Наша електронна пошта:
smila.ua@ukr.net
logo
icon-top-follow icon-top-fb

 

Agro robota

 

Стрічка новин

Авторизуватися через соціальні мережі:

 

 

 

Ukraine

 

2020 02 18 voda

 

Через посушливу й аномально теплу погоду водопілля у нинішньому році не буде. Адже, наголошує начальник обласного гідрометцентру Віталій Постригань,
цей сезон є унікальним, оскільки метеорологічна зима так і не настала. Осінь плавно переходить у весну. І таке відбувається вперше. За попередніми розрахунками, середня температура за календарну зиму буде близькою до 2º, що на 5-6º перевищує норму. Прояви різких змін клімату очевидні.
«З осені в нашому регіоні зберігається дефіцит опадів - випало лише 50% кліматичної норми. Підстильна поверхня річкових водозборів наразі характеризується високою водопоглинальною здатністю, розраховані коефіцієнти весняного стоку дорівнюють 0,1-0,2», – пояснює Віталій Постригань.
За його словами, на окремих річках області рівні води станом на на сьогодні нижчі за середні багаторічні на 0,2-0,6 м. Водність річок переважно низька та дуже низька, а на річці Рось (гідропост Корсунь-Шевченківський) утримується маловоддя.
По бічному припливу води до Кременчуцького водосховища також відмічається маловоддя. А рівень води у водосховищі в районі гідропосту Черкаси майже на 2 метри нижчий позначки його повного наповнення.
До того ж, снігозапаси на території Білорусії та Росії, які є основними площами водозабору Верхнього Дніпра та Десни, на сьогодні практично відсутні.
Схожої ситуації чи адекватного аналогу за значеннями і процесами формування усіх чинників водопілля в області ще не було.За розрахунками Українського гідрометеорологічного центру, гідрометеорологічна ситуація, що зараз склалася, вказує на високу ймовірність формування низької водності на річках області у весняний період.
Висока ймовірність формування поточного року низького весняного водопілля може мали істотні й довготривалі негативні наслідки: значно ускладниться процес наповнення Дніпровського каскаду, що впливатиме на забезпечення водою населення і водоємких секторів економіки в літньо-осінній період, будуть обмежені можливості наповнення природним стоком середніх і малих водосховищ, ставків різних форм власності, може ускладнитисяя загальна водогосподарська й екологічна ситуація, у разі спекотної і сухої погоди влітку, маловоддя весняного періоду може перейти в маловоддя (гідрологічну посуху) літа-осені.
Аналіз багаторічних даних показує на ймовірність формування у весняний період суто дощових паводків, які можуть супроводжуватися не тільки виходом води на заплавні території, але й мати «швидкі» негативні наслідки, в тому числі й місцевого локального характеру, що не можна виключити й для цього року.
З огляду на це, при дефіциті водних ресурсів погіршується і екологічна ситуація на водних об’єктах області. Тому підприємствам та водогосподарським організаціям, що займаються водопостачанням та водокористуванням необхідно раціонально використовувати воду, а населенню - зменшувати застосування побутової хімії, облаштувати біоочистку стічних вод у приватному секторі. Агрохолдингам і фермерським господарствам слід оптимально використовувати мінеральні добрива у сільському господарстві.

scroll back to top

Додати коментар

 

Захисний код
Оновити

t me

 

Дійові особи

Ігор ТАБУРЕЦЬ

Про роботу на обороноздатність країни

 

 

Олена МОНОВА

Про те, що війна завжди повертається туди, звідки прийшла

 

Марина ДАНИЛЮК-ЯРМОЛАЄВА

 

 

Про суть «мирних угод» в Стамбулі