Наша електронна пошта:
smila.ua@ukr.net
logo
icon-top-follow icon-top-fb

 

Agro robota

 

Стрічка новин

Авторизуватися через соціальні мережі:

 

 

 

Ukraine

 

Економіка

Через свавілля орендарів ГЕС гине екосистема річки Рось

2019 08 19 ruba

 

У районі Корсунь-Шевченківського вмирає колись повноводна річка Рось. Про це б’є на сполох на своїй сторінці у Фейсбуці місцева журналістка Галина Добровольська.
«Мертва чи напівмертва риба, раків вже немає зовсім, показник кисню у Росі 0,13 (при нормі 4мг/дм3), маса "хлипаючого" малька. Картина дуже сумна. Навіть трагічна...», – розповідає пані Галина.

 

2019 08 19 ruba1


Каже, спостерігали за рікою від 5 до 8 ранку в районі Яблунівки. Рибалки сидять з вудками на березі, звісно без улову: риба, яка потребує кисню, їсти не може, отже й наживку не бере.
Хоча людині, уточнює, котра не займається вивченням причин такого трагічного стану речей, незрозуміло, чому річка на світанку клекоче, ніби кипить.
«Стукнеш по кладці, - рибки каскадом відсахнуться. Не посвячений спостерігач подума: "Ой, скільки риби, так і скидається". А вони знову хапають повітря, приречено», – констатує Галина Добровольска.

 

2019 08 19 ruba2


І додає, човен пливе плесом тихо, як на похороні.
«Прикро і сумно, що наша річка вмирає, а ми безпорадні перед свавіллям орендарів чи власників ГЕС - ЗЕА "Новосвіт", які заради заробляння на виробництві електроенергії притримують воду, рахують санітарний скид у середньомісячному вимірі й вбивають нашу річку та все, що в ній живе. Тож гине ціла екосистема. І місцева влада безпорадно пише звернення, і потім безпорадно отримує відмашки-відповіді», – обурюється пані Галина.
Торік, наголошує вона, через серпневу задуху Рось зазнала 180 мільйонів гривень збитків. «Але злам таки буде. З нетерпінням чекаємо на офіційні результати дослідження інституту гідробіології НАНУ. До свідчень цих авторитетних науковців дослухається Національна поліція, тож у захисників Росі є реальний шанс розгойдати ситуацію на вседержавному рівні», – зазначає Галина Добровольська.
І звертається до жителів Корсунь-Шевченківського та просить не стояти осторонь спільної екологічної біди, не сподіватися тільки на активістів і не чекати коли Рось повністю вкриє плесо мертвою рибою.
За її словами, до цього часу дослідження, яке здійснювала наукова експедиція, повністю не проплачене. Спільнокоштом зібрано було понад 60 тис.грн., а потрібно 78 тис. грн..
«Номер карткового рахунку Благодійного фонду "Врятувати Рось" – 5169 3305 1947 5401.
Допомагайте, крім вас цього не зробить ніхто. Не обійдеться без вас цього разу. Не можуть же активісти робити все власним коштом. Без вашої підтримки ніяк...», – закликає земляків Галина Добровольська.

scroll back to top

Додати коментар

 

Захисний код
Оновити

t me

 

Дійові особи

Ігор ТАБУРЕЦЬ

Про роботу на обороноздатність країни

 

 

Олена МОНОВА

Про те, що війна завжди повертається туди, звідки прийшла

 

Марина ДАНИЛЮК-ЯРМОЛАЄВА

 

 

Про суть «мирних угод» в Стамбулі

 

 
 
Політика
Негайного відкриття реєстру декларацій не буде

06 вересня 2023, 17:32

2023 09 06 radaВчора Верховна Рада ухвалила законопроєкт № 9534, яким відновлюється електронне декларування. Однак негайного відкриття реєстру декларацій не буде. За цю правку народні депутати не проголосували.


Економіка
Чого чекати від посівної-2024 та яким буде врожай

19 березня 2024, 17:41

Наприкінці лютого в Україні стартувала посівна кампанія. Станом на початок березня ярими зерновими вже засіяли 68 тис. гектарів у 12 областях


Суспільство
У нашому районі рятувальники ліквідували 2 пожежі житлових будинків

28 березня 2024, 16:27

2024 03 28 pogegЗа минулу добу, 26 березня, на території нашого району рятувальники ліквідували дві пожежі у житлових будинках.


Цікаво
У прямому ефірі можна спостерігати за життям лелек Грицька та Одарки

18 березня 2024, 17:38

2024 03 18 lelekaНа Полтавщині знову запустили цілодобовий стрім з гнізда лелек. У прямому ефірі на YouTube можна спостерігати за життям лелек, яких звуть Грицько й Одарка.


Афіша
За ініціативи AI HOUSE у Львові відбудеться Generative AI Spring School для ML-спеціалістів

19 березня 2024, 16:35

2024 03 19 gener1Завдяки спільним зусиллям AI HOUSE та Факультету прикладних наук Українського католицького університету у Львові запрацює школа з генеративного штучного інтелекту. Навчальний курс триватиме з 11 по 16 березня.