Наша електронна пошта:
smila.ua@ukr.net
logo
icon-top-follow icon-top-fb

 

Agro robota

 

Стрічка новин

Авторизуватися через соціальні мережі:

 

 

 

Ukraine

 

Афіша

20 мільйонів інвестують у відновлення заповідника «Трипільська культура»

2020 08 13 invest

 

Більше 20 мільйонів гривень вкладуть німецькі меценати у реконструкцію історико-культурного заповідника «Трипільска культура», який міститься на Черкащині в селі Легедзине Тальнівського району.
Як повідомляють в ОДА, угоду про співпрацю між заповідником, облдержадміністрацією, головою правління «ПроКредит Банк» Віктором Пономаренком й фірмою «Капарол» підписали у Легедзиному.
За словами директора історико-культурного заповідника Владислава Чабанюка, заповідник працює вже 18 років. Під музей переобладнали старе приміщення ФАПу. У 2006-2007 роках будівлю частково реконструювали. Відтоді інших робіт не проводили, втім фонди постійно розширювали. З часу заснування тут зібрали одну з найбільших колекцій артефактів трипільської культури: більше 80 тисяч одиниць зберігання із майже 60 поселень України.
«Черкащина дуже багата на історико-культурну спадщину, Трипільська культура – найдавніший, досить потужний археологічний культурний пласт. До складу заповідника входить найбільші поселення, які є в світі і які розташовані саме на території Уманського, Звенигородського та Тальнівського районів– наголошує пан Владислав.
І додає, на території Черкащини є два величезних поселення трипільців у селі Майданець, площею 350 гектарів, та Тальянках – у 450 гектарів. Вони отримали назву протоміста, там постійно проводяться розкопки та наукові дослідження протягом багатьох років.

 

2020 08 13 invest1


«Заповідник «Трипільска культура» має стати осередком популяризації трипільської культури не лише в Україні, а й у світі», – переконаний голова ОДА Роман Боднар.
Він каже, що осучаснене приміщення, облаштована територія, дійсно цікавий музейний та науковий комплекс допоможуть у цьому. Підтримати заповідник фінансово зголосилися меценати з Німеччини. Вони інвестують сюди понад 20 мільйонів гривень. Проект розрахований на 2 роки.
«Вражає унікальність, сила, світова важливість цього місця. А ще –неоціненість пам’ятки, бо бюрократичні коловороти тривалий час не дозволяли реконструювати приміщення. Зараз же тут стрімко ведуться будівельні роботи», – наголошує голова ОДА.
І уточнює, лише вдумайтеся: Трипільська культура – це перша землеробська культура світу. Тут, на Черкащині, найдавніші проміста на території всієї Європи, їм більше 5 тисяч років. Із 19 протоміст на Черкащині – 18. Зараз пам’ятки заповідника подані на включення до складу об’єктів Всесвітньої культурної спадщини ЮНЕСКО.
«Захоплююся роботою керівника заповідника Владислава Чабанюка, нинішня подія і успіх закладу – його заслуга. Зараз у музеї утеплюють приміщення, облаштовують систему водопостачання та каналізації, замінюють систему опалення. У 2021-му продовжать ремонт підвального приміщення, монтаж експозиційного музейного обладнання, створять музейну кінозалу, благоустрій території та автостоянки», –зазначає Роман Боднар.
Він говорить, що невід’ємний подальший крок – промоція. Бо треба більше розповідати про такі українські скарби. Черкащина має посісти чільне місце у загальнодержавній програмі #Мандруй_Україною.

scroll back to top

Додати коментар

 

Захисний код
Оновити

t me

 

Дійові особи

Ігор ТАБУРЕЦЬ

Про роботу на обороноздатність країни

 

 

Олена МОНОВА

Про те, що війна завжди повертається туди, звідки прийшла

 

Марина ДАНИЛЮК-ЯРМОЛАЄВА

 

 

Про суть «мирних угод» в Стамбулі

 

 
 
Політика
Негайного відкриття реєстру декларацій не буде

06 вересня 2023, 17:32

2023 09 06 radaВчора Верховна Рада ухвалила законопроєкт № 9534, яким відновлюється електронне декларування. Однак негайного відкриття реєстру декларацій не буде. За цю правку народні депутати не проголосували.


Економіка
Чого чекати від посівної-2024 та яким буде врожай

19 березня 2024, 17:41

Наприкінці лютого в Україні стартувала посівна кампанія. Станом на початок березня ярими зерновими вже засіяли 68 тис. гектарів у 12 областях


Суспільство
У ніч з 30-го на 31 березня о третій годині ночі переведіть годинник

28 березня 2024, 14:29

Україна цьогоріч перейде на літній час у ніч з 30-го на 31 березня о третій годині ночі за київським часом.


Цікаво
У прямому ефірі можна спостерігати за життям лелек Грицька та Одарки

18 березня 2024, 17:38

2024 03 18 lelekaНа Полтавщині знову запустили цілодобовий стрім з гнізда лелек. У прямому ефірі на YouTube можна спостерігати за життям лелек, яких звуть Грицько й Одарка.


Афіша
За ініціативи AI HOUSE у Львові відбудеться Generative AI Spring School для ML-спеціалістів

19 березня 2024, 16:35

2024 03 19 gener1Завдяки спільним зусиллям AI HOUSE та Факультету прикладних наук Українського католицького університету у Львові запрацює школа з генеративного штучного інтелекту. Навчальний курс триватиме з 11 по 16 березня.