Наша електронна пошта:
smila.ua@ukr.net
logo
icon-top-follow icon-top-fb

 

Agro robota

 

Стрічка новин

Авторизуватися через соціальні мережі:

 

 

Йтиме дощ, подекуди з грозами

Йтиме дощ, подекуди з грозами

У найближчу добу нестійку та вітряну погоду Черкащини формуватимуть атмосферні фронти із заходу, які проявляться дощами, вдень подекуди з грозами.

У нашому районі рятувальники ліквідували 2 пожежі житлових будинків

У нашому районі рятувальники ліквідували 2 пожежі житлових будинків

За минулу добу, 26 березня, на території нашого району рятувальники ліквідували дві пожежі у житлових будинках.

В обласному кардіоцентрі відремонтують операційну

В обласному кардіоцентрі відремонтують операційну

Під час пленарного засідання 23-ї сесії депутати підтримали рішення про надання обласному кардіологічному центру дозволу на ремонт операційної на...

У ніч з 30-го на 31 березня о третій годині ночі переведіть годинник

У ніч з 30-го на 31 березня о третій годині ночі переведіть годинник

Україна цьогоріч перейде на літній час у ніч з 30-го на 31 березня о третій годині ночі за київським часом.

Смілянська прокуратура повернула у державну власність Успенський собор

Смілянська прокуратура повернула у державну власність Успенський собор

За позовом Смілянської окружної прокуратури Черкаської області суд зобов’язав Київську митрополію УПЦ (МП) повернути в державну власність...

У енергетиків області – новий керівник

У енергетиків області – новий керівник

Державний секретар Міністерства енергетики України Сергій Суярко та в.о. генерального директора АТ «Українські розподільні мережі»...

Район передав на фронт зарядні станції, цифрові тактичні рації, генератор та «Синицю 1Т»

Район передав на фронт зарядні станції, цифрові тактичні рації, генератор та «Синицю 1Т»

Завдяки соціально відповідальному бізнесу нашого району на східний фронт направлено чергову партію підсилення наших військ.

Джури зі Сміли відпрацьовували навички долікарської допомоги

Джури зі Сміли відпрацьовували навички долікарської допомоги

Відбувся одинадцятий тренінг з циклу тренінгів з домедичної допомоги для роїв середньої та старшої вікових груп Всеукраїнської дитячо-юнацької...

 

Ukraine

 

Чому мерзне Сміла та хто за цим стоїть

Напередодні зими у смілян є традиція – замерзати в домівках та офісах. Останні кілька років опалювальний сезон для 70-тисячного районного центру став маленьким апокаліпсисом. Минулоріч тепло в оселях смілян з’явилося більш, ніж із місячним запізненням. І щонайменше тричі протягом опалювального сезону його вимикали. Цьогоріч сміляни перекривали в місті дороги з вимогою ввімкнути опалення. Через проблеми з теплом керівник міста Віктор Федоренко навіть поплатився посадою. Винуватець цієї катавасії – приватне підприємство «Сміла Енергоінвест». Воно обігріває більшість домівок смілян і має перед НАК «Нафтогаз» багатомільйонні борги. Журналісти Громадського ТБ: Черкаси з’ясовували, чому мерзне Сміла та хто за цим стоїть.

 

«Вся Сміла буде страйкувати, перекриватимемо всі дороги повністю. Дійдемо до залізниці, хоча це й протизаконно. Але протизаконно і з людьми так вчиняти – місяць вже опалювальний сезон, а люди мерзнуть», – голосно обурюється місцева активістка Людмила Гуріненко. 16 листопада вона разом із кількома десятками смілян прийшла перекривати дорогу в місті.

 

2017 12 07 енерг1

 

16 листопада на знак протесту сміляни перекрили дорогу в місті
«Ми вже три роки воюємо проти Енергоінвесту. Але що ж? Ніхто не може вигнати його», – зітхає Людмила Яківна.

 

«Мерії в нас немає. Якби вона була, то раніше би подумали за тепло і щось вирішували. Чого вони дотягнули до зими і тепер вирішують?» – риторично запитує інша жителька Сміли.

 

«Діти мерзнуть у дитсадках. Жаль діток», – перебиває її третя.

 

Активісти згортають плакати і йдуть до будівлі міськвиконкому. Там якраз висловлюють недовіру виконувачу обов’язків міського голови Сміли Віктору Федоренку. Той напередодні опалювального сезону, 13 жовтня, обіцяв: місто не співпрацюватиме з «Енергоінвестом», а зробить комунальне підприємство основним постачальником тепла. Утім він так і не виконав обіцянки.

