Наша електронна пошта:
smila.ua@ukr.net
logo
icon-top-follow icon-top-fb

 

Agro robota

 

Стрічка новин

Авторизуватися через соціальні мережі:

 

 

Йтиме дощ, подекуди з грозами

Йтиме дощ, подекуди з грозами

У найближчу добу нестійку та вітряну погоду Черкащини формуватимуть атмосферні фронти із заходу, які проявляться дощами, вдень подекуди з грозами.

У нашому районі рятувальники ліквідували 2 пожежі житлових будинків

У нашому районі рятувальники ліквідували 2 пожежі житлових будинків

За минулу добу, 26 березня, на території нашого району рятувальники ліквідували дві пожежі у житлових будинках.

В обласному кардіоцентрі відремонтують операційну

В обласному кардіоцентрі відремонтують операційну

Під час пленарного засідання 23-ї сесії депутати підтримали рішення про надання обласному кардіологічному центру дозволу на ремонт операційної на...

У ніч з 30-го на 31 березня о третій годині ночі переведіть годинник

У ніч з 30-го на 31 березня о третій годині ночі переведіть годинник

Україна цьогоріч перейде на літній час у ніч з 30-го на 31 березня о третій годині ночі за київським часом.

Смілянська прокуратура повернула у державну власність Успенський собор

Смілянська прокуратура повернула у державну власність Успенський собор

За позовом Смілянської окружної прокуратури Черкаської області суд зобов’язав Київську митрополію УПЦ (МП) повернути в державну власність...

У енергетиків області – новий керівник

У енергетиків області – новий керівник

Державний секретар Міністерства енергетики України Сергій Суярко та в.о. генерального директора АТ «Українські розподільні мережі»...

Район передав на фронт зарядні станції, цифрові тактичні рації, генератор та «Синицю 1Т»

Район передав на фронт зарядні станції, цифрові тактичні рації, генератор та «Синицю 1Т»

Завдяки соціально відповідальному бізнесу нашого району на східний фронт направлено чергову партію підсилення наших військ.

Джури зі Сміли відпрацьовували навички долікарської допомоги

Джури зі Сміли відпрацьовували навички долікарської допомоги

Відбувся одинадцятий тренінг з циклу тренінгів з домедичної допомоги для роїв середньої та старшої вікових груп Всеукраїнської дитячо-юнацької...

 

Ukraine

 

Успішний досвід новоствореної ОТГ

Молода громада з центром у селищі Стеблів утворилася торік 19 вересня. До її складу увійшли 12 населених пунктів Корсунь-Шевченківського району. За короткий проміжок часу новоствореній ОТГ вдалося реалізувати цілу низку соціальних проектів, навчитися заробляти й раціонально розподіляти кошти, а також чітко сформувати ключові напрями подальшого розвитку. Між іншим, серед досягнень об’єднаної громади є й такі здобутки, які впевнено можна назвати прогресивними. Про що саме йдеться? Читайте далі й дізнаєтеся!


