Наша електронна пошта:
smila.ua@ukr.net
logo
icon-top-follow icon-top-fb

 

Agro robota

 

Стрічка новин

Авторизуватися через соціальні мережі:

 

 

Район передав на фронт зарядні станції, цифрові тактичні рації, генератор та «Синицю 1Т»

Район передав на фронт зарядні станції, цифрові тактичні рації, генератор та «Синицю 1Т»

Завдяки соціально відповідальному бізнесу нашого району на східний фронт направлено чергову партію підсилення наших військ.

Джури зі Сміли відпрацьовували навички долікарської допомоги

Джури зі Сміли відпрацьовували навички долікарської допомоги

Відбувся одинадцятий тренінг з циклу тренінгів з домедичної допомоги для роїв середньої та старшої вікових груп Всеукраїнської дитячо-юнацької...

Затримали 19-річного парубка за вбивство однолітка

Затримали 19-річного парубка за вбивство однолітка

В одному зі студентських гуртожитків Умані вбили юнака.

Буде вітряно, сухо і сонячно

Буде вітряно, сухо і сонячно

Найближчої доби вітряну, суху та переважно сонячну погоду формуватимуть антициклон «NIKLAS» та циклон «MATILDA».

Наша область будує фортифікації на сході країни

Наша область будує фортифікації на сході країни

Для наших оборонців та їхнього захисту Черкащина продовжує відповідально виконувати завдання Президента України і будує фортифікації на сході...

Березень 2024 виявляється найбільш дощовим за весь період метеорологічних спостережень

Березень 2024 виявляється найбільш дощовим за весь період метеорологічних спостережень

Південний циклон зробив істотний внесок у скарбницю опадів для Черкащини. За 25-ніч 26 березня випало 12-39 мм, а це 32-100 % місячної норми.

Юні смілянські футболісти виграли Кубок Лобановського

Юні смілянські футболісти виграли Кубок Лобановського

З 22 по 24 березня в Києві проходив "Кубок Валерія Лобановського 2024" серед дітей 2015 р.н. Всього в змаганнях взяли участь 28 команд, які булм...

Підтримка захисників. Смілянам продовжують допомагати з малої батьківщини

Підтримка захисників. Смілянам продовжують допомагати з малої батьківщини

Сергій Ананко відзвітувався як від Смілянської громади допомагають захисникам. Для земляка-військовослужбовця із 148-ої окремої артилерійської...

 

Ukraine

 

У Смілі готуються відзначити 75-річчя визволення міста від фашистських загарбників

2019 01 14 визвол

 

