Наша електронна пошта:
smila.ua@ukr.net
logo
icon-top-follow icon-top-fb

 

Agro robota

 

Стрічка новин

Авторизуватися через соціальні мережі:

 

 

 

Ukraine

 

Ветеран АТО створив сільськогосподарський кооператив

2019 07 18 pidpruemstvo

 

Ветеран АТО Вадим Черненко взявся розводити свиней. За півроку має вже близько півтори сотні п’ятачків. А все починалось із десятка.
Наразі сільськогосподарський обслуговуючий кооператив «Патріот», який він заснував у Городищі, впевнено розвивається.
Про це повідомляють в ОДА.

 

2019 07 18 pidpruemstvo1


«Спочатку думав буде просто, – розповідає Вадим. – А виявилось, що це – надзвичайно важка, кропітка й відповідальна праця. От цим будівлям на території по кількадесят років. Усе вдалося відновити. Зокрема й завдяки коштам, що ми отримали торік у межах обласної програми підтримки кооперативів, а також районної програми. 570 тис грн. Із них 400 тис.грн з обласного бюджету, решта – з районного».

 

2019 07 18 pidpruemstvo2


За ці гроші для кооперативу, де наразі працює 5 осіб, придбали свиней, також техніку й обладнання – причіп, холодильник, генератор, комплект системи водопостачання, трактор. Вадим відновив на території водозабезпечення, зробив скважину для забору води, облаштував освітлення, поступово облаштовує приміщення, має більше 10 га сінокосів.
Допоміг чоловіку стартувати Віктор Лупашко, голова комісії АПК при обласній раді, керівник місцевої агрофірми «Шульц». З ним вони тісно співпрацюють.
Пан Віктор зазначає, що для такої справи треба було знайти людину, яка гідно проявить себе в роботі, зможе освоїти кошти з користю. А Вадим виявився саме таким. Очевидний і результат.

 

2019 07 18 pidpruemstvo3


Такі ініціативи, зростання попиту на створення кооперативів дадуть змогу, за словами т.в.о. голови ОДА Тараса Висоцького, збільшувати обсяг фінансування обласної програми підтримки кооперативів .
«Як бачимо, ця програма успішно втілюється. Допомогли вже не одному кооперативу. Головне, щоб кошти справді ефективно використовувались – з користю для власників та задоволення потреб споживачів»,– говорить Тарас Миколайович.
Наразі у сільськогосподарському кооперативі 40 свиноматок та майже сотня молодого поповнення. Розводить також мангалів, яких тут зо три десятки. А ще має 9 овець. Планує вирощувати також гусей, качок, курей. Для цього придбав за програмні кошти інкубатор на кілька тисяч яєць.

 

2019 07 18 pidpruemstvo4


Нині ж особливу увагу приділяє мангалам.
«Це – особлива порода свиней, – каже Вадим. – Вони значно витриваліші за звичайних білих, гарно переносять наші холодні зими, перебуваючи у відкритих приміщеннях при мінусових температурах. Мають міцний імунітет. Невибагливі в їжі».
А ще, каже він, хоче вивести нову стійку породу свиней, планує нарощувати виробничі потужності, створити переробне підприємство.

scroll back to top

Додати коментар

 

Захисний код
Оновити

t me

 

Дійові особи

Ігор ТАБУРЕЦЬ

Про роботу на обороноздатність країни

 

 

Олена МОНОВА

Про те, що війна завжди повертається туди, звідки прийшла

 

Марина ДАНИЛЮК-ЯРМОЛАЄВА

 

 

Про суть «мирних угод» в Стамбулі

 

 
 
Політика
Негайного відкриття реєстру декларацій не буде

06 вересня 2023, 17:32

2023 09 06 radaВчора Верховна Рада ухвалила законопроєкт № 9534, яким відновлюється електронне декларування. Однак негайного відкриття реєстру декларацій не буде. За цю правку народні депутати не проголосували.


Економіка
Вплив фінансової грамотності на розвиток малого бізнесу

26 лютого 2024, 17:36

2024 02 26 gramЩо є головним під час створення власної справи? Правильно, наявність капіталу, а тобто певної кількості коштів для вкладення в майбутній бізнес. Якою б унікальною не була ідея або як би багато дій задля досягнення мети ви не робили б, без інвестицій та грошей не обійтись.


Суспільство
Вночі в області випало 13 сантиметрів снігу

19 березня 2024, 13:31

2024 03 19 snigЦиклон, який завис над Черкащиною зумовив помірні, місцями значні опади у вигляді дощу та мокрого снігу.


Цікаво
У прямому ефірі можна спостерігати за життям лелек Грицька та Одарки

18 березня 2024, 17:38

2024 03 18 lelekaНа Полтавщині знову запустили цілодобовий стрім з гнізда лелек. У прямому ефірі на YouTube можна спостерігати за життям лелек, яких звуть Грицько й Одарка.


Афіша
Вболівальників ЛНЗ запрошують дивитися матч із трибун

19 березня 2024, 12:24

2024 03 19 lnzВболівальників запрошують подивитися перший матч футбольного клубу ЛНЗ у цьому році на стадіоні з трибун.