Наша електронна пошта:
smila.ua@ukr.net
logo
icon-top-follow icon-top-fb

 

Agro robota

 

Стрічка новин

Авторизуватися через соціальні мережі:

 

 

 

Ukraine

 

Афіша

У Смілі виявлено 6 випадків раку шийки матки

 

Завершився тиждень обізнаності про рак шийки матки (РШМ). Захворювання може розвинутися у жінок будь-якого віку, які хоча б раз мали статеві відносини. Кожного року в Україні діагностують біля 5 000 випадків раку. Кожного дня в Україні такий діагноз встановлюють 13 жінкам, кожного дня цей недуг забирає 7 життів.
У 2019 році від цього недугу в Україні померло більше 2000 осіб.
У Смілі протягом 2020 року вперше виявлено 6 випадків раку шийки матки (у порівнянні з 2019 роком – 4), з них один запущений (4 стадія).
Завдяки сучасній кольпоскопії та цитологічному дослідженню мазків можливо виявити та лікувати передракові захворювання шийки матки на ранній стадії до того, як вони перетворяться на рак.
- Майже всі випадки РШМ вчені повязують з вірусом папіломи людини, який передається статевим шляхом. Зазвичай після інфікування цей вірус не турбує жінок та протікає безсимптомно, але з часом виникають зміни у клітинах шийки матки, які призводять до раку.Для профілактики можна зробити щеплення, завдяки якому рівень захворюваності на даний вид раку в розвинутих країнах вдалося знизити на 70 %. Для цього потрібно звернутися до жіночої консультації нашої поліклініки і Вас направлять до відповідного обласного спеціаліста, - розповідає фельдшер кабінету здорового способу життя КНП «Смілянська міська поліклініка» СМР Наталія Зінченко.
Щоб виявити хворобу на ранній стадії проводиться так званий скринінг — цитологічне дослідження матеріалу, взятого з шийки матки. Ця процедура допомагає лікарям діагностувати захворювання на ранній стадії та почати своєчасне лікування виявлених патологічних змін. У такому випадку лікування проходить легко та ефективно. Скринінг шийки матки рятує життя тисячам жінок кожного року.
Проводити процедуру скринінгу повинна кожна жінка з 18 років, а також та, що вже розпочала статеве життя повинна бути оглянута гінекологом щорічно, що дасть можливість зменшити занедбаність цього захворювання. Дуже часто, особливо на ранніх стадіях, захворювання протікає безсимптомно. Необхідно звернутись до лікаря, якщо у вас виникли наступні симптоми:

- міжменструальна кровотеча,

- кровотеча під час або після статевого акту,

- кровотеча після настання клімактеричного періоду,

- неприємні відчуття, дискомфорт або біль під час статевого акту.
Жінки наражаються на небезпеку виникнення раку шийки матки при:

- непроходженні процедури скринінгу щорічно. Тоді лікар не зможе діагностувати захворювання на ранній стадії,

- Куріння. Хімічні речовини, які знаходяться у цигарках, спричиняють руйнування клітин в організмі людини, у тому числі шийки матки,

- Організму, у якого слабка імунна система,

- Часта зміна статевих партнерів,

- Незахищені статеві контакти.

Кожній жінці, аби запобігти раку шийки матки, щонайменше раз на рік для профілактичних оглядів необхідно звертатись в Смілянську міську поліклініку в жіночу консультацію, яка розміщена на 2 поверсі. Для проведення огляду лікарем-гінекологом направлення від сімейного лікаря не потрібне.

scroll back to top

Додати коментар

 

Захисний код
Оновити

t me

 

Дійові особи

Ігор ТАБУРЕЦЬ

Про роботу на обороноздатність країни

 

 

Олена МОНОВА

Про те, що війна завжди повертається туди, звідки прийшла

 

Марина ДАНИЛЮК-ЯРМОЛАЄВА

 

 

Про суть «мирних угод» в Стамбулі

 

 
 
Політика
Негайного відкриття реєстру декларацій не буде

06 вересня 2023, 17:32

2023 09 06 radaВчора Верховна Рада ухвалила законопроєкт № 9534, яким відновлюється електронне декларування. Однак негайного відкриття реєстру декларацій не буде. За цю правку народні депутати не проголосували.


Економіка
Чого чекати від посівної-2024 та яким буде врожай

19 березня 2024, 17:41

Наприкінці лютого в Україні стартувала посівна кампанія. Станом на початок березня ярими зерновими вже засіяли 68 тис. гектарів у 12 областях


Суспільство
У нашому районі рятувальники ліквідували 2 пожежі житлових будинків

28 березня 2024, 16:27

2024 03 28 pogegЗа минулу добу, 26 березня, на території нашого району рятувальники ліквідували дві пожежі у житлових будинках.


Цікаво
У прямому ефірі можна спостерігати за життям лелек Грицька та Одарки

18 березня 2024, 17:38

2024 03 18 lelekaНа Полтавщині знову запустили цілодобовий стрім з гнізда лелек. У прямому ефірі на YouTube можна спостерігати за життям лелек, яких звуть Грицько й Одарка.


Афіша
За ініціативи AI HOUSE у Львові відбудеться Generative AI Spring School для ML-спеціалістів

19 березня 2024, 16:35

2024 03 19 gener1Завдяки спільним зусиллям AI HOUSE та Факультету прикладних наук Українського католицького університету у Львові запрацює школа з генеративного штучного інтелекту. Навчальний курс триватиме з 11 по 16 березня.