Наша електронна пошта:
smila.ua@ukr.net
logo
icon-top-follow icon-top-fb

 

Agro robota

 

Стрічка новин

Авторизуватися через соціальні мережі:

 

 

 

Ukraine

 

Економіка

Смілянський лікар-ендокринолог розповіла, як жити з діабетом

2019 11 18 diabet

 

Нещодавно - 14 листопада - світова спільнота відмічала Всесвітній день боротьби з діабетом. Цукровий діабет відноситься до глобальних медико-соціальних проблем, що обумовлено не тільки прогресуючим зростанням кількості хворих, а й надзвичайно високим ризиком його ускладнень, які призводять до втрати працездатності, інвалідизації та смертності. Захворюваність набуває загрозливого масштабу світової епідемії.
- Кожну хвилину у світі 5 людей захворює на цукровий діабет, і кожну хвилину в світі помирає 7 хворих на цукровий діабет. В Україні нараховується 1 млн 300 тис. хворих на цукровий діабет. У Смілі на диспансерному обліку знаходиться більше 2,5 тис хворих. З них 574 хворих отримують інсулін, - розповіла лікар ендокринолог Зоя Котляренко.

Причиною виникнення діабету є порушення вуглеводного обміну в організмі: підшлункова залоза не здатна утворювати необхідну кількість інсуліну або виробляти інсулін потрібної якості. Загалом діабет поділяється на 2 основних типи: інсулінозалежний (1 тип) і інсулінонезалежний (2 тип) або діабет дорослих. Хворих діабетом 1 типу близько 15%, решта 85% -- хворі на діабет 2 типу. Ріст захворюваності повязують зі зростанням споживання продуктів з високим глікемічним індексом: солодощі, вироби з борошна вищого ґатунку, солодких газованих напоїв. За відсутності лікування захворювання швидко прогресує.
Основні симптоми цукрового діабету:
- Підвищений рівень цукру в крові;
- Посилене утворення сечі;
- Різка втрата ваги, сонливість;
- Постійна сильна спрага;
- Сухість шкіри та слизових оболонок;
- Свербіж шкіри;
- Відчуття голоду;
- Нудота, блювання;
- Біль в животі;
- Запах ацетону з рота.
Цукровий діабет 2 типу як правило протікає безсимптомно і виявляється часто тоді, коли людина звернулася за допомогою з приводу інших захворювань. Тому регулярно перевіряйте свій рівень цукру у крові, якщо:
- Вам за 40;
- Ви маєте зайву вагу;
- Серед ваших родичів є хворі на діабет.
Кожна людина повинна 1 раз на рік робити аналіз крові на цукор. Нормальний рівень цукру в крові не більше 5,5 ммоль /л.
Коли у людини діагностовано цукровий діабет необхідно відразу розпочати лікування. Основним принципом лікування цукрового діабету є зниження цукру крові до величин, які наближаються до нормальних. Враховуючи індивідуальність розвитку хвороби у кожної людини, правильне лікування може призначити саме лікар.
У державі функціонує програма доступні ліки. У відповідності із цією програмою більшість хворих на цукровий діабет отримують цукрознижуючі препарати безкоштовно, або з незначною доплатою.
Діабет не вирок, головне позитивний життєвий настрій. Усім діабетикам без винятку показані свіжі овочеві соки. Найкращим соком є сік селери, кропу, петрушки так як вони стабілізують рівень цукру в крові.
До споживання рекомендовані такі продукти:
- Варена нежирна яловичина
- Нежирна риба, бажано запечена в духовці або варена
- Куряче м'ясо
- Чорний хліб
- Яйця курячі (не більше 4 шт. на тиждень)
- Крупи: вівсяна, гречана, перлова, пшенична
- Сік томатній, зелений чай
- Капуста, кабачки, огірки, баклажани
Алкогольні напої діабетикам не радять вживати часто.

scroll back to top

Додати коментар

 

Захисний код
Оновити

t me

 

Дійові особи

Ігор ТАБУРЕЦЬ

Про роботу на обороноздатність країни

 

 

Олена МОНОВА

Про те, що війна завжди повертається туди, звідки прийшла

 

Марина ДАНИЛЮК-ЯРМОЛАЄВА

 

 

Про суть «мирних угод» в Стамбулі

 

 
 
Політика
Негайного відкриття реєстру декларацій не буде

06 вересня 2023, 17:32

2023 09 06 radaВчора Верховна Рада ухвалила законопроєкт № 9534, яким відновлюється електронне декларування. Однак негайного відкриття реєстру декларацій не буде. За цю правку народні депутати не проголосували.


Економіка
Чого чекати від посівної-2024 та яким буде врожай

19 березня 2024, 17:41

Наприкінці лютого в Україні стартувала посівна кампанія. Станом на початок березня ярими зерновими вже засіяли 68 тис. гектарів у 12 областях


Суспільство
На сесії міської ради виділили по 2 мільйони постраждалим у Гречківці

29 березня 2024, 13:25

2024 03 29 sesНа порядок денний 78-ої сесії Смілянської міської ради було винесене 131 питання.
Перше рішення, яке отримало підтримку депутатів, стосувалося дострокового припинення повноважень депутата міської ради Ярослава Березаня за його особистою заявою.


Цікаво
Пацієнт "залізних легень" провів в апараті понад 70 років

28 березня 2024, 17:31

2024 03 28 legeniУ США у віці 78 років помер Пол Александер — один з останніх пацієнтів "залізних легень". Він провів в апараті понад 70 років — BBC.


Афіша
За ініціативи AI HOUSE у Львові відбудеться Generative AI Spring School для ML-спеціалістів

19 березня 2024, 16:35

2024 03 19 gener1Завдяки спільним зусиллям AI HOUSE та Факультету прикладних наук Українського католицького університету у Львові запрацює школа з генеративного штучного інтелекту. Навчальний курс триватиме з 11 по 16 березня.