Наша електронна пошта:
smila.ua@ukr.net
logo
icon-top-follow icon-top-fb

 

Agro robota

 

Стрічка новин

Авторизуватися через соціальні мережі:

 

 

Смілянська прокуратура повернула у державну власність Успенський собор

Смілянська прокуратура повернула у державну власність Успенський собор

За позовом Смілянської окружної прокуратури Черкаської області суд зобов’язав Київську митрополію УПЦ (МП) повернути в державну власність...

У енергетиків області – новий керівник

У енергетиків області – новий керівник

Державний секретар Міністерства енергетики України Сергій Суярко та в.о. генерального директора АТ «Українські розподільні мережі»...

Район передав на фронт зарядні станції, цифрові тактичні рації, генератор та «Синицю 1Т»

Район передав на фронт зарядні станції, цифрові тактичні рації, генератор та «Синицю 1Т»

Завдяки соціально відповідальному бізнесу нашого району на східний фронт направлено чергову партію підсилення наших військ.

Джури зі Сміли відпрацьовували навички долікарської допомоги

Джури зі Сміли відпрацьовували навички долікарської допомоги

Відбувся одинадцятий тренінг з циклу тренінгів з домедичної допомоги для роїв середньої та старшої вікових груп Всеукраїнської дитячо-юнацької...

Затримали 19-річного парубка за вбивство однолітка

Затримали 19-річного парубка за вбивство однолітка

В одному зі студентських гуртожитків Умані вбили юнака.

Буде вітряно, сухо і сонячно

Буде вітряно, сухо і сонячно

Найближчої доби вітряну, суху та переважно сонячну погоду формуватимуть антициклон «NIKLAS» та циклон «MATILDA».

Наша область будує фортифікації на сході країни

Наша область будує фортифікації на сході країни

Для наших оборонців та їхнього захисту Черкащина продовжує відповідально виконувати завдання Президента України і будує фортифікації на сході...

Березень 2024 виявляється найбільш дощовим за весь період метеорологічних спостережень

Березень 2024 виявляється найбільш дощовим за весь період метеорологічних спостережень

Південний циклон зробив істотний внесок у скарбницю опадів для Черкащини. За 25-ніч 26 березня випало 12-39 мм, а це 32-100 % місячної норми.

 

Ukraine

 

Що значить для мешканців Черкащини військовий стан? Роз’яснення воєнкома області

2018 12 03 воєнком

 

Зберігати спокій, бути пильними та звертатися до військових комісаріатів у разі отримання викликів, закликає черкащан обласний військовий комісар Євген Курбет у зв’язку з оголошенням у 10 областях країни воєнного стану. За його словами, переважна більшість жителів області не відчують ніякого дискомфорту чи якихось обмежень своїх прав у зв’язку з цим. Він підкреслює, що правовий режим воєнного стану введений для того, аби не допустити збройної агресії. Головна мета – консолідувати й зосередити зусилля влади та військових на обороноздатності країни.

Запровадження режиму воєнного стану на території 10 областей, як показав час, черкащани сприйняли спокійно, хоча й з тривогою. Обласний військовий комісар Євген Курбет каже, що багатьох насторожили обмеження, що дійсно можливі під час воєнного стану. Та він запевняє, жодних обмежень прав і свобод громадян не заплановано й більшість черкащан взагалі не відчують ніяких змін. Щоправда, з уточненням, «якщо агресор не вдасться до вторгнення».

— Усе, що відбувається на території області, стосується, переважно військових, а тому для цивільних громадян немає підстав для хвилювання. Дві доби, що минули з часу прийняття правового режиму воєнного стану засвідчили, що ніяких обмежень для громадян немає. Це жодним чином не впливає на майбутні вибори глави держави. Не вплине це й на вибори, що відбудуться в грудні у 27 в об’єднаних територіальних громадах області. Цей правовий режим надає військовим більші права і повноваження щодо виконання оборонних завдань, — пояснює Євген Курбет.

За словами військового комісара, нині всі військові частини та підрозділи області приведені у повну бойову готовність. Для цього всіх військових відкликали з відпусток і відряджень. Також із шпиталів та інших лікарняних закладів виписали всіх військових, які не потребують тривалого лікування. Здійснено перевірку бойової готовності техніки та озброєння.

— Ситуація дуже напружена, тому на випадок масштабних військових дій агресором ми не втрачатимемо час на організаційні заходи. А втрата часу завжди дуже дорого коштує. Нині всі військові на своїх місцях і перебувають у готовності до виконання своїх завдань за призначенням. Посилена охорона повітряного простору, частини зенітно-ракетних військ, радіотехнічних військ перейшли на посилений режим чергування. Всі перебувають на своїх місцях, техніка – у справному стані.

Після рішення Ради нацбезпеки та оборони, а також Верховної Ради України до військових комісаріатів почали звертатися черкащани, які готові захищати країну. Так, протягом лише першої доби до комісаріатів звернися більше 50 добровольців.

