Наша електронна пошта:
smila.ua@ukr.net
logo
icon-top-follow icon-top-fb

 

Agro robota

 

Стрічка новин

Авторизуватися через соціальні мережі:

 

 

 

Ukraine

 

 

Сто років тому, 17 січня 1921 року у Відні було засновано Український Вільний Університет.
Як повідомляють в Українському інституті національної памʼяті, саме в столиці Австрії група відомих професорів, які після більшовицької окупації України опинилися в еміграції, вирішили створити вільну освітньо-наукову українську установу для виховання майбутньої інтелектуальної еліти.
Слово «вільний» було в назві університету ключовим: він справді був незалежним від владних структур, вільним у виборі й спрямуванні навчальних програм та наукових розвідок.
Статут УВУ писали відомі історики та діячі Центральної Ради Михайло Грушевський та Дмитро Антонович, очолив університет Олександр Колесса, який потім неодноразово переобирався ректором.
У Відні УВУ пропрацював лише півроку – уже у вересні 1921-го він продовжив свою роботу у Празі, що стала центром українського емігрантського руху, переважно – молоді. До того ж, Президент Чехословаччини Томаш Массарик був прихильним до університету і навіть надавав йому певну фінансову підтримку, а керівництво відомого Карлового університету надало приміщення для занять.
Це був один із найбільш продуктивних періодів діяльності Українського Вільного Університету. На жаль, Друга світова війна і подальший контроль з боку СРСР над територією Чехословаччини поклав цьому край. У 1945-му органами СМЕРШу був заарештований і згодом замучений у Бутирській в’язниці ректор університету, президент Карпатської України 1939 року Августин Волошин, університетська бібліотека та архів були розграбовані і разом з матеріалами Музею визвольної боротьби України вивезені до СРСР, а сам заклад був фактично ліквідований.
Але уже восени 1945 року УВУ відновив свою діяльність у Мюнхені, куди перебралася значна частина його професорів і студентів. Тут же він працює і досі, лишаючись єдиним у світі вищим навчальним закладом поза межами України з українською мовою навчання, своєрідним науково-освітнім місточком між Україною і Європою. Випускниками УВУ були один із провідників ОУН Лев Ребет, поет Олег Ольжич, мовознавець Юрій Шевельов, художниця та поетка Емма Андієвська, ексміністр освіти Сергій Квіт та ін.
Детальніше про цей унікальний навчальний заклад, його професуру та роль у становленні української науки, читайте в рубриці «Історичний календар»: https://bit.ly/3oUi3Yz.

 

На фото: група професорів Українського Вільного Університету. Прага, 1926 р.

scroll back to top

Додати коментар

 

Захисний код
Оновити

t me

 

Дійові особи

Ігор ТАБУРЕЦЬ

Про роботу на обороноздатність країни

 

 

Олена МОНОВА

Про те, що війна завжди повертається туди, звідки прийшла

 

Марина ДАНИЛЮК-ЯРМОЛАЄВА

 

 

Про суть «мирних угод» в Стамбулі