Не субвенціями єдиними «сита» громада
У Стеблівській ОТГ переконливо спростовують думку тих скептиків децентралізації, які вважають, що об’єднані громади розвиваються лише за рахунок грантів та субвенцій. Не дотаціями єдиними «сита» громада, запевняють у Стеблеві.
– Ми створили сприятливий мікроклімат для заняття підприємницькою діяльністю. Місцева влада завжди відкрита до діалогу як з впливовими бізнесменами, так і з підприємцями­початківцями. У нашій громаді однаково гостинно зустрічають інвесторів з різних регіонів і готові йти на зустріч усім охочим займатися бізнесом, – стверджує голова Стеблівської ОТГ Олексій Данільченко.
І це цілком виправдана позиція з боку місцевої влади, адже надходження від податку на доходи фізичних осіб – одне з головних бюджетоформуючих джерел. Так, завдяки ПДФО за 14 місяців існування громади вдвічі збільшився річний обсяг коштів у розрахунку на одного жителя. Сільський бюджет зріс на 100%, а середня заробітна платня – майже на тисячу гривень. Уже зараз податок на прибуток забезпечує надходжень до бюджету в розмірі 15 млн грн на рік. Утім, у Стеблівській ОТГ переконують, це лише початок.
Нині на території об’єднаної громади переважають підприємства аграрного сектору та переробної промисловості. Серед найбільш успішних та прибуткових – Стеблівська бавовняно­паперова прядильно­ткацька фабрика, продукцію якої (ковдри, пледи, тканини та спальні мішки) знають не лише на Черкащині, але й далеко за її межами.
– «Бізнесу потрібно допомагати», – з такими словами прийшов до мене рік тому Олексій Володимирович. Разом з ним розробили нове положення пайової участі фабрики, в котрому зменшили фіксовану суму нашої пайової плати з 10% (майже 300 тис. грн) всього до 3%. Це дало можливість здійснити необхідне переобладнання підприємства та збільшити його виробничі потужності, – розповідає директор фабрики Микола Розумій. – Сьогодні на підприємстві працює понад дві сотні людей. Надалі плануємо розширити штат іще на п’ятдесят осіб.
Лісопереробна фабрика «Коріс» є ще одним успішним підприємством, яке функціонує на території Стеблівської ОТГ. Тут виготовляють дерев’яне підлогове покриття високої якості. Фабрика не лише забезпечує значні находження до селищного бюджету, але й допомагає з працевлаштуванням місцевої молоді. Влада, натомість, іде назустріч в питаннях, пов’язаних зі встановленням орендної плати за користування землею та ресурсами.
Як можна зрозуміти з досвіду Стеблівської ОТГ, від співпраці місцевої влади та бізнесу передовсім виграє громада. Відчуваючи розуміння та підтримку з боку влади, підприємці стають соціально відповідальними. Так, завдяки місцевому бізнесу виникають можливості реалізовувати важливі проекти. Серед них: організація регулярного вивезення побутових відходів (послуга безкоштовна для населення), благоустрій території навколишніх сіл та селищ, ямковий ремонт доріг і багато іншого. Крім того, у Стеблеві стверджують, що вже здолали проблему «тіньових» заробітків.
– Всі люди, які працюють на території нашої громади, працевлаштовані офіційно. Зарплат «у конвертах» ніхто не отримує. Ви, звісно, можете мені не повірити, але з утворенням об’єднаної громади рівень відповідальності її жителів суттєво зріс. Змінилося саме ставлення людей до спільного благополуччя. Бізнесмени стали відповідальними та розуміють, що від їх совісності безпосередньо залежить майбутнє громади, а отже, і їх власне майбутнє, – розповідає Олексій Данільченко. – І якщо раніше підприємці не знали, куди спрямовують сплачувані ними податки, то тепер можуть самі оцінити результати роботи місцевої влади. І для них це найкраща мотивація працювати чесно та прозоро.


Громаді – відремонтована амбулаторія, молодим лікарям – безкоштовне житло
Кошти, отримані з надходжень від ПДФО, та гроші інфраструктурної субвенції спрямовують на реалізацію соціальних проектів. Серед найбільш гучних задумів, які вдалося втілити, – капітальний ремонт будівлі Стеблівської амбулаторії. Приміщення, якому більше ста років, тепер не впізнати. Тут замінили дах та вікна, утеплили будівлю та укріпили фундамент. На реалізацію проекту витратили 1,3 млн грн (1 млн – гроші від ДФРР і 300 тис. – кошти місцевого бюджету). На черзі – ремонтні роботи всередині приміщення, і ці витрати оплачуватимуть виключно з власної скарбниці.
– Не знаю, як там у Києві, але у нас – як мінімум, не гірше, – переконана завідувачка амбулаторії Людмила Тиченко. – Працюю тут уже понад тридцять років, але вперше бачу настільки блискавичні зміни. Ремонт будівлі розпочали місяць тому і вже майже завершили. Думаю, до кінця січня закінчать і всі внутрішні роботи. Звісно ж, працювати у таких умовах, як для нас зараз створюють, саме задоволення.
Окрім реалізації вже звичних для новоствореної ОТГ проектів з ремонту доріг, амбулаторій, шкіл та садочків, у Стеблівській громаді вже сьогодні обмірковують віддалену перспективу своєї «малої Батьківщини».
– Наше майбутнє – це наша молодь, – мудро зауважує Олексій Володимирович. – Ми поставили перед собою амбітну ціль – привабити у «село» молодих спеціалістів. А для цього необхідно створити гідні умови для їх роботи та проживання.
Цей задум уже почали реалізовувати. Так, цьогоріч за кошти громади придбали житло для лікаря сімейної медицини Світлани Охремової. Не пошкодували також грошей на заміну вікон та ремонт санвузла у будинку молодого спеціаліста.
– Я родом із Рівненської області, але на Черкащині мені дуже подобається, – зізнається пані Світлана. – Коли приїздила сюди вперше, то домовилася із селищним головою, що залюбки працюватиму в його громаді, якщо мою родину забезпечать житлом. Тоді Олексій Володимирович сказав мені: «Обирай будинок». Я обрала той, що сподобався найбільше, і от сьогодні вже роблю в ньому ремонт.
Разом із пані Світланою до Стеблева перебрався її чоловік та кіт. Нове життя до вподоби кожному з них. Ще б пак, на мапі України складно знайти місце, де так тепло приймають молодих фахівців.
До речі, сьогодні у Стеблівській ОТГ шукають ще одного сімейного лікаря. Потенційному претенденту також готові придбати житло.