Незабаром, 29 січня – День визволення м.Сміли і Смілянського району від фашистських загарбників. З цієї нагоди у міській раді відбулось робоче засідання організаційного комітету, представники міської та районної влади спільно вирішували, як урочисто і ємко відзначити цей ювілей. До того ж у Смілу цього дня приїдуть делегації із сусідніх районів. У засіданні оргкомітету активну участь взяли голова міської організації ветеранів та представники духовенства. Святі отці спільно відправлять панахиду за загиблими на війні.
Нагадаємо, що 4 серпня 1941 року 116 стрілецька дивізія Червоної Армії під напором ворога змушена була залишити Смілу. Місто і район захопили ворожі війська. Почалися страшні дні окупації, яка тривала з 5 серпня 1941 року до 29 січня 1944 року ( 912 днів і ночей).
Територія Черкащини, була включена до рейхкомісаріату «Україна», очолюваного Еріхом Кохом. З перших же днів окупації фашисти розгорнули у нашому місті небачений за своєю жорстокістю терор.
Та населення окупованого ворогом міста не скорилося. Розгорнувся запеклий Рух Опору:
• З листопада 1941 р. на залізничному вузлі розгорнула діяльність підпільна патріотична група у складі 83 осіб під керівництвом П.Цаплюка та О.Решетньова;
• З грудня 1941 р. до червня 1943 р. на машинобудівному заводі діяла підпільна партійна організація, яку очолював Олекса Малинник;
• З вересня 1941 р. діяла підпільна партійна організація па чолі з Василем Ромейком;
• Була створена у Смілі і підпільна комсомольська організація, керівником якої став колишній випускник середньої школи № 65 (нині Смілянська гімназія) Юрій Канарський, а секретарем – Олександр Міщенко.
• З 16 серпня 1943 р. розгорнув діяльність у районі Смілянського, Сунківського та Ірдинського лісництв партизанський загін імені Пожарського (командир – Д.Гарячий, комісар – І.Жилін). За період з 16 серпня до 4 грудня 1943 р. партизанами було проведено 50 бойових операцій.
29 січня 1944 року зусиллями учасників руху опору та військ Червоної армії, воїнами 373-ї Миргородської стрілецької дивізії 2-го Українського фронту в ході Корсунь-Шевченківської битви від німецько-фашистських загарбників було визволено Смілу. Чорні дні окупації скінчилися.
Та наслідки 912 днів фашистської окупації для міста були жахливими:
• Знищено всі підприємства місцевого та комунального господарства, всі МТС, школи, медичні й культурні установи;
• Зруйновані залізничний вузол, цукровий і машинобудівний заводи, мости і греблі через річки Тясмин, Сріблянку;
• Зруйновано понад 870 житлових будинків;
• Знищено 25 тисяч мирного населення;
• У Німеччину на примусові роботи вивезено 3 тисячі місцевих жителів, серед них більшість – молодь;
• На Юрієвій горі розстріляно понад тисячу євреїв;
• У таборі військовополонених червоноармійців, організованому фашистами на території військового містечка, замордовано і розстріляно 18 тисяч чоловік.
Загалом Червона Армія заплатила за визволення міст і сіл Черкащини воістину грандіозною і неоціненною у віках платою – життям 210 тисяч солдатів та офіцерів. Останки загиблих за Черкаську землю покояться в 1126 могилах, з яких 773 – братські. Вдумаймось в це число: 1126 поховань періоду Великої Вітчизняної війни на 857 населених пунктів, які маємо на сьогодні на території області. В середньому припадає по 1 могилі на кожен населений пункт… Це- в середньому. Звичайно є в області такі села, де немає жодного військового поховання, за визволення яких не загинув жоден наш солдат. Зате є багато сіл, де солдатські останки поховали навіть у 2-3 братських могилах, маємо села, де кількість військових захоронень становить 5-7 і навіть більше, а число похованих у них останків загиблихскладає по кілька сотень і навітьтисяч чоловік. Сумно й боляче стає від того, що рідко де трапляється побачити список похованих, у кінці б якого не стояли слова: «Прізвища і звання решти воїнів – невідомі».
Як свідчать підсумкові дані «Книги пам’яті України» по Черкаській області, на території Черкащини загинуло лише в боях 52 778 бійців армії та флоту, імена, місце народження та призову яких не встановлено. Та ще маємо 95 тисяч радянських військовополонених, які загинули в концтаборах на Черкащині, понад півтисячі партизанів і підпільників, які пішли на смерть не залишивши нам свого імені. Загалом,число загиблих на Черкащині, чиї імена й досі вважаються невідомими, сягає колосальної цифри – 148 378 чоловік.

scroll back to top

Додати коментар

 

Захисний код
Оновити

t me

 

Дійові особи

Ігор ТАБУРЕЦЬ

Про роботу на обороноздатність країни

 

 

Олена МОНОВА

Про те, що війна завжди повертається туди, звідки прийшла

 

Марина ДАНИЛЮК-ЯРМОЛАЄВА

 

 

Про суть «мирних угод» в Стамбулі

 

 
 
Політика
Негайного відкриття реєстру декларацій не буде

06 вересня 2023, 17:32

2023 09 06 radaВчора Верховна Рада ухвалила законопроєкт № 9534, яким відновлюється електронне декларування. Однак негайного відкриття реєстру декларацій не буде. За цю правку народні депутати не проголосували.


Економіка
Чого чекати від посівної-2024 та яким буде врожай

19 березня 2024, 17:41

Наприкінці лютого в Україні стартувала посівна кампанія. Станом на початок березня ярими зерновими вже засіяли 68 тис. гектарів у 12 областях


Суспільство
Район передав на фронт зарядні станції, цифрові тактичні рації, генератор та «Синицю 1Т»

28 березня 2024, 11:31

2024 03 28 rayonЗавдяки соціально відповідальному бізнесу нашого району на східний фронт направлено чергову партію підсилення наших військ.


Цікаво
У прямому ефірі можна спостерігати за життям лелек Грицька та Одарки

18 березня 2024, 17:38

2024 03 18 lelekaНа Полтавщині знову запустили цілодобовий стрім з гнізда лелек. У прямому ефірі на YouTube можна спостерігати за життям лелек, яких звуть Грицько й Одарка.


Афіша
За ініціативи AI HOUSE у Львові відбудеться Generative AI Spring School для ML-спеціалістів

19 березня 2024, 16:35

2024 03 19 gener1Завдяки спільним зусиллям AI HOUSE та Факультету прикладних наук Українського католицького університету у Львові запрацює школа з генеративного штучного інтелекту. Навчальний курс триватиме з 11 по 16 березня.