Наша електронна пошта:
smila.ua@ukr.net
logo
icon-top-follow icon-top-fb

 

Agro robota

 

Стрічка новин

Авторизуватися через соціальні мережі:

 

 

 

Ukraine

 

Сьогодні – Перша Пречиста

2019 08 28 precusta

 

28 серпня закінчується Успенський піст та починається Успіння Пресвятої Богородиці. Це свято також називають «Перша Пречиста», «Успіння», а в народі воно відоме, як «Обжинки».
За християнським трактуванням, Божа Матір прожила довге та сповнене віри життя. Вона допомагала всім, хто цього потребував, завжди підтримувала нужденних, лікувала хворих. Та прийшов її час і за три дні до смерті явився Божій Матері Архангел Михаїл. Він повідомив, що скоро та відправиться на зустріч із сином, тож треба підготуватися. Жінка зібрала та благословила апостолів, а залишок відведеного часу провела в молитвах, дотримуючись суворого посту. Саме 28 серпня вона заснула та відійшла на небо, до свого сина Ісуса.
Цього дня, кажуть у народі, не можна ходити босими ногами по росі. Бо вважається, що у свято роса — це сльози Богородиці.
Не можна вдягати старе чи незручне взуття, бо, як натрете ноги в цей день, то весь життєвий шлях буде в мозолях.
Не можна в цей день стригтися, особливо, дівчатам. Бо можна розгнівати Діву Марію.
Не сваріться, особливо, з родиною. Не думайте зле, навіть, про ворогів та не бажайте їм зла цього дня — воно неодмінно повернеться.
Не можна шити, різати, взагалі користуватися голками, ножами чи ножицями. Навіть хліб ламають у свято руками, щоби не різати.
Не можна працювати та прибирати, прати тощо. Ні вдома, ні на городі чи у дворі.
Сни в ніч на Успіння вважаються віщими. Якщо щось побачили в ніч із 27 на 28 серпня, то може не скоро, але сон обов’язково збудеться в реальному житті.
Вдень неодмінно треба сходити в церкву, поставити свічку та молитися перед іконою Успіння Пресвятої Богородиці. Попросити в неї про захист та подякувати за все.
Тільки цей день закінчується піст, тож можна влаштовувати першу трапезу, але тільки після того, як скуштуєте освячений хліб.
У народі кажуть:
Успіння проводжай — осінь зустрічай.
Успіння кінчає дожинки.
Веселка — до теплої осені.
Якщо молоде бабине літо тепле, то на старе чекай негоди.
Якщо багато павутиння, зима буде морозною і ясною.
Після заходу сонця навколо землі з’являється туман, який до світанку розсіюється — до дощу.
Польові квіти пахнуть сильніше звичайного — до негоди.
Уже на наступний день українці святкують Третій, Горіховий Спас. Взагалі, після свят починається активна підготовка до весільного сезону. Адже роботи в полях закінчуються і вересень та жовтень раніше були багатими на весілля.

scroll back to top

Додати коментар

 

Захисний код
Оновити

t me

 

Дійові особи

Ігор ТАБУРЕЦЬ

Про роботу на обороноздатність країни

 

 

Олена МОНОВА

Про те, що війна завжди повертається туди, звідки прийшла

 

Марина ДАНИЛЮК-ЯРМОЛАЄВА

 

 

Про суть «мирних угод» в Стамбулі

 

 
 
Політика
Негайного відкриття реєстру декларацій не буде

06 вересня 2023, 17:32

2023 09 06 radaВчора Верховна Рада ухвалила законопроєкт № 9534, яким відновлюється електронне декларування. Однак негайного відкриття реєстру декларацій не буде. За цю правку народні депутати не проголосували.


Економіка
Вплив фінансової грамотності на розвиток малого бізнесу

26 лютого 2024, 17:36

2024 02 26 gramЩо є головним під час створення власної справи? Правильно, наявність капіталу, а тобто певної кількості коштів для вкладення в майбутній бізнес. Якою б унікальною не була ідея або як би багато дій задля досягнення мети ви не робили б, без інвестицій та грошей не обійтись.


Суспільство
Громади району попрощалися з Героями, які загинули на війні з окупантами

19 березня 2024, 09:33

2024 03 18 GromadiНаш район провів останнім шляхом Героїв-земляків, які загинули за незалежність рідної землі на війні з російськими окупантами.


Цікаво
У прямому ефірі можна спостерігати за життям лелек Грицька та Одарки

18 березня 2024, 17:38

2024 03 18 lelekaНа Полтавщині знову запустили цілодобовий стрім з гнізда лелек. У прямому ефірі на YouTube можна спостерігати за життям лелек, яких звуть Грицько й Одарка.


Афіша
У Смілу завітає Горовий, щоб презентувати свої книги

15 березня 2024, 14:30

2024 03 15 zustrПисьменник, режисер, волонтер співак та автор телепроекту «Служба розшуку дітей», Руслан Горовий приїде у Смілу, щоб презентувати свою збірку оповідань.