Наша електронна пошта:
smila.ua@ukr.net
logo
icon-top-follow icon-top-fb

 

Agro robota

 

Стрічка новин

Авторизуватися через соціальні мережі:

 

 

В обласному кардіоцентрі відремонтують операційну

В обласному кардіоцентрі відремонтують операційну

Під час пленарного засідання 23-ї сесії депутати підтримали рішення про надання обласному кардіологічному центру дозволу на ремонт операційної на...

У ніч з 30-го на 31 березня о третій годині ночі переведіть годинник

У ніч з 30-го на 31 березня о третій годині ночі переведіть годинник

Україна цьогоріч перейде на літній час у ніч з 30-го на 31 березня о третій годині ночі за київським часом.

Смілянська прокуратура повернула у державну власність Успенський собор

Смілянська прокуратура повернула у державну власність Успенський собор

За позовом Смілянської окружної прокуратури Черкаської області суд зобов’язав Київську митрополію УПЦ (МП) повернути в державну власність...

У енергетиків області – новий керівник

У енергетиків області – новий керівник

Державний секретар Міністерства енергетики України Сергій Суярко та в.о. генерального директора АТ «Українські розподільні мережі»...

Район передав на фронт зарядні станції, цифрові тактичні рації, генератор та «Синицю 1Т»

Район передав на фронт зарядні станції, цифрові тактичні рації, генератор та «Синицю 1Т»

Завдяки соціально відповідальному бізнесу нашого району на східний фронт направлено чергову партію підсилення наших військ.

Джури зі Сміли відпрацьовували навички долікарської допомоги

Джури зі Сміли відпрацьовували навички долікарської допомоги

Відбувся одинадцятий тренінг з циклу тренінгів з домедичної допомоги для роїв середньої та старшої вікових груп Всеукраїнської дитячо-юнацької...

Затримали 19-річного парубка за вбивство однолітка

Затримали 19-річного парубка за вбивство однолітка

В одному зі студентських гуртожитків Умані вбили юнака.

Буде вітряно, сухо і сонячно

Буде вітряно, сухо і сонячно

Найближчої доби вітряну, суху та переважно сонячну погоду формуватимуть антициклон «NIKLAS» та циклон «MATILDA».

 

Ukraine

 

У Самгородку триває будівництво храму Святого Миколая Чудотворця ПЦУ

 

У Самгородку повним ходом іде будівництво храму Святого Миколая Чудотворця Православної церкви України. Нову церкву назвали на честь храмового свята в цьому мальовничому селі. Споруджують її в центрі на розі головної вулиці Хрещатик та Набережної коштом мецената Анатолія Семиноги, засновника групи компаній «Агро-Рось». Він народився і виріс у Самгородку.
«Весна в цьому році забарилася, але з 1 березня ми масштабно працюємо. Щодня на будівництві церкви трудяться чотири штукатури, три електрики, один муляр, один підсобник, два водії та дві одиниці техніки, загалом нас тут 11 осіб. Крани та вантажівки надає компанія «Агро-Рось», – розповідає виконроб Максим Косякевич.
За його словами, наразі в храмі повністю завершене проведення електричних мереж, частково поштукатурено стіни, цю роботу планують завершити вже цього місяця.

 


Водночас, уточнює пан Максим, всередині квітня мають приїхати покрівельники. Вони займуться бетонним куполом церкви. Його будуть утеплювати і обшивати дошками та металом.
«Хотілося б до кінця квітня купола встановити. Вони стоять біля храму і готові до монтажу. Будемо прагнути якомога швидше і якісніше добудовувати церкву, матеріалу в нас вистачає», – пояснює Максим Косякевич.
Треба сказати, що церкву в Самгородку комуністи знищили більше 80 років тому. Стояла вона у центрі на місці нинішнього парку.
Як пригадує старожил цього села Микола Дирда, церква була деревʼяною, збудована ще самгородським поміщиком, але в сталінські часи, приблизно у 1939- 1940-х роках комуністи її розвалили. Спочатку збили хреста на церкві, а тоді й колоди та дошки розібрали.
«Наші люди після Голодомору, які вижили, байдужі були, не мали сил боротися за церкву. У Самгородку он там, де Яменкова хата стояла, двостороння вулиця аж до Ташлика тяглася, більше 40 хат нараховувала. Всі померли у голодовку», – сумно констатує Микола Дирда.
Каже, сам хоч і невеличкий тоді був, а добре памʼятає, як два сільські дядьки храм розбирали. Колись, уточнює, сестри дозволили піти подивитися, що ж там роблять. Він і пішов.

