонені українці до останнього не вірили, що їх повертають на батьківщину, каже смілянин Олег Мельничук, командир буксира «Яни Капу».
Лише коли через ілюмінатори літака побачили внизу Україну, почали аплодувати, пишуть «Вечірні Черкаси».
–Про те, що обмін відбудеться, дізнався в суботу о 4-ій ранку, - згадує Мельничук. – Прийшли й сказали збирати речі. Зрозумів, що це повернення додому. Але до кінця ще не вірив, навіть коли були в літаку. Та перетнувши кордон із Україною, заспокоївся, що нічого не відміниться.
У в’язниці хлопців підтримували листи від рідних і незнайомих людей. Телефонні дзвінки були під забороною.
–Поки були у в’язниці, нам були доступні книги у великій кількості й телевізор із кількома каналами, – розповідає Олег. - Особисто я перечитав дуже багато книг. Ще читали листи, які нам приходили звідусіль.
Про події 9-місячної давнини Олег пам’ятає поки мало.
–Дуже багато з того, що тоді відбувалося під час штурму наших суден, я не можу поки згадати, - пояснює капітан «Яни Капу». – З часом спогади повернуться.
На судових засіданнях Олег Мельничук був єдиним полоненим, який не захотів говорити російською. Просив для себе перекладача.
–Я відмовлявся спілкуватися російською, бо сам з Центральної України і добре знаю рідну. – сміється хлопець. – А російська мова з моїх вуст звучить не дуже добре. Казав слідчим, що я військовополонений командир «Яни Капу» і відмовляюся від дачі показів. Ми нічого не порушували. Діяли згідно домовленостей між Росією та Україною щодо проходження вод. Був готовий провести у камері ще рік чи два. Та був впевнений, що Україна за нас боротиметься до кінця.
Олег каже, що після звільнення досі не може адаптуватися до навколишнього середовища.
Незвично якось гуляти вулицею. Навколо так багато людей та автівок.
–Тепер буду від’їдатися. У полоні перестав пити каву, поганих звичок не набув. Не палив і не почав цього робити. До полону важив 71кілограм, а нещодавно ставав на ваги, то показало 66 кілограмів. На вигляд я не змінився, кажуть мені. За місяці 2, гадаю, наздожену свою колишню вагову категорію. Досі не купив того, що дуже хотілося увесь час. Куплю 10 чизбургерів і з’їм їх за один раз, – розповідає Олег Мельничук.

scroll back to top

Додати коментар

 

Захисний код
Оновити

t me

 

Дійові особи

Ігор ТАБУРЕЦЬ

Про роботу на обороноздатність країни

 

 

Олена МОНОВА

Про те, що війна завжди повертається туди, звідки прийшла

 

Марина ДАНИЛЮК-ЯРМОЛАЄВА

 

 

Про суть «мирних угод» в Стамбулі

 

 
 
Політика
Негайного відкриття реєстру декларацій не буде

06 вересня 2023, 17:32

2023 09 06 radaВчора Верховна Рада ухвалила законопроєкт № 9534, яким відновлюється електронне декларування. Однак негайного відкриття реєстру декларацій не буде. За цю правку народні депутати не проголосували.


Економіка
Вплив фінансової грамотності на розвиток малого бізнесу

26 лютого 2024, 17:36

2024 02 26 gramЩо є головним під час створення власної справи? Правильно, наявність капіталу, а тобто певної кількості коштів для вкладення в майбутній бізнес. Якою б унікальною не була ідея або як би багато дій задля досягнення мети ви не робили б, без інвестицій та грошей не обійтись.


Суспільство
Пройшовши пекло війни і після поранення продовжує працювати у лісовій галузі

18 березня 2024, 16:34

2024 03 18 lisnІсторію Сергія Петренка, демобілізованого воїна, розповіли у Спілці воїнів-лісівників України.


Цікаво
У прямому ефірі можна спостерігати за життям лелек Грицька та Одарки

18 березня 2024, 17:38

2024 03 18 lelekaНа Полтавщині знову запустили цілодобовий стрім з гнізда лелек. У прямому ефірі на YouTube можна спостерігати за життям лелек, яких звуть Грицько й Одарка.


Афіша
У Смілу завітає Горовий, щоб презентувати свої книги

15 березня 2024, 14:30

2024 03 15 zustrПисьменник, режисер, волонтер співак та автор телепроекту «Служба розшуку дітей», Руслан Горовий приїде у Смілу, щоб презентувати свою збірку оповідань.