Наша електронна пошта:
smila.ua@ukr.net
logo
icon-top-follow icon-top-fb

 

Agro robota

 

Стрічка новин

Авторизуватися через соціальні мережі:

 

 

У нашому районі рятувальники ліквідували 2 пожежі житлових будинків

У нашому районі рятувальники ліквідували 2 пожежі житлових будинків

За минулу добу, 26 березня, на території нашого району рятувальники ліквідували дві пожежі у житлових будинках.

В обласному кардіоцентрі відремонтують операційну

В обласному кардіоцентрі відремонтують операційну

Під час пленарного засідання 23-ї сесії депутати підтримали рішення про надання обласному кардіологічному центру дозволу на ремонт операційної на...

У ніч з 30-го на 31 березня о третій годині ночі переведіть годинник

У ніч з 30-го на 31 березня о третій годині ночі переведіть годинник

Україна цьогоріч перейде на літній час у ніч з 30-го на 31 березня о третій годині ночі за київським часом.

Смілянська прокуратура повернула у державну власність Успенський собор

Смілянська прокуратура повернула у державну власність Успенський собор

За позовом Смілянської окружної прокуратури Черкаської області суд зобов’язав Київську митрополію УПЦ (МП) повернути в державну власність...

У енергетиків області – новий керівник

У енергетиків області – новий керівник

Державний секретар Міністерства енергетики України Сергій Суярко та в.о. генерального директора АТ «Українські розподільні мережі»...

Район передав на фронт зарядні станції, цифрові тактичні рації, генератор та «Синицю 1Т»

Район передав на фронт зарядні станції, цифрові тактичні рації, генератор та «Синицю 1Т»

Завдяки соціально відповідальному бізнесу нашого району на східний фронт направлено чергову партію підсилення наших військ.

Джури зі Сміли відпрацьовували навички долікарської допомоги

Джури зі Сміли відпрацьовували навички долікарської допомоги

Відбувся одинадцятий тренінг з циклу тренінгів з домедичної допомоги для роїв середньої та старшої вікових груп Всеукраїнської дитячо-юнацької...

Затримали 19-річного парубка за вбивство однолітка

Затримали 19-річного парубка за вбивство однолітка

В одному зі студентських гуртожитків Умані вбили юнака.

 

Ukraine

 

США передають ЗСУ систему управління артилерією IFADTS

США передають ЗСУ систему управління артилерією IFADTS: це революція контрбатарейної боротьби у війні з РФ. Як це спрацює?
Фонд FMS Міноборони США закуповує та передає до України 18 комплектів IFADTS (International Field Artillery Tactical Data System), це експортна версія новітньої системи управління артилерією армії США AFADTS.
Аналогічних систем на озброєнні ЗС РФ нема через значне технологічне та організаційне відставання від НАТО, росіяни не зможуть це скопіювати. А ми зможемо створити перевагу в управлінні, для цього треба зрозуміти пріорітети та можливості, які відкриваються для ЗСУ, фактично ми повноцінно завпроваджуємо американську доктрину мережецентричної війни, це варто усвідомити, проаналізувавши американські джерела.
Що таке система IFADTS/AFADTS фізично?
Це автоматизована система управління артилерийських підрозділів, яка створює ситуаційну обізнаність щодо своїх та ворожих сил, та визначає порядок дій підрозділів та ураження цілей. Тобто це спеціальна військова мережа комп'ютерів, які з'єднані через термінал по каналах радізв'язку, захищеного від перешкод РЕБ. Компактний та мобільний командний пункт управління артилерією, якою можна безперервно керувати з одного чи кількох ноутбуків в будь-яких умовах в режимі реального часу.
В чому значення системи IFADTS/AFADTS для управління?
1. Система автоматизує та пришвидчує дві ключових складових бойового управління з "циклу Бойда" - орієнтацію в обстановці та ухвалення рішення командиром на ураження.
На війні має першочергове значення не загальна кількість військ, гармат, снарядів, ракет, розвідданих, а здатність командирів мати єдиний протокол взаємодії з усіма підрозділами у зоні відповідальності максимально швидко уражати визначені цілі в конкретній точці у конкретний час, забезпечуючи оптимальний маневр своїх військ, раціональне використання ресурсів та корегування своїх дій за рахунок нових розвідувальних даних та зворотнього зв'язку.

 


2. Система дозволяє реалізувати сучасну американську доктрину мережецентричної війни:
- поєднує у єдиній системі усіх операторів на полі бою та в тилу, які отримують спільне бачення обстановки та розуміння дій інших операторів;
- формує єдиний протокол комунікації, який дозволяє миттєво додавати нові дані, корегувати обстановку усіма операторами системи, створювати зворотній зв'язок;
- усуває вертикальну ієрархію та необхідність узгодження рішень на ураження зверху вниз та знизу вверх, тобто дозволяє ухвалювати рішення миттєво;
- дозволяє автоматизувати весь цикл бою від визначення цілі до її ураження.
Як IFADTS/AFADTS змінить тактику у війні з РФ?
1. Максимальна швидкість артилерії необхідна для ведення контрбатарейної боротьби та знищення вогневих позицій російської артилерії та мінометів, які змінюють позиції після стрільби. HIMARS, MLRS, та такі самохідні гармати як Pz2000, Ceasar, обладнані автоматизованими системами управління вогнем, які інтегровані з IFADTS/AFADTS, тобто одразу після отримання наказу на ураження цілі на екрані, командир артилерийсько-ракетного підрозділу одним торканням введе параметри цілі для ураження, і зможе миттєво відкрити вогонь. Або підрозділ замаскований у районі зосередження, і система прораховує оптимальний маршрут виходу на позицію для стрільби, і після залпу прораховує маршрут для маневру і відходу, щоб уникнути вогню у відповідь та атак російських дронів.