 

Зрештою депутати мінімальною більшістю відсторонили Федоренка від посади.

 

Звідки взялося ТОВ «Сміла Енергоінвест»

 

Все почалося у травні 2010 року. Тоді міська влада Сміли на чолі з Андрієм Колесником передала всі права на міські котельні та комунікації приватному підприємству ТОВ «Сміла Енергоінвест». Місцеве комунальне підприємство уклало з ним договір про спільну діяльність. Метою цієї спільної діяльності було «виробництво якісних житлово-комунальних послуг та подальше їх надання кінцевим споживачам на території міста Сміла».

 

На сайті підприємства вказано, що воно обслуговує 23 місцеві котельні, які забезпечують централізоване опалення більше, ніж 90% населення міста – 213 житлових будинків, підприємств та організацій Сміли.

 

«На той час це був гарний вихід для міста. Комунальне підприємство («Смілакомутеплоненерго» – ред.) було в боргах. Зараз мало хто пам’ятає, що ми боролися постійно, щоб нам не відключили газ. У той час діяв закон «Про теплову енергію», який забороняв вимикати взимку… У 2010 році нам поставили умову – або повний розрахунок, або ми сидимо без газу. А я до цього був у гарних стосунках з Назарчуком, замміністра житлово-комунального господарства. І з Олександром Поповим ми непогано спілкувалися. Він якраз став міністром ЖКГ. Саме вони познайомили нас із Агентством житлово-комунального господарства. Це агентство і запропонувало нам «Сміла Енергоінвест», – згадує колишній керівник Сміли Андрій Колесник.

 

2017 12 07 енерг2

 

За словами Андрія Колесника «Агентство розвитку житлово-комунального господарства» фактично пролобіювало захід «Енергоінвесту» до Сміли.

 

«Це питання лобіювалося на рівні міністерства. ДП «Агентство розвитку ЖКГ» знаходилося на одному поверсі з міністром і це була їхня ініціатива. На той час цей був класний пілотний проект. Для нашого міста це був прорив. Останні сім років із міського бюджету на утримання «Смілакомунтеплоенерго» не виділено ні копійки. А коли місто утримували його, ми щороку виділяли їм кошти на закриття боргів за газ, на зарплати. І це було нормально», – говорить Андрій Колесник.

 

Державне підприємство «Агентство розвитку житлово-комунального господарства» створене в 2008 році наказом тодішнього міністра з питань житлово-комунального господарства України Олексія Кучеренка «для більш ефективного розвитку ЖКГ України». Його керівником на момент укладання угоди був Андрій Карпенко.

 

2017 12 07 енерг3 

 

Як пише видання «Наші гроші», наприкінці нульових Карпенко був ледь не найуспішнішим бізнесменом на газовому ринку. Він контролював кілька облгазів та Концерн «Укргаз». Пізніше своєї частки власності в облгазах він лишився. За час його керівництва публічним партнером держагентства стали ТОВ «Комунальні системи України».

 

2017 12 07 енерг4

 

ТОВ «Комунальні системи України» і є засновником «Сміла Енергоінвесту».

 

Натомість засновниками самого ТОВ «Комунальні системи України» є ТОВ «Агентство комунального господарства» та ТОВ «Центр комунального розвитку». Обидва підприємства засновані офшорною компанією з Кіпру «Алвіранда Холдінг Лімітед». Та ж натомість має власників на Сейшельських островах – компанію Maskot Limited.

 

2017 12 07 енерг5

 

Утім відповідь на те, хто отримав вигоду від приведення до Сміли Енергоінвесту, лежить не в закордонних реєстрах, а в українських.

 

У 2013-му році директором ТОВ «Агентство комунального господарства» – фірми, що заснувала «Сміла Енергоінвест», став уже згаданий Андрій Карпенко. Тобто він, будучи на державній посаді, фактично пролобіював власні приватні інтереси – захід у місто компанії, одним із керівників якої він пізніше став.

 

2017 12 07 енерг6

 

Згодом, у 2015-му, Андрій Карпенко заснував партію «Сила громад». Від неї до Смілянської міської ради у 2015-му році, як свідчить сайт Смілянської міської ради, пройшли чотири депутати – Світлана Голубніченко, Олександра Пляченко, Роман Хоменко та Олег Трушкевич (склав повноваження). Такі ж осередки партії з’явилися і в місті Шепетівка Хмельницької області. Там також є компанія-клон «Сміла Енергоівесту» – «Шепетівка Енергоінвест». Очевидно, партії створені для того, щоб відстоювати інтереси приватної компанії на місцях.

