Наша електронна пошта:
smila.ua@ukr.net
logo
icon-top-follow icon-top-fb

 

Agro robota

 

Стрічка новин

Авторизуватися через соціальні мережі:

 

 

 

Ukraine

 

Цікаво

У Кам’янській громаді відкриють єдиний в Україні «ChildrenMusicPark»

2019 10 22 kamyanka

 

17 листопада у Кам’янській громаді відкриють «ChildrenMusicPark» - небачений досі дитячий музичний парк, де під світлові переливи звучатиме музика Чайковського: усі 24 п’єси «Дитячого альбому», створені геніальним композитором у Кам’янці. А в перспективі тут планують унікальну постановку балету «Лебедине озеро» - на воді, на підмостках, встановлених серед Тясмину – на тому місці водного плеса, споглядаючи яке, Чайковський і створював свій шедевр.

 

2019 10 22 kamyanka1


Кам’янська громада – це місто Кам’янка і два села, Тимошівка та Юрчиха, що об’єдналися два роки тому. Таким чином, села стали частиною громади європейського зразка, яку нині тут створюють.

 

2019 10 22 kamyanka4


Сьогодні у селі Тимошівка облаштовано паркову зону відпочинку з алеями, місточком, лавочками та ліхтарями (замість чагарника), встановлено вказівники вулиць по селу, зроблено ямковий доріг всіх сільських доріг та облаштовано освітлення, придбано обладнання для спортивної зали, яку буде відкрито у приміщення дитячого садка. У приміщенні місцевої школи планують облаштувати готель для прийому численних туристів.

 

2019 10 22 kamyanka2

 

Так само і в іншому селі громади, де про розвиток – до об’єднання в ОТГ - марно було й говорити (коштів ледь вистачало на зарплати працівникам сільради), сьогодні створено взірцеву відпочинкову зону із фонтаном у центрі села. Діти прибігають до дитячого і спортивного майданчиків, молодь приходить поганяти вимощеними доріжками на роликах, старші люди люблять погомоніти на затишних новеньких лавочках під світлом елегантних вуличних світильників. У будинку культури поряд нині йде робота над новою системою опалення та водопостачання. Неподалік розташовано дитячий садок, де було збудувано їдальню для учнів початкової школи, а наразі проводиться утеплення самого приміщення. Громада не лише грамотно використовує кошти, які надає на розвиток держава, а й залучає спонсорів та благодійників.
Кам’янська ОТГ забезпечила можливість регулярного транспортного зв’язку міста із селами, придбавши автобус, що наразі проходить документальне оформлення на комунальному підприємстві громади. Придбано ще один автобус - шкільний (адже доводиться підвозити майже 400 школярів із Кам’янки та обох сіл) - на кошти субвенції, виділені відповідно до постанови попереднього Кабміну. Але нині ці кошти «заморожено» на казначейський рахунках – тож питання забезпечення дітей громади перевезеннями опинилось під загрозою і поки що до кінця не вирішене.
Як розповів заступник міського голови Олександр Потапенко, ще однією суттєвою проблемою для громади залишаються дороги. Сьогодні керівництво громади добивається передачі на баланс ОТГ доріг загального користування – разом із пропорційним фінансуванням на їх утримання. Оскільки мешканців громади не цікавить, у чиєму віданні та чи інша дорога, вони хочуть, аби до опорного закладу шкільний автобус підвозив їх не «убитими» дорогами.

 

2019 10 22 kamyanka5


Кам’янська громада може похвалитися багатьма досягненнями. Серед них - залучення норвежського інвестора Scatec Solar, що наразі зводить на полях колишнього цукрового заводу (46 га) поле сонячних батарей - 82 тисячі стаціонарних сонячних панелей, розрахункова потужність яких - 25 МВт. За відновлювальні кошти (знесення зелених насаджень), які інвестор сплатив громаді, було створено велику сакурову алею, що стала окрасою Кам’янки, і буде створено ще одну - кипарисово-туєву.

