Наша електронна пошта:
smila.ua@ukr.net
logo
icon-top-follow icon-top-fb

 

Agro robota

 

Стрічка новин

Авторизуватися через соціальні мережі:

 

 

 

Ukraine

 

Вчені нашого краю зібрали перший урожай з повітря

2019 06 07 yrozau

 

Інститут здоров'я рослин у Черкасах презентував екологічні овочі, вирощені з повітря. Вчені мають перший аеропонний врожай: 2 кг помідорів, 4 кг перцю та 3 кг базиліку. А в рамках експерименту виростили 4 рослини соняшника, який зацвів і зараз знаходиться на стадії формування насіння.
Про це повідомляє «Газета по-українськи».
"Аеропоніка - це агровиробництво без ґрунту і в закритому приміщенні", - каже 36-річний Володимир Конограй, керівник агробіологічної лабораторії Інституту. "Тому немає ні шкідників, ні хвороб. При цьому посівний матеріал також не вимагає протруєння, необхідна лише обробка стимулюючими сумішами біопрепаратів, спеціальних бактерій, завдяки яким рослина буде забезпечена необхідними поживними елементами".
Для вирощування необхідний спеціальний контейнер, обладнаний комп'ютером. Він керується зі звичайних смартфонів. Автоматично встановлюється температура, рівень постачання води та подача добрив.
"Завдяки аеропоніці можна розширити спектр вирощуваних культур, досягти економії ресурсів і площ і мінімізувати затрати людської праці. При цьому отримувати екологічно чисту продукцію. В умовах вичерпності природних ресурсів і нездатності деяких елементів екосистеми до самовідновлення цей спосіб може стати основним шляхом подолання світової продовольчої кризи. Економія води порівняно з ґрунтовими висадками сягає 90%", - розповідає вчений.
Володимир Конограй зазначає, що овочі з повітря допоможуть подолати проблему дефіциту продуктів через перенаселення планети.
"Ці дослідження дадуть можливість у майбутньому використовувати аеропоніку в селекції - для пришвидшення процесу виведення нових поколінь гібридів рослин. Бо ж умови вирощування в аеропонній установці дозволяють отримувати від 4 до 14 врожаїв на рік - залежно від культури. Людині потрібно тільки посадити врожай і зібрати його. Решту справи робить комп'ютер. Окупність залежить від площі. Чим вона більша - тим більше продуктів можна виростити. Таким методом на площі в 10 квадратних метри можна виростити близько 60 рослин", - каже Конограй.
Вчені дослідили вирощені овочі на екологічність, а потім з'їли їх.
Інститут здоров'я рослин відкрили 7 червня 2018-го. Дослідники займаються створеннями і перевіркою власних видів добрив. Шукають можливості отримувати врожай цілий рік поспіль. Розробляють технологічні карти для вирощування сільськогосподарських культур.

scroll back to top

Додати коментар

 

Захисний код
Оновити

t me

 

Дійові особи

Ігор ТАБУРЕЦЬ

Про роботу на обороноздатність країни

 

 

Олена МОНОВА

Про те, що війна завжди повертається туди, звідки прийшла

 

Марина ДАНИЛЮК-ЯРМОЛАЄВА

 

 

Про суть «мирних угод» в Стамбулі

 

 
 
Політика
Негайного відкриття реєстру декларацій не буде

06 вересня 2023, 17:32

2023 09 06 radaВчора Верховна Рада ухвалила законопроєкт № 9534, яким відновлюється електронне декларування. Однак негайного відкриття реєстру декларацій не буде. За цю правку народні депутати не проголосували.


Економіка
Чого чекати від посівної-2024 та яким буде врожай

19 березня 2024, 17:41

Наприкінці лютого в Україні стартувала посівна кампанія. Станом на початок березня ярими зерновими вже засіяли 68 тис. гектарів у 12 областях


Суспільство
У енергетиків області – новий керівник

28 березня 2024, 12:26

2024 03 28 energДержавний секретар Міністерства енергетики України Сергій Суярко та в.о. генерального директора АТ «Українські розподільні мережі» Артем Мартинюк представили колективу ПАТ «Черкасиобленерго» нового очільника – Вадима Яненка.


Цікаво
У прямому ефірі можна спостерігати за життям лелек Грицька та Одарки

18 березня 2024, 17:38

2024 03 18 lelekaНа Полтавщині знову запустили цілодобовий стрім з гнізда лелек. У прямому ефірі на YouTube можна спостерігати за життям лелек, яких звуть Грицько й Одарка.


Афіша
За ініціативи AI HOUSE у Львові відбудеться Generative AI Spring School для ML-спеціалістів

19 березня 2024, 16:35

2024 03 19 gener1Завдяки спільним зусиллям AI HOUSE та Факультету прикладних наук Українського католицького університету у Львові запрацює школа з генеративного штучного інтелекту. Навчальний курс триватиме з 11 по 16 березня.