 

Скуті одним ланцюгом

 

Сестра-близнюк Сміли по нещастю – Шепетівка Хмельницької області. Там такі ж проблеми і ті ж винуватці. У листопаді жителі Шепетівки перекривали рух на дорозі національного значення, щоб у столиці звернули увагу на проблему з опаленням у місті. Лише в частини жителів Шепетівки в домівках є тепло, і то лише тому, що в них просто не встигли відрізати газ від котелень.

 

2017 12 07 енерг7

 

ТОВ «Шепетівка Енергоінвест» так само, як і «Сміла енергоінвест», має великі борги за газ. Його засновники – вже згадуване нами ТОВ «Комунальні системи України».

 

«Шепетівка Енергоінвест» з’явилося у 2011 році. Підприємство взяло міське майно в концесію (договір про передачу господарських об’єктів, що належать територіальній громаді, в тимчасову експлуатацію).

 

«Вони («Шепетівка Енергоінвест» – ред.) агітували не платити за комунальні послуги на рахунки Ощадбанку, а на інші рахунки в інших банках. В них є кишенькова партія «Сила громад», яка влаштовувала проплачені мітинги», – говорить журналіст місцевого видання Олександр Островський.

 

У 2015 році міська рада у суді розірвала цей договір, бо підприємство не платило концесію, і не виконало зобов’язання за договором. Рівненський апеляційний господарський суд прийняв рішення розірвати договір. Однак «Шепетівка Енергоінвесту» вдалося у Вищому господарському суді повернути справу на повторний розгляд. Постановою Вищого господарського суду України від 17 березня 2016 року справу направлено на новий розгляд до господарського суду Хмельницької області.

 

Зрештою 6 листопада 2017 на сесії Шепетівської міськради депутати знову відмовилися від договору концесії та звернулася до правоохоронців, щоб ті відкрили кримінальну справу проти ТОВ «Шепетівка Енергоінвест» за зрив опалювального сезону.

 

«У чому проблема у наших містах? Люди пасивні»


«Вони («Шепетівка Енергоінвест» – ред.) зараз готові піти, але у них є завдання – скинути свої борги на місто. В чому проблема у наших містах? Люди пасивні. Коли міська влада піднімала це питання у 2013-2014 роках, містяни самоусунулися від проблеми. Лише поодинокі активісти цим займалися. А люди не цікавилися, куди їхні кошти ідуть», – каже Олександр Островський.

 

Невідомо тепер лише, хто розраховуватиметься за борги Енергоінвесту. Торік у Нафтогазі дали чітко зрозуміти: якщо місто передасть послуги з теплопостачання назад на комунальне підприємство, воно має забрати всі борги Енергоінвесту за газ.

 

2017 12 07 енерг8 2017 12 07 енерг9

 

Схожа ситуація з опаленням і в Івано-Франківську. Там частину будівель опалює ТОВ «СТЕК» – Станіславська теплоенергетична компанія. І хоча формально засновники у неї інші, проте керівники ті самі, що і в обох Енергоінвестів. Директор СТЕКу Олег Вечеринський балотувався у 2015-му до Київської міськради від партії «Сила громад». З 2014 по 2016 рік – він генеральний директор Групи компаній «Комунальні системи України».

 

Наприкінці жовтня міський голова Івано-Франківська Руслан Марцінків на своїй сторінці у Facebook писав:

«Найбільша проблема в тому, що зараз наші садочки та школи працюють без опалення внаслідок того, що ПРИВАТНА компанія СТЕК не отримала ліміти на газ в «Нафтогаз України» і не хоче сплачувати близько 36 мільйонів гривень своїх боргів. Це при тому, що ні споживачі, ні місто не мають заборгованостей перед СТЕК. Ми не маємо сьогодні якоїсь законної підстави давати гарантії за СТЕК, бо це не комунальне підприємство. З нашим «Теплокомуненерго» немає жодних проблем, усі ліміти погоджені, котельні подають тепло в домівки і соціальні заклади».

 

Звідки взялися борги за газ?

