Наша електронна пошта:
smila.ua@ukr.net
logo
icon-top-follow icon-top-fb

 

Agro robota

 

Стрічка новин

Авторизуватися через соціальні мережі:

 

 

У нашому районі рятувальники ліквідували 2 пожежі житлових будинків

У нашому районі рятувальники ліквідували 2 пожежі житлових будинків

За минулу добу, 26 березня, на території нашого району рятувальники ліквідували дві пожежі у житлових будинках.

В обласному кардіоцентрі відремонтують операційну

В обласному кардіоцентрі відремонтують операційну

Під час пленарного засідання 23-ї сесії депутати підтримали рішення про надання обласному кардіологічному центру дозволу на ремонт операційної на...

У ніч з 30-го на 31 березня о третій годині ночі переведіть годинник

У ніч з 30-го на 31 березня о третій годині ночі переведіть годинник

Україна цьогоріч перейде на літній час у ніч з 30-го на 31 березня о третій годині ночі за київським часом.

Смілянська прокуратура повернула у державну власність Успенський собор

Смілянська прокуратура повернула у державну власність Успенський собор

За позовом Смілянської окружної прокуратури Черкаської області суд зобов’язав Київську митрополію УПЦ (МП) повернути в державну власність...

У енергетиків області – новий керівник

У енергетиків області – новий керівник

Державний секретар Міністерства енергетики України Сергій Суярко та в.о. генерального директора АТ «Українські розподільні мережі»...

Район передав на фронт зарядні станції, цифрові тактичні рації, генератор та «Синицю 1Т»

Район передав на фронт зарядні станції, цифрові тактичні рації, генератор та «Синицю 1Т»

Завдяки соціально відповідальному бізнесу нашого району на східний фронт направлено чергову партію підсилення наших військ.

Джури зі Сміли відпрацьовували навички долікарської допомоги

Джури зі Сміли відпрацьовували навички долікарської допомоги

Відбувся одинадцятий тренінг з циклу тренінгів з домедичної допомоги для роїв середньої та старшої вікових груп Всеукраїнської дитячо-юнацької...

Затримали 19-річного парубка за вбивство однолітка

Затримали 19-річного парубка за вбивство однолітка

В одному зі студентських гуртожитків Умані вбили юнака.

 

Ukraine

 

Через рік заборонять продаж фосфатних мийних засобів

Днями Верховна Рада внесла зміни до законопроекту про заборону з 1 січня 2019 року поставки, виробництва і продажу в Україні мийних засобів на основі фосфатів.
До цього переліку входять і шампуні та низка інших засобів гігієни.
«Основні діючі компоненти всіх пральних порошків — це так звані поверхнево активні речовини (ПАР), які представляють собою надзвичайно активні хімічні сполуки. Вони проникають у мікросудини шкіри, всмоктуються в кров, накопичуючись в організмі людини та викликаючи порушення імунітету, розвиток алергії, ураження мозку, печінки, нирок, легенів», — йдеться у пояснювальній записці до проекту постанови Верховної Ради «Про розроблення Загальнодержавної програми щодо зменшення та поступового припинення використання на території України мийних засобів на основі фосфатів».
Як стверджують експерти, зазвичай у порошку містяться 15-20% поверхнево активних речовин, решта 80% припадає на фосфатні добавки, хімічні та оптичні відбілювачі, ароматизатори, барвники, тож навіть кількаразове виполіскування в гарячій воді не призводить до повного звільнення одягу від цього «добра».
На нашому ринку більшість мийних засобів, а це приблизно 350-450 тисяч тонн на рік, містять максимальну кількість фосфатних сполук.
Використання таких мийних засобів (заборонених у країнах Європи, США та Канади) призводить до того, що 70% поверхневих вод нашої країни і значна частка запасів підземних, втратили своє значення як джерела питного водопостачання.
І найбільшим фактором впливу на поширення забруднення водойм є якість зворотних вод, які скидаються водокористувачами. Як показує світовий досвід, навіть очисні споруди у цій ситуації не вирішують проблеми захисту водойм від забруднення фосфатами.
А враховуючи те, що більшість каналізаційних мереж та споруд у нас не працюють належним чином, фосфати, не затримуючись, потрапляють у відкриті водойми і повертаються до нас iз питною водою.
Тому маємо «цвітіння» Дніпра влітку та мертву рибу в головній водній артерії. І це стосується також Дністра, Сіверського Донця, Тиси, Десни, Прип’яті, куди, за даними експертів, потрапляє близько 60% загального фосфору, що міститься у мийних засобах на основі фосфатів, викликаючи інтенсивне розмноження синьо-зелених водоростей.
Тож уже з наступного року передбачена заборона на мийні засоби з часткою фосфатів понад 5%, а також на хлор або хлорорганічні сполуки.
Із 2021-го фосфатів у пральних порошках має залишитися менше 0,2%, а аніонних поверхнево-активних речовин — максимум 3% від маси мийного засобу.
Для виробників i розробників мийних засобів у законопроекті передбачено також стимули – впровадження програм пільгового кредитування та оподаткування.

scroll back to top

Додати коментар

 

Захисний код
Оновити

t me

 

Дійові особи

Ігор ТАБУРЕЦЬ

Про роботу на обороноздатність країни

 

 

Олена МОНОВА

Про те, що війна завжди повертається туди, звідки прийшла

 

Марина ДАНИЛЮК-ЯРМОЛАЄВА

 

 

Про суть «мирних угод» в Стамбулі

 

 
 
Політика
Негайного відкриття реєстру декларацій не буде

06 вересня 2023, 17:32

2023 09 06 radaВчора Верховна Рада ухвалила законопроєкт № 9534, яким відновлюється електронне декларування. Однак негайного відкриття реєстру декларацій не буде. За цю правку народні депутати не проголосували.


Економіка
Чого чекати від посівної-2024 та яким буде врожай

19 березня 2024, 17:41

Наприкінці лютого в Україні стартувала посівна кампанія. Станом на початок березня ярими зерновими вже засіяли 68 тис. гектарів у 12 областях


Суспільство
У нашому районі рятувальники ліквідували 2 пожежі житлових будинків

28 березня 2024, 16:27

2024 03 28 pogegЗа минулу добу, 26 березня, на території нашого району рятувальники ліквідували дві пожежі у житлових будинках.


Цікаво
Пацієнт "залізних легень" провів в апараті понад 70 років

28 березня 2024, 17:31

2024 03 28 legeniУ США у віці 78 років помер Пол Александер — один з останніх пацієнтів "залізних легень". Він провів в апараті понад 70 років — BBC.


Афіша
За ініціативи AI HOUSE у Львові відбудеться Generative AI Spring School для ML-спеціалістів

19 березня 2024, 16:35

2024 03 19 gener1Завдяки спільним зусиллям AI HOUSE та Факультету прикладних наук Українського католицького університету у Львові запрацює школа з генеративного штучного інтелекту. Навчальний курс триватиме з 11 по 16 березня.