«Не вірте тим, хто каже, що децентралізація − погибель для малих сіл»
– У часи, коли об’єднання громади лише обговорювалося, людей турбувало не стільки будівництво чогось нового, скільки питання – чи вдасться зберегти вже існуючі об’єкти, – пригадує Олексій Данільченко. – Тоді я пообіцяв усім жителям, що після утворення ОТГ не допущу закриття жодної школи, садочку чи амбулаторії. Що ж, вважаю, що обіцянки дотримав, адже у нас досі продовжують функціонувати всі заклади соціальної сфери. І в подальшому нічого закривати не плануємо, коштів вистачає на утримання кожного об’єкту.
І це не просто розмови. Коли на власні очі оцінюєш здобутки Стеблівської ОТГ, то у словах Олексія Володимировича не виникає жодних сумнівів. Посудіть самі: за неповний рік роботи відремонтували будинок культури та бібліотеку в селі Переможиці, сільський клуб та фойє школи у Яблунівці, утеплили дитячий садочок у Стеблеві та спорудили новий дитячий майданчик у Дацьках. А дороги ремонтують навіть у тих селах, де й самі старожили не могли пригадати, коли востаннє бачили, як кладуть асфальт.
Таким чином у Стеблівській об’єднаній громаді спростовують ще один міф і запевняють: децентралізація – це не погибель малих сіл, а навпаки – їх шанс стати успішними.
– Звісно, до своєї громади ми взяли й малі села, й ті, що споконвіків вважалися дотаційними. Більше того, у деяких сільрад навіть не вистачало коштів на зарплати власним працівникам, – розповідає Олексій Данільченко. – Але це зовсім не означає, що ми будемо утискати їхні інтереси. Навпаки, такі населені пункти отримують усі необхідні ресурси для розвитку. На їхніх територіях ми розбудуємо розвинену інфраструктуру та створимо сприятливий інвестиційний клімат. Я думаю, це і є головною ідеєю децентралізації – дати імпульс для розвитку кожного села.


Артем ЯКОВЛЄВ

scroll back to top

Додати коментар

 

Захисний код
Оновити

t me

 

Дійові особи

Ігор ТАБУРЕЦЬ

Про роботу на обороноздатність країни

 

 

Олена МОНОВА

Про те, що війна завжди повертається туди, звідки прийшла

 

Марина ДАНИЛЮК-ЯРМОЛАЄВА

 

 

Про суть «мирних угод» в Стамбулі

 

 
 
Політика
Негайного відкриття реєстру декларацій не буде

06 вересня 2023, 17:32

2023 09 06 radaВчора Верховна Рада ухвалила законопроєкт № 9534, яким відновлюється електронне декларування. Однак негайного відкриття реєстру декларацій не буде. За цю правку народні депутати не проголосували.


Економіка
Чого чекати від посівної-2024 та яким буде врожай

19 березня 2024, 17:41

Наприкінці лютого в Україні стартувала посівна кампанія. Станом на початок березня ярими зерновими вже засіяли 68 тис. гектарів у 12 областях


Суспільство
Йтиме дощ, подекуди з грозами

29 березня 2024, 07:25

У найближчу добу нестійку та вітряну погоду Черкащини формуватимуть атмосферні фронти із заходу, які проявляться дощами, вдень подекуди з грозами.


Цікаво
Пацієнт "залізних легень" провів в апараті понад 70 років

28 березня 2024, 17:31

2024 03 28 legeniУ США у віці 78 років помер Пол Александер — один з останніх пацієнтів "залізних легень". Він провів в апараті понад 70 років — BBC.


Афіша
За ініціативи AI HOUSE у Львові відбудеться Generative AI Spring School для ML-спеціалістів

19 березня 2024, 16:35

2024 03 19 gener1Завдяки спільним зусиллям AI HOUSE та Факультету прикладних наук Українського католицького університету у Львові запрацює школа з генеративного штучного інтелекту. Навчальний курс триватиме з 11 по 16 березня.