 

На офіційному сайті НАК «Нафтогаз» вказано, що заборгованість «Сміла Енергоінвесту» за газ становить 89 мільйонів гривень . На самому підприємстві переконують, що більша частина боргу – це просто невідшкодована державою різниця в тарифах, частково – пеня від «Нафтогазу» й борги населення.

 

2017 12 07 енерг10

 

Утім правоохоронці думають по-іншому.

 

У грудні 2015 року поліція порушила кримінальну справу проти ТОВ «Сміла Енергоінвест» за перевищення службових повноважень, службову недбалість та розтрату коштів. Слідчі встановили, що службові особи підприємства протягом 2014-2016 років розтратили кошти, сплачені споживачами за тепло. Основну частину грошей вони зарахували на інші рахунки, крім поточних. Це, на думку слідчих, і спричинило заборгованість за спожитий газ.

 

Якщо описати схему простіше, то вийде ось що: за законом оплата за тепло має надходити на спеціальні рахунки Ощадбанку. З цих рахунків теплопостачальна компанія має розраховуватися за спожитий газ. Проте на «Сміла Енергоінвесті» пішли іншим шляхом. У квитанціях на оплату послуг за тепло, які підприємство надсилало і продовжує досі надсилати смілянам, змінено номери рахунків. Замість рахунків зі спеціальним режимом, відкрито «ліві» рахунки в АТ «Місто Банк».

 

Із цих рахунків гроші перераховують засновнику ТОВ «Сміла Енергоінвест» – ТОВ «Комунальні системи України» як поворотну фінансову допомогу, інформаційну підтримку та рекламу, консультаційний супровід та моніторинг ринку. Гроші, що надійшли з розрахункового рахунку ТОВ «Сміла Енергоінвест», знімали в касі банку. Останнє може свідчити про «безтоварний» характер проведених операцій, а також незаконне заволодіння коштами шляхом переведення їх у готівку.

 

29 листопада Придніпровський районний суд Черкас заарештував рахунки засновника «Сміла Енергоінвесту» – ТОВ «Комунальні системи України». Суддя Скляренко дозволив користуватися рахунком лише для оплати заробітної плати та податків.

 

І що там зараз?

 

4 грудня новообраний секретар Смілянської міської ради Костянтин Синьогуб у розмові з нашими журналістами сказав: газу вистачить ще приблизно на тиждень. Тобто тепло в домівках смілян буде точно ще тиждень. Для того, щоб Нафтогаз дав ліміти на газ, потрібно заплатити 26 мільйонів боргу. Тому секретар разом із представниками обласної влади та Енергоінвесту «вибиватимуть» у держави 40 мільйонів за різницю в тарифах.

 

«Ми маємо їхати в Київ в Міністерство регіонального розвитку. Я надіюся, що до кінця тижня буде результат. Якщо ні, то у нас є мобільні групи, які чергуватимуть біля кожної котельні, щоб їх не відрізали від газу. Я спілкувався з областю, наступного року будемо робити теплову аналітику по всьому місту, де які котельні треба збільшувати, переводити на тверде паливо, на енергозберігаючі технології. Чим більше у нас буде варіантів, як надати послуги, тим дешевше будуть вони для населення. Наше завдання – щоб не було проблем з опаленням і мінімальні ціни. Якщо Енергоінвест нам даватиме ціни нижчі, ніж в інших, хай воюють, а люди вибиратимуть, до кого йти, а не стояти на колінах перед монополістом», – зазначає секретар міськради.

 

На запитання, чи не збирається він ініціювати розірвання договору зі «Сміла Енергоінвест», Костянтин Синьогуб відповідає риторично:

 

«Як я можу розірвати договір, якщо вони зараз надають тепло? Я розірву договір – і що далі? Я буду сам палити?»

 

Коли запахло «смаленим»

 

Однак уже 5 грудня, за інформацією видання smila.ua, у місті знову вимкнули опалення. Тому пізно ввечері депутати провели позачергову сесію, на якій вирішили співпрацювати з «Нафтогазом» безпосередньо через КП «Смілакомунтеплоенерго». Тобто відмовитися від послуг «Сміла Енергоінвесту». Як повідомляє прес-служба прокуратури Черкаської області, правоохоронці у Києві затримали одного із засновників ТОВ «Сміла Енергоінвест» Андрія Карпенка.