 


«То дядько Василь Каданець, який розбирав церкву, дав мені ікону, яка при вході висіла, ото де голова на тарілці. Каже, неси звідси, синок. Я й приніс додому», – пригадує Микола Андронович.
Він говорить, коли у Другу світову німці у Самгородок заходили, то церква вже була геть розібрана і деревина з неї у штабелях лежала. Неподалік валялися й величезні камені, на яких стояла деревʼяна церква. Їх пізніше розбили й розтягли.
Вже при німецьких окупантах церкву в селі облаштували у колишній часовні при виїзді в сторону сусідньої Макіївки.
«Тоді врятовану ікону, яка називалася «Усікновення голови Іоанна Предтечі», моя мати віддала в ту часовою. У ній правили й після війни кілька років», – згадує минуле Микола Дирда.
За його словами, вже згодом особливо затяті комуністи запропонували церкву - часовню прикрити. Так там зробили склад та комору. І тільки після 1975 року у ній знову відкрили церкву.
«А тепер бачили, який храм у нас будують? Для нашого села це дуже велика краса буде. Як іду до магазину по хліб повз нове будівництво, то цікавлюся, що нового зробили будівельники», – зазначає Микола Андронович.
І додає, честь і слава нашому земляку Анатолію Івановичу Семинозі за цю добру справу. Величний храм піднімається, на віки.
«Будівництво українського храму справді фінансує Анатолій Семинога. І за це йому велика подяка. Ми ж на цій землі десятиліття живемо, а церква Святого Миколая Чудотворця ПЦУ для вічності залишиться. Пройдуть століття, а в храмі завжди будуть молитися», – говорить нашому виданню отець Михайло Шевчук.
Каже, церкви на українській землі традиційно будували меценати. Приміром, Ярослав Мудрий звів Святу Софію, десятинну церкву, Іван Мазепа теж розбудовував храми. Тож приємно, що й тепер серед співвітчизників є люди, які продовжують таку славну традицію нашого народу.
«У нас в районі вже приблизно 10 храмів Православної церкви України нараховується, тепер додасться ще й храм Святого Миколая Чудотворця у Самгородку. Сподіваюся, що до кінця року і освятимо його», – підсумовує отець Михайло Шевчук, який опікувався зведенням у Смілі храму Різдва Святого Івана Хрестителя, освяченого два роки тому предстоятелем православної церкви України.

 

На знімку: у Самгородку повним ходом йде будівництво храму Святого Миколая Чудотворця ПЦУ

 

ФОТО Катерини Степасюк

scroll back to top

Додати коментар

 

Захисний код
Оновити

t me

 

Дійові особи

Ігор ТАБУРЕЦЬ

Про роботу на обороноздатність країни

 

 

Олена МОНОВА

Про те, що війна завжди повертається туди, звідки прийшла

 

Марина ДАНИЛЮК-ЯРМОЛАЄВА

 

 

Про суть «мирних угод» в Стамбулі

 

 
 
Політика
Негайного відкриття реєстру декларацій не буде

06 вересня 2023, 17:32

2023 09 06 radaВчора Верховна Рада ухвалила законопроєкт № 9534, яким відновлюється електронне декларування. Однак негайного відкриття реєстру декларацій не буде. За цю правку народні депутати не проголосували.


Економіка
Чого чекати від посівної-2024 та яким буде врожай

19 березня 2024, 17:41

Наприкінці лютого в Україні стартувала посівна кампанія. Станом на початок березня ярими зерновими вже засіяли 68 тис. гектарів у 12 областях


Суспільство
В обласному кардіоцентрі відремонтують операційну

28 березня 2024, 15:30

2024 03 28 operПід час пленарного засідання 23-ї сесії депутати підтримали рішення про надання обласному кардіологічному центру дозволу на ремонт операційної на відкритому серці. Проєкт реалізовуватимуть за кошти центру та обласного бюджету.


Цікаво
У прямому ефірі можна спостерігати за життям лелек Грицька та Одарки

18 березня 2024, 17:38

2024 03 18 lelekaНа Полтавщині знову запустили цілодобовий стрім з гнізда лелек. У прямому ефірі на YouTube можна спостерігати за життям лелек, яких звуть Грицько й Одарка.


Афіша
За ініціативи AI HOUSE у Львові відбудеться Generative AI Spring School для ML-спеціалістів

19 березня 2024, 16:35

2024 03 19 gener1Завдяки спільним зусиллям AI HOUSE та Факультету прикладних наук Українського католицького університету у Львові запрацює школа з генеративного штучного інтелекту. Навчальний курс триватиме з 11 по 16 березня.