Наша електронна пошта:
smila.ua@ukr.net
logo
icon-top-follow icon-top-fb

 

Agro robota

 

Стрічка новин

Авторизуватися через соціальні мережі:

 

 

 

Ukraine

 

2020 06 03 skolla

 

Не реорганізовувати школу просять жителі села Попівка. Тиждень тому депутати громади вирішили, що із 1-го вересня залишать лише початкові класи, решту учнів переведуть до сусідніх закладів освіти.
Про це розповіла Суспільному мама школяра Ольга Одаренко.
Зі слів учнів, у класах навчаються по 5–7 учнів, тож вчителі на уроках встигають приділити увагу кожному.
У Ольги Одаренко тут навчається син. Цю школу закінчила й вона сама. З її слів, коли створювали ОТГ, обіцяли зберегти освітній заклад.
На думку Валентини Удовенко, бабусі школярки, у школі є все необхідне аби отримувати якісну освіту: і комп’ютери, і швидкісний інтернет. Тому переводити онуку до сусідньої школи жінка не хоче.

 

2020 06 03 skolla1


Понад 20 років хімію і біологію у закладі викладає Ірина Торчак. З її слів, у 1879 це була початкова школа сільської управи, потім – семирічка. Колись тут навчалися понад дві сотні дітей. Нині ж – 54. Із оптимізацією закладу вчителька не погоджується:
"Тут залишають дітей маленьких, економія в чому? Обігріватися буде уся школа. Вчителів скоротять лише старших класів, але ж зарплату ми отримуємо із держави, а не ОТГ, яка тут економія? " – розмірковує вчителька.
Директорка Людмила Коломієць повідомила, що до думки батьків і педагогів ніхто із керівництва громади не дослуховувався.
"Факт в тому, що шість учителів залишаються поза бортом. Це повинно бути розпорядження голови Тернівської ОТГ, ми поки його ще не отримали", – зауважила директорка.
Аби зберегти школу, жителі громади два місяці тому зібрали підписи і написали звернення до керівництва ОТГ. Але його не розглянули – розповів депутат громади Іван Петренко.
Заступник голови Тернівської ОТГ Михайло Коваленко пояснив, що Попівська школа – малокомплектна, її, як і ще дві такі ж, мають фінансувати з бюджету громади.
"Якщо комплектні школи, – то це б було забезпечення державне, а так ще із свого бюджету ми 7 мільйонів гривень додаємо, і при цьому економія буде десь близько трьох мільйонів", – наголошує Михайло Коваленко.
Він каже, аби навчання відбувалося, як і раніше, школа має отримати статус гімназії. Для цього у кожному класі має бути не менше п'яти учнів. Це визначено законодавством. У Попівській школі два класи, де навчаються по чотири дитини.
"На сесії рішеня ухвалили, що процедуру запускаємо, але якщо вчителі і директора, старости сіл будуть працювати і доукомплектують ці класи, то все можна доробити і повернути в гімназію".
Михайло Коваленко зазначив, що така ситуація не склалася б, аби разом із реформою освіти держава подбала про розвиток села. Нині педагоги і батьки школярів вимагають, аби в ОТГ рівномірно розподілили учнів по усіх закладах освіти, тоді б реорганізовувати їх не довелося.

 

scroll back to top

Додати коментар

 

Захисний код
Оновити

t me

 

Дійові особи

Ігор ТАБУРЕЦЬ

Про роботу на обороноздатність країни

 

 

Олена МОНОВА

Про те, що війна завжди повертається туди, звідки прийшла

 

Марина ДАНИЛЮК-ЯРМОЛАЄВА

 

 

Про суть «мирних угод» в Стамбулі