Наша електронна пошта:
smila.ua@ukr.net
logo
icon-top-follow icon-top-fb

 

Agro robota

 

Стрічка новин

Авторизуватися через соціальні мережі:

 

 

 

Ukraine

 

У суботу стартує трипільська толока

2019 07 25 toloka

 

У суботу смілян запрошують на трипільську толоку у Легедзине Тальнівського району, де міститься Державний історико-культурний заповідник «Трипільська культура».
«Починаємо працювати з 11 години. І цього разу наша толока буде своєрідним археологічним експериментом. Ми спробуємо зробити абсолютно інший варіант даху трипільської хати», – розповідає «Сміла.ua» Владислав Чабанюк, директор Державного історико-культурного заповідника «Трипільська культура».
За його словами, на маленьких моделях трипільських будівель найчастіше дах є напівсферичним і без стріхи переходить у стіни. При великій щільності забудови трипільських поселень, дах міг бути глиняним, тобто плетений, як корзина і накиданий глиняним замісом
«Ми будемо працювати з глиною, піском і кізяком, щоб зробити штукатурку, котра б краще витримувала опади. Адже ми не знаємо, які насправді були хати у трипільців і не стверджуємо, що верх міг бути саме таким. Ми просто шукаємо відповідь з допомогою такого наукового експерименту», – пояснює пан Владислав. І додає, можна чітко сказати, які були стіни у хатах трипільців, наука про це більше знає, ніж про те, якими ж були у їхніх оселях дахи. Про це дуже мало інформації. І як один з варіантів, припускається, що на хатах міг бути глиняний круглий верх. Як довго він зможе прослужити, як часто його потрібно ремонтувати – покаже час.
«У вас є можливість 27-го липня долучитися до археологічного експерименту під час трипільської толоки. А ще познайомитися з нашим музейним проектом, який здійснюємо завдяки гранту від Українського Культурного Фонду», – говорить Владислав Чабанюк.
Він каже, що під час толоки, а триватиме вона до 15 години, буде робота на трипільській хаті – це заплітання лозою даху, заміс з глини та полови і вкидання даху.
«Для трудівників буде наваристий смачний борщ і апетитна каша. Миски, ложки, чашки з собою», – говорить Владислав Чабанюк.
Після розпочнеться відкриття музейних виставок – «Історія в прикрасах» - від Юрія Коваленка, власника однієї з найбільших етнографічних колекцій дукачів в Україні, «Трипілля в писанці» – від майстрині Світлани Бас, далі –екскурсії музеєм заповідника «Трипільська культура та на місце проведення археологічних розкопок на поселенні-гіганті «Тальянки»,.
Вже увечері виступить гурт «Очеретяний Кіт» і буде перегляд фільму «Чорний Козак».
Дастатися до Легедзиного сміляни, які хочуть взяти участь у толоці, можуть маршрутками, які рухаються в уманському напрямку.

scroll back to top

Додати коментар

 

Захисний код
Оновити

t me

 

Дійові особи

Ігор ТАБУРЕЦЬ

Про роботу на обороноздатність країни

 

 

Олена МОНОВА

Про те, що війна завжди повертається туди, звідки прийшла

 

Марина ДАНИЛЮК-ЯРМОЛАЄВА

 

 

Про суть «мирних угод» в Стамбулі

 

 
 
Політика
Негайного відкриття реєстру декларацій не буде

06 вересня 2023, 17:32

2023 09 06 radaВчора Верховна Рада ухвалила законопроєкт № 9534, яким відновлюється електронне декларування. Однак негайного відкриття реєстру декларацій не буде. За цю правку народні депутати не проголосували.


Економіка
Вплив фінансової грамотності на розвиток малого бізнесу

26 лютого 2024, 17:36

2024 02 26 gramЩо є головним під час створення власної справи? Правильно, наявність капіталу, а тобто певної кількості коштів для вкладення в майбутній бізнес. Якою б унікальною не була ідея або як би багато дій задля досягнення мети ви не робили б, без інвестицій та грошей не обійтись.


Суспільство
Пройшовши пекло війни і після поранення продовжує працювати у лісовій галузі

18 березня 2024, 16:34

2024 03 18 lisnІсторію Сергія Петренка, демобілізованого воїна, розповіли у Спілці воїнів-лісівників України.


Цікаво
У прямому ефірі можна спостерігати за життям лелек Грицька та Одарки

18 березня 2024, 17:38

2024 03 18 lelekaНа Полтавщині знову запустили цілодобовий стрім з гнізда лелек. У прямому ефірі на YouTube можна спостерігати за життям лелек, яких звуть Грицько й Одарка.


Афіша
У Смілу завітає Горовий, щоб презентувати свої книги

15 березня 2024, 14:30

2024 03 15 zustrПисьменник, режисер, волонтер співак та автор телепроекту «Служба розшуку дітей», Руслан Горовий приїде у Смілу, щоб презентувати свою збірку оповідань.