Наша електронна пошта:
smila.ua@ukr.net
logo
icon-top-follow icon-top-fb

 

Agro robota

 

Стрічка новин

Авторизуватися через соціальні мережі:

 

 

 

Ukraine

 

Цікаво

Ухвалили Закон про призов резервістів

З метою спростування некоректних інтерпретацій, що поширюються в мережі Інтернет, з приводу новоухваленого Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення окремих питань виконання військового обов’язку та ведення військового обліку» пропонуємо вашій увазі інформацію та коментарі керівника Комітету ВР України з питань національної безпеки, оборони та розвідки Олександра Завітневича, які він надав кореспонденту АрміяInform.

Як зазначив парламентар, Закон України (№ 3553), внесений за ініціативою Президента України, впровадив по суті новий вид служби — «військова служба за призовом осіб із числа резервістів в особливий період», що по суті стало реалізацією відповідного рішення РНБО від 26 грудня 2018 року.

У рамках нового Закону реалізовуватиметься низка організаційних заходів, які спрямовані на упорядкування роботи державних органів управління в особливий період та підвищення відповідальності осіб, що поступають на військову службу за призовом осіб із числа резервістів в особливий період.

Організаційні заходи, які передбачається реалізувати:

 

 

— створення на базі військових комісаріатів територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки;

— упорядкування питань військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів;

— забезпечення належного функціонування Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів шляхом уточнення механізму наповнення такого Реєстру на підставі відомостей, що вносяться органами його ведення, а також шляхом інформаційної взаємодії між цим Реєстром та інформаційно-телекомунікаційними системами, реєстрами, базами (банками) даних, держателями (розпорядниками, адміністраторами) яких є державні органи;

— нового виду військової служби — служби за призовом осіб із числа резервістів в особливий період;

— перегляд адміністративної та кримінальної відповідальності за порушення законодавства про оборону, військовий обов’язок і військову службу, мобілізаційну підготовку та мобілізацію.

Закон передбачає, що з резервістами оперативного резерву будуть укладені контракти, і це дасть змогу призивати їх у разі гострої необхідності протягом лише однієї доби. Йдеться про осіб, які мають бойовий досвід та колишніх військовослужбовців. При цьому призов резервістів можливий лише під час дії особливого періоду, у разі раптового загострення військової обстановки, яка реально загрожуватиме національній безпеці держави. Особливий період охоплює такі періоди: мобілізація, воєнні дії та частково відбудовний період.

«Я б порадив „гарячим головам“ все ж розрізняти загальну мобілізацію, яка оголошується по всій країні, і застосування оперативного резерву. Призов стосуватиметься тільки оперативного резерву, який сформований у ЗС України».

«Ходить багато чуток, що механізм призову резервістів дасть змогу ловити на вулицях людей — це повна нісенітниця, — зазначив Олександр Завітневич. — Призов стосується тільки оперативного резерву, який сформований у ЗС України. Я б порадив „гарячим головам“ все ж розрізняти загальну мобілізацію, яка оголошується по всій країні, і оперативний резерв».

Рівень загроз оцінює Генеральний штаб ЗСУ та надає обґрунтовані пропозиції Верховному Головнокомандувачу. Однак посилення обстрілів на лінії розмежування не є підставою для призову резервістів.

Призову підлягає визначена кількість резервістів однієї або декількох бойових військових частин, і насамперед та їх частина, яка уклала контракти про проходження служби у військовому резерві з командуванням цих військових частин, а також резервісти, які зараховані до військового оперативного резерву.

Рівень загроз оцінює Генеральний штаб ЗСУ та надає обґрунтовані пропозиції Верховному Головнокомандувачу. Однак посилення обстрілів на лінії розмежування не є підставою для призову резервістів.

Станом на 1 січня 2021 року всього добровільно уклали контракти про проходження служби у військовому резерві 11,2 тис. осіб. Для підтримання належного рівня військової навченості резервістів щорічно планують і проводять польові збори із залученням 20–25 тисяч осіб. Під час цих зборів триває відповідна робота з укладання контрактів про проходження служби у військовому резерві. Передбачається, що при збільшенні кількості резервістів, які укладатимуть контракти про проходження служби у військовому резерві, вони стануть основою для комплектування військових частин бойового складу в особливий період.

Згідно з Концепцією кадрової політики у ЗС України на період до 2025 року, в умовах продовження дії особливого періоду, планується мати на обліку загальну чисельність оперативного резерву на рівні близько 250 тисяч осіб.

Водночас Закон України з метою правового захисту громадян, які вступають на військову службу за призовом осіб із числа резервістів, встановлює обмеження, за якими громадяни не підлягатимуть призову.

