Наша електронна пошта:
smila.ua@ukr.net
logo
icon-top-follow icon-top-fb

 

Agro robota

 

Стрічка новин

Авторизуватися через соціальні мережі:

 

 

 

Ukraine

 

 

Цієї зими яйця не дешевшатимуть. До кінця сезону їхня вартість коливатиметься в межах 40 грн за 10 штук, розповіла Gazeta.ua технолог із годівлі птиці Асоціації тваринників України та компанії AVA Group Ірина Бойко.
З її слів, яйця подорожчали через ріст цін на корми.
"Восени 2020 року суттєво зросли ціни на сировину для кормовиробництва на тлі неврожаю та експорту. Кукурудза, пшениця, соя, соняшник і продукти їхньої переробки додали у вартості до 40 відсотків. Валютна сировина - до 10 відсотків. Це стало причиною суттєвого подорожчання кормів для птиці, які в структурі собівартості яєць і м'яса займають до 75 відсотків. Решта - це загальновиробничі витрати, на які впливають тарифи та карантинні умови", - каже експертка.
Ірина Бойко пояснює, що через таку ситуацію на ринку виробники скоротили поголів'я птиці та підняли ціну на продукцію, щоб зберегти рентабельність виробництва. З її слів, загальне поголів'я птиці в Україні за 2020 рік скоротилося на понад 3%.
"У нинішніх умовах собівартість яєць на птахофабриках в середньому коливається в межах до 23 гривень за 10 штук. Фабрики продають їх дистриб'юторам по 30-32 гривні. А вже торгові мережі показують нам на полицях від 35 до 40 гривень 10 штук, залежно від категорії яєць", - зауважує експертка.
Вона переконана, що вартість курячих яєць може зрости, якщо не впадуть ціни на сировину.
"Аналітичні дані говорять, що ціни на білкові та зернові поступово зростатимуть через дефіцит. Залишається чекати нових врожаїв і стабілізації об'ємів сировини на внутрішньому ринку України. Тому прогнозувати та фіксувати ціни на продукцію птахівництва впродовж 1-го півріччя 2021 року досить важко", - додає Ірина Бойко.
З грудня 2020 року курячі яйця подорожчали приблизно на 2-5 грн за десяток.

scroll back to top

Додати коментар

 

Захисний код
Оновити

t me

 

Дійові особи

Ігор ТАБУРЕЦЬ

Про роботу на обороноздатність країни

 

 

Олена МОНОВА

Про те, що війна завжди повертається туди, звідки прийшла

 

Марина ДАНИЛЮК-ЯРМОЛАЄВА

 

 

Про суть «мирних угод» в Стамбулі