 


2. Я багато писав, що сучасна війна - це не фронт людей, це фронт сенсорів. Бо сенсори забезпечують спостереження, передачу даних та прицілювання точніше та швидше за людське око. Боєздатність людей визначається їхньої здатністю ефективно застосувати сенсори в їхніх руках. І потрібна саме автоматизована система, яка збирає дані від операторів, бо сенсорів багато.
IFADTS дає можливість командиру усвідомлювати та керувати фронтом сенсорів - миттєво отримувати дані від радарів артилерийської розвідки, які фіксують політ російських снарядів, від дронів, які спостерігають за цілями, від супутників, які роблять знімки, від радіоелектронної розвідки, яка фіксує радіоперемовини, від своїх та сусідніх підрозділів на полі бою, від своїх підрозділів у тилу, які займаються ремонтом та підвозом боєкомплекту. Тепер усі ці дані не будуть викладатись розрізненно, тепер вони будуть миттєво відображуватись на екрані і у командира артилерії в даному районі, і у розвідників, і у командира ракетно-артилерийського взводу або батареї HIMARS або MLRS, яка безпосередньо завдає удар.
3. Максимальна ефективність застосування IFADTS буде тоді, коли організація управління артилерією ЗСУ буде по-справжньому побудована на стандартах НАТО. IFADTS - це і є той стандарт, під застосування якого нам треба реформувати армію. А згодом, очевидно, наші союзники зможуть постачати свою автоматизовану систему Army Battle Command System для усієї нашої армії, складовою якої є IFADTS/AFADTS. Це може стати початком великої реформи.
Коли IFADTS з'явиться на фронті та буде помітна його дія?
1. У закупівлі позначено, що разом з системою закуповується програма навчання, розрахована на 7 тижнів. Так що це може надійти на фронт у найближчі 3 місяці, а можливо і раніше, якщо тренування операторів вже розпочались.
2. У 2022-му році, згідно з повідомленнями компанії Lockheed Martin вони виробили близько 10 000 високоточних ракет M30-M31. Згідно з ухваленим військовим бюджетом США FY-23, Lockheed Martin отримала 5-річний контракт на виробництво 106 000 вісокоточних ракет. Тобто виробництво значно збільшується. І тому підвищення якості управління буде посилено збільшенням кількості ракет, щоби знищувати російські батареї, склади та командні пункти в набагато більшій кількості ніж в цьому році.


Фото:
1. Схема застосування автоматизованої системи управління артилерією армії США AFADTS-IFADTS. Відображена мережа, яка поєднує прилади спостереження на полі бою, радари, які визначають траекторію снарядів ворожої артилерії, свої ракетні та артилерийські батареії, штаби та склади боєприпасів. Також можливо поєднання системи з різними родами сил - авіацією, бронетехнікою, кораблями.

 


2. Вигляд батальйонного командного пункту управління артилерією армії США. Для зручності управління тут три монітори з визначенням функціоналу для трьох операторів під командуванням офіцера-командира вогньового ураження, але оператору для управління вистачає і одного ноутбука з радіостанцією системи AFADTS-IFADTS.

 

Юрій Бутусов, журналіст

scroll back to top

Додати коментар

 

Захисний код
Оновити

t me

 

Дійові особи

Ігор ТАБУРЕЦЬ

Про роботу на обороноздатність країни

 

 

Олена МОНОВА

Про те, що війна завжди повертається туди, звідки прийшла

 

Марина ДАНИЛЮК-ЯРМОЛАЄВА

 

 

Про суть «мирних угод» в Стамбулі

 

 
 
Політика
Негайного відкриття реєстру декларацій не буде

06 вересня 2023, 17:32

2023 09 06 radaВчора Верховна Рада ухвалила законопроєкт № 9534, яким відновлюється електронне декларування. Однак негайного відкриття реєстру декларацій не буде. За цю правку народні депутати не проголосували.


Економіка
Чого чекати від посівної-2024 та яким буде врожай

19 березня 2024, 17:41

Наприкінці лютого в Україні стартувала посівна кампанія. Станом на початок березня ярими зерновими вже засіяли 68 тис. гектарів у 12 областях


Суспільство
У нашому районі рятувальники ліквідували 2 пожежі житлових будинків

28 березня 2024, 16:27

2024 03 28 pogegЗа минулу добу, 26 березня, на території нашого району рятувальники ліквідували дві пожежі у житлових будинках.


Цікаво
Пацієнт "залізних легень" провів в апараті понад 70 років

28 березня 2024, 17:31

2024 03 28 legeniУ США у віці 78 років помер Пол Александер — один з останніх пацієнтів "залізних легень". Він провів в апараті понад 70 років — BBC.


Афіша
За ініціативи AI HOUSE у Львові відбудеться Generative AI Spring School для ML-спеціалістів

19 березня 2024, 16:35

2024 03 19 gener1Завдяки спільним зусиллям AI HOUSE та Факультету прикладних наук Українського католицького університету у Львові запрацює школа з генеративного штучного інтелекту. Навчальний курс триватиме з 11 по 16 березня.