Наша електронна пошта:
smila.ua@ukr.net
logo
icon-top-follow icon-top-fb

 

Agro robota

 

Стрічка новин

Авторизуватися через соціальні мережі:

 

 

 

Ukraine

 

Малосмілянське озеро – улюблене місце відпочинку не лише смілян

2019 08 13 karer

 

Сміляни та жителі району полюбляють відпочивати біля озера у колишньому Малосмілянському кар’єрі. І не лише вони. Облюбували це мальовниче і затишне місце ще й жителі обласного центру.
«Є версія, що цей кар’єр – це кратер колись діючого вулкану. Кажуть, що виверження цього вулкану відбулося ще за часів Мезозою, 235 мільйонів років тому. За інформацією деяких дослідників, на Смілянщині у районі села Мала Смілянка дійсно відбувалися вулканічні процеси і тривали протягом 100-50 мільйонів років. Проби із свердловин виявили вулканічну породу, в якій – значний вміст сірки та фосфору», – йдеться у блозі на сайті «Жити в Черкасах».

 

2019 08 13 karer1


За більш прозаїчною версією, наголошують дописувачі, розробка Малосмілянського кар’єру почалась у 1954 році. Через те, що каменю, який там видобували, було небагато, за деякий час видобувні роботи в тому місці припинили, а сам кар’єр – затопили.
Поступово береги водойми заросли, а сама вона перетворилася на красиве смарагдове озеро. Воно має пристойну глибину – кажуть, до 80 метрів, – і дивовижно чисту воду.
Яким би не було походження цього витвору природи – воно варте того, щоб його побачити.
Що й роблять любителі природи, проводячи свої вихідні на березі цього водойму. Водночас чимало з них залишають там після себе купу сміття.
Як наголошує у соціальних мережах дописувачка Людмила Свєкольная, дуже гарне місце для відпочинку, але, нажаль, люди цього не цінують. Приїжджають відпочити, помилуватись красою природи та чистої води, а залишають сміття після себе. А потім приходять і знову шукають чистеньке місце для відпочинку.

 

2019 08 13 karer2


«Люди, зхаменіться - любіть природу, прибирайте після себе і тоді не треба буде прибирати після когось. І тоді буде і в Україні, як в європейських країнах, чисто, затишно і комфортно. Так хочеться, щоб такі часи настали», – підсумовує пані Людмила.

scroll back to top

Додати коментар

 

Захисний код
Оновити

t me

 

Дійові особи

Ігор ТАБУРЕЦЬ

Про роботу на обороноздатність країни

 

 

Олена МОНОВА

Про те, що війна завжди повертається туди, звідки прийшла

 

Марина ДАНИЛЮК-ЯРМОЛАЄВА

 

 

Про суть «мирних угод» в Стамбулі

 

 
 
Політика
Негайного відкриття реєстру декларацій не буде

06 вересня 2023, 17:32

2023 09 06 radaВчора Верховна Рада ухвалила законопроєкт № 9534, яким відновлюється електронне декларування. Однак негайного відкриття реєстру декларацій не буде. За цю правку народні депутати не проголосували.


Економіка
Вплив фінансової грамотності на розвиток малого бізнесу

26 лютого 2024, 17:36

2024 02 26 gramЩо є головним під час створення власної справи? Правильно, наявність капіталу, а тобто певної кількості коштів для вкладення в майбутній бізнес. Якою б унікальною не була ідея або як би багато дій задля досягнення мети ви не робили б, без інвестицій та грошей не обійтись.


Суспільство
Домінуватиме некомфортна, хмарна з опадами погода

19 березня 2024, 06:15

Похмура погода буде триматися у Смілі не весь день - ввечері небо стане чистим та ясним.


Цікаво
У прямому ефірі можна спостерігати за життям лелек Грицька та Одарки

18 березня 2024, 17:38

2024 03 18 lelekaНа Полтавщині знову запустили цілодобовий стрім з гнізда лелек. У прямому ефірі на YouTube можна спостерігати за життям лелек, яких звуть Грицько й Одарка.


Афіша
У Смілу завітає Горовий, щоб презентувати свої книги

15 березня 2024, 14:30

2024 03 15 zustrПисьменник, режисер, волонтер співак та автор телепроекту «Служба розшуку дітей», Руслан Горовий приїде у Смілу, щоб презентувати свою збірку оповідань.