— Вони питали, що робити та чим можуть допомогти. Це приємно, що є такі свідомі громадяни. Ми ведемо облік добровольців, проводимо перевірки їхні військово-облікових спеціальностей, стану здоров’я й визначаємо, хто куди може бути призваний в разі потреби, — пояснює Євген Курбет.

Воєнком каже, у нинішній ситуації не йдеться про мобілізацію на військову службу, проте військові комісаріати нині ведуть значну роботу для того, аби в разі необхідності у стислі строки військові части були укомплектовані штатами, що передбачені на випадок війни.

— Підготовка до проведення мобілізації — одне із постійно діючих завдань військових комісаріатів. Зараз ми лише проводимо уточнюючі заходи щодо обліку військовозобов’язаних, насамперед, оперативного резерву першої черги. Йдеться про військовозобов’язаних, які вже проходили службу під час мобілізації та мають досвід участі в АТО й зараховані до оперативного резерву першої черги військових частин. Це — категорія найбільш підготовлених і мотивованих військовозобов’язаних, які, за необхідності, будуть призвані до військових частин, в яких вони проходили службу (у свої підрозділи, до своїх командирів) для нарощування чисельності і підвищення боєздатності. Також попереджаємо всіх відповідальних осіб про те, що таке можливо. Слід розуміти, що нині армія перебуває в штатах мирного часу і є різниця у штаті воєнного часу. Ця різниця і є мобілізаційна потреба. Її, у разі необхідності, й зобов’язані забезпечити військові комісаріати. До цієї роботи область вважаю готова. Зокрема, проведені всі підготовчі заходи. Крім того, для виконання мобілізаційного розгортання заброньовано необхідний фінансовий ресурс. Так, на найближчій сесії обласної ради будуть прийняті необхідні рішення.

Крім того, за словами Євгена Курбета, нині в області триває формування та комплектування підрозділів територіальної оборони. Це підрозділи, на які покладатимуться завдання щодо посилення охорони важливих державних об’єктів і комунікацій, забезпечення функціонування органів державної влади та місцевого самоврядування, а також боротьба з диверсійними групами сил противника та підтримання правового режиму воєнного стану, якщо він в разі загострення ситуації буде поширений і на територію Черкаської області.

— Як бачимо, попри тривожну ситуацію в країні, цивільним громадянам немає чого хвилюватися. Зараз важливо зберігати спокій, бути пильними та звертатися до військових комісаріатів у разі отримання викликів. Не фотографувати й тим більше не публікувати у соціальних мережах фото військової техніки та вантажів, які переміщуються. По-перше, це незаконно, по-друге, це може зашкодити нашій обороноздатності. Також військовозобов’язаним першої черги бажано не планувати дальніх поїздок, якщо вони не є життєво необхідними, — підсумував Євген Курбет.

 

Джерело: сайт "Дзвін"

scroll back to top

Додати коментар

 

Захисний код
Оновити

t me

 

Дійові особи

Ігор ТАБУРЕЦЬ

Про роботу на обороноздатність країни

 

 

Олена МОНОВА

Про те, що війна завжди повертається туди, звідки прийшла

 

Марина ДАНИЛЮК-ЯРМОЛАЄВА

 

 

Про суть «мирних угод» в Стамбулі

 

 
 
Політика
Негайного відкриття реєстру декларацій не буде

06 вересня 2023, 17:32

2023 09 06 radaВчора Верховна Рада ухвалила законопроєкт № 9534, яким відновлюється електронне декларування. Однак негайного відкриття реєстру декларацій не буде. За цю правку народні депутати не проголосували.


Економіка
Чого чекати від посівної-2024 та яким буде врожай

19 березня 2024, 17:41

Наприкінці лютого в Україні стартувала посівна кампанія. Станом на початок березня ярими зерновими вже засіяли 68 тис. гектарів у 12 областях


Суспільство
Смілянська прокуратура повернула у державну власність Успенський собор

28 березня 2024, 13:25

2024 03 28 soborЗа позовом Смілянської окружної прокуратури Черкаської області суд зобов’язав Київську митрополію УПЦ (МП) повернути в державну власність об’єкт культурної спадщини національного значення – Успенський (Георгіївський) собор ХІІ століття.


Цікаво
У прямому ефірі можна спостерігати за життям лелек Грицька та Одарки

18 березня 2024, 17:38

2024 03 18 lelekaНа Полтавщині знову запустили цілодобовий стрім з гнізда лелек. У прямому ефірі на YouTube можна спостерігати за життям лелек, яких звуть Грицько й Одарка.


Афіша
За ініціативи AI HOUSE у Львові відбудеться Generative AI Spring School для ML-спеціалістів

19 березня 2024, 16:35

2024 03 19 gener1Завдяки спільним зусиллям AI HOUSE та Факультету прикладних наук Українського католицького університету у Львові запрацює школа з генеративного штучного інтелекту. Навчальний курс триватиме з 11 по 16 березня.