Резервісти, які не підлягають призову:

 

 

— ті, які проходили військову службу за призовом осіб із числа резервістів в особливий період, вислужили встановлені строки такої військової служби, якщо з дня їх звільнення з такої служби минуло менше одного року;

— ті, які мають загальний строк військової служби за призовом із числа резервістів в особливий період в календарному обчисленні не менше 12 місяців;

— непридатні за станом здоров’я;

— досягли граничного віку перебування в резерві;

— зайняті постійним доглядом за особами, що його потребують;

— мають дитину з інвалідністю.

«Коли розроблявся проєкт закону, на засіданнях робочої групи були присутні ветерани АТО/ООС. Всі вони підтримали запровадження таких механізмів, які дозволяють оперативно доукомплектовувати в особливий період наші Збройні Сили України, інші військові формування військово-навченими людськими ресурсами, зокрема резервістами, без оголошення в державі мобілізації», — зазначив народний депутат.

Закон також передбачає поширення на резервістів усього комплексу соціальних пільг та гарантій, передбачених для мобілізованих осіб.

Соціальні пільги та гарантії громадян, які проходять військову службу за призовом осіб із числа резервістів в особливий період:

— зберігається місце роботи, посада і середній заробіток;

— молоді після звільнення з військової служби надається робоче місце на строк не менше двох років;

— зберігається жиле приміщення протягом усього періоду проходження військової служби;

— військовослужбовці, призвані в особливий період розміщуються в казармах, за ними зберігаються жилі приміщення, вони не можуть бути зняті з обліку на поліпшення житлових умов;

— на весь час призову штрафні санкції, пеня за невиконання зобов’язань не нараховуються;

— протягом року з дня звільнення на навчальні (або перевірочні) збори не призиваються;

— здобувачам вищої освіти гарантується збереження місця навчання та стипендії.

У Комітеті ВР України з питань національної безпеки, оборони та розвідки вивчили іноземний досвід, зокрема країн-членів НАТО, з цього питання. Це цілком нормальна практика в цивілізованому світі.

Системи призову резервістів, що діють у західних країнах:

— у США протягом 5 діб можуть бути призвані до 200 тис. осіб;

— у Фінляндії можливий терміновий призов резервістів до 30 діб без погодження з парламентом. Загальна чисельність військового резерву становить близько 900 тис. осіб;

— в Австрії загальна чисельність військового резерву становить близько 990 тис. осіб;

— в Ізраїлі рішенням уряду може здійснюватися призов резервістів, загальна чисельність яких становить близько 500 тис. осіб;

— у Британії загальна чисельність військового резерву (регулярного та добровільного) становить близько 56 тис. осіб.

«Застосування такого механізму як призов резервістів на восьмому році війни — не примха, а життєва необхідність, адже він надає можливість уникнути складного політичного процесу через обов’язкове схвалення Верховною Радою рішення Президента про проведення мобілізації та суттєво посилює спроможності Збройних Сил України», — резюмував Олександр Завітневич.

scroll back to top

Додати коментар

 

Захисний код
Оновити

t me

 

Дійові особи

Ігор ТАБУРЕЦЬ

Про роботу на обороноздатність країни

 

 

Олена МОНОВА

Про те, що війна завжди повертається туди, звідки прийшла

 

Марина ДАНИЛЮК-ЯРМОЛАЄВА

 

 

Про суть «мирних угод» в Стамбулі

 

 
 
Політика
Негайного відкриття реєстру декларацій не буде

06 вересня 2023, 17:32

2023 09 06 radaВчора Верховна Рада ухвалила законопроєкт № 9534, яким відновлюється електронне декларування. Однак негайного відкриття реєстру декларацій не буде. За цю правку народні депутати не проголосували.


Економіка
Чого чекати від посівної-2024 та яким буде врожай

19 березня 2024, 17:41

Наприкінці лютого в Україні стартувала посівна кампанія. Станом на початок березня ярими зерновими вже засіяли 68 тис. гектарів у 12 областях


Суспільство
Джури зі Сміли відпрацьовували навички долікарської допомоги

28 березня 2024, 10:29

2024 03 28 dguriВідбувся одинадцятий тренінг з циклу тренінгів з домедичної допомоги для роїв середньої та старшої вікових груп Всеукраїнської дитячо-юнацької військово-патріотичної гри «Сокіл» («Джура»). Повідомляють в Черкаському обласному центрі туризму, краєзнавства та екскурсій.


Цікаво
У прямому ефірі можна спостерігати за життям лелек Грицька та Одарки

18 березня 2024, 17:38

2024 03 18 lelekaНа Полтавщині знову запустили цілодобовий стрім з гнізда лелек. У прямому ефірі на YouTube можна спостерігати за життям лелек, яких звуть Грицько й Одарка.


Афіша
За ініціативи AI HOUSE у Львові відбудеться Generative AI Spring School для ML-спеціалістів

19 березня 2024, 16:35

2024 03 19 gener1Завдяки спільним зусиллям AI HOUSE та Факультету прикладних наук Українського католицького університету у Львові запрацює школа з генеративного штучного інтелекту. Навчальний курс триватиме з 11 по 16 березня.