 

2019 10 22 kamyanka3


Сьогодні Кам’янська громада продовжує працювати над втіленням проекту реконструкції Тясминського каньйону – на понад 7 мільйонів гривень, виділених Європейським Союзом. Тут планують облаштувати три джерела, прибережну зону, причал для човнів, придбати човни і катамарани, зробити пішохідні доріжки, оглядові майданчики, сходи, місця для купання та відпочинку, придбати сміттєві баки з можливістю сортування сміття. Також, громада планує очищення самої річки Тясмин – уже виготовлено проект, який збираються передати Мінекології та Агенції водних ресурсів – аби цей об’єкт включили на 2020 рік до перелік природоохоронних об’єктів, що потребують реконструкції та розвитку.
Так само шукають фінансування – але уже за кордоном – для того, щоб поставити на воді «Лебедине озеро» - світовий шедевр, написаний геніальним композитором саме у Кам’янці. Для цього планують просто серед ріки встановити сцену, а на березі – місця для глядачів, що бачитимуть балет таким, яким уявляв його, вдивляючись у води річки сам Петро Ілліч Чайковський.
Уже 17 листопада Камянка планує здивувати цілу Україну відкриттям нової культурної цінності - унікального «Children Music Park». Лише тут, у переливах світла, можна буде почути всі 24 п’єси «Дитячого альбому», створені геніальним Чайковським у Кам’янці. На алеях парку буде розташовано макети книг, на розкритих сторінках яких розвиватимуться сюжети кожної із тематичних п’єс, а під кожною з картинок будуть вступні ноти музики цього твору. За допомогою QR-коду, нанесеного на сторінку «книги», можна буде прослухати кожну із «дитячих» п’єс, що входять до світової музичної скарбниці. Посеред парку планують облаштувати сцену, де переможці конкурсу Чайковського зможуть зіграти «на біс» власний твір – адже саме до відкриття щорічного всеукраїнського дитячого музичного конкурсу, що проводиться у Кам’янці, і буде приурочене відкриття цього парку.
«Children Music Park» переміг від Черкаської області у конкурсі «Малі міста - великі враження», заснованому Міністерством культури України з метою стимулювання культурного розвитку малих міст і територій та промоції культурної спадщини. Кам’янка, як і належить батьківщині талантів, перемогла відразу із двома проектами. Інший втілюватиме Кам’янський державний історико-культурний заповідник – це буде мистецький фестиваль "Кам’янська земля – край славетних героїв", що уславить усіх видатних людей, чиє життя або діяльність були пов’язані з Кам’янкою. Загальна вартість реалізації обох проектів - 1,7 мільйона гривень.
Оксана Савицька, медіа-експерт

scroll back to top

Коментарі  

Юний
+1 #2 Юний 24.10.2019, 19:05
Оксана. Ти про якого мера говориш? У Кам'янці Тірон один, а у нас мерів ....
Цитата
Оксана
+4 #1 Оксана 24.10.2019, 12:54
Камянка показує приклад всім районним центрам. Молодці, мер на своєму місці!!
Шкода, що мер Сміли не прикладає зусиль для розвитку міста...
Цитата

Додати коментар

 

Захисний код
Оновити

t me

 

Дійові особи

Ігор ТАБУРЕЦЬ

Про роботу на обороноздатність країни

 

 

Олена МОНОВА

Про те, що війна завжди повертається туди, звідки прийшла

 

Марина ДАНИЛЮК-ЯРМОЛАЄВА

 

 

Про суть «мирних угод» в Стамбулі

 

 
 
Політика
Негайного відкриття реєстру декларацій не буде

06 вересня 2023, 17:32

2023 09 06 radaВчора Верховна Рада ухвалила законопроєкт № 9534, яким відновлюється електронне декларування. Однак негайного відкриття реєстру декларацій не буде. За цю правку народні депутати не проголосували.


Економіка
Чого чекати від посівної-2024 та яким буде врожай

19 березня 2024, 17:41

Наприкінці лютого в Україні стартувала посівна кампанія. Станом на початок березня ярими зерновими вже засіяли 68 тис. гектарів у 12 областях


Суспільство
Джури зі Сміли відпрацьовували навички долікарської допомоги

28 березня 2024, 10:29

2024 03 28 dguriВідбувся одинадцятий тренінг з циклу тренінгів з домедичної допомоги для роїв середньої та старшої вікових груп Всеукраїнської дитячо-юнацької військово-патріотичної гри «Сокіл» («Джура»). Повідомляють в Черкаському обласному центрі туризму, краєзнавства та екскурсій.


Цікаво
У прямому ефірі можна спостерігати за життям лелек Грицька та Одарки

18 березня 2024, 17:38

2024 03 18 lelekaНа Полтавщині знову запустили цілодобовий стрім з гнізда лелек. У прямому ефірі на YouTube можна спостерігати за життям лелек, яких звуть Грицько й Одарка.


Афіша
За ініціативи AI HOUSE у Львові відбудеться Generative AI Spring School для ML-спеціалістів

19 березня 2024, 16:35

2024 03 19 gener1Завдяки спільним зусиллям AI HOUSE та Факультету прикладних наук Українського католицького університету у Львові запрацює школа з генеративного штучного інтелекту. Навчальний курс триватиме з 11 по 16 березня.