 

2017 12 07 енерг11

 

Йому повідомили про підозру у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого статтями 27 та 191 (привласнення чужого майна, яке було ввірене особі, шляхом зловживання службовою особою своїм службовим становищем, вчинене за попередньою змовою групою осіб в особливо великих розмірах) Кримінального кодексу України. Його підозрюють у привласненні майже 40 мільйонів гривень. За вчинені кримінальні правопорушення йому загрожує від семи до 12 років позбавлення волі з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років та з конфіскацією майна.

 

Тож тепер доля опалення в Смілі ще більш незрозуміла. У міській раді кажуть, що вирішуватимуть це питання у Міністерстві регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України.

 

Післямова

 

«Мерії в нас немає» – казала одна з жительок Сміли, яка прийшла перекривати дорогу в місті 16 листопада. І її закиди в бік міської влади більше, ніж слушні. Останні кілька років смілянська влада лише імітувала боротьбу з приватною компанією. Міські очільники змінювалися із швидкістю світла. І майже кожен з них заробляв симпатії виборців на хвилі боротьби з «Енергоінвестом». Але жоден нічого так і не зробив для того, щоб недобросовісний постачальник тепла нарешті пішов із міста. Аж поки у справу не втрутилася поліція. Це саме стосується й обласних посадовців на чолі із заступником голови обласної адміністрації Сергієм Овчаренком .

 

Тепер мерії доведеться розплачуватися за свою лояльність до приватної компанії і посеред опалювального сезону думати над тим, яким чином подавати тепло в домівки смілян без «Енергоінвесту». Невідомо тепер, на кого ляже борг «Сміла Енергоінвесту» за газ. Самим же смілянам на майбутнє варто не тільки виходити на акції протесту, коли вже зовсім «припече», а й іноді зазирати у свої платіжки за комуналку й цікавитися, куди йдуть їхні гроші.


Джерело: hromadske.tv

scroll back to top

Коментарі  

Едуард
+4 #1 Едуард 07.12.2017, 22:33
"Останні кілька років смілянська влада лише імітувала боротьбу з приватною компанією"
Правильніше було б сказати імітувала свою роботу у всіх сферах управління містом. І за це підвищувала собі зарплати та видавала премії. Недавно я з однією такою "деятельніцей" говорив, що якщо вони і надалі будуть так ставитися до виконання своїх обовязків та до людей то буде погано всим і досить скоро. А вона ця мавпа знаєте, що сказала - ми так багато не думаємо, як ви. А ще один начальнічок після мого запитання, так що в нашій країні так нічого і не змінилося після революції та загибелі людей, цинічно з ухмилкою сказав: А ти, що на щось надіявся?
То ж керують у нас потвори, які думають тільки про себе і живуть одним днем. Та нічого скоро собаки вити будете, якщо по нормальному вам не доходить...
Цитата

Додати коментар

 

Захисний код
Оновити

t me

 

Дійові особи

Ігор ТАБУРЕЦЬ

Про роботу на обороноздатність країни

 

 

Олена МОНОВА

Про те, що війна завжди повертається туди, звідки прийшла

 

Марина ДАНИЛЮК-ЯРМОЛАЄВА

 

 

Про суть «мирних угод» в Стамбулі

 

 
 
Політика
Негайного відкриття реєстру декларацій не буде

06 вересня 2023, 17:32

2023 09 06 radaВчора Верховна Рада ухвалила законопроєкт № 9534, яким відновлюється електронне декларування. Однак негайного відкриття реєстру декларацій не буде. За цю правку народні депутати не проголосували.


Економіка
Чого чекати від посівної-2024 та яким буде врожай

19 березня 2024, 17:41

Наприкінці лютого в Україні стартувала посівна кампанія. Станом на початок березня ярими зерновими вже засіяли 68 тис. гектарів у 12 областях


Суспільство
Йтиме дощ, подекуди з грозами

29 березня 2024, 07:25

У найближчу добу нестійку та вітряну погоду Черкащини формуватимуть атмосферні фронти із заходу, які проявляться дощами, вдень подекуди з грозами.


Цікаво
Пацієнт "залізних легень" провів в апараті понад 70 років

28 березня 2024, 17:31

2024 03 28 legeniУ США у віці 78 років помер Пол Александер — один з останніх пацієнтів "залізних легень". Він провів в апараті понад 70 років — BBC.


Афіша
За ініціативи AI HOUSE у Львові відбудеться Generative AI Spring School для ML-спеціалістів

19 березня 2024, 16:35

2024 03 19 gener1Завдяки спільним зусиллям AI HOUSE та Факультету прикладних наук Українського католицького університету у Львові запрацює школа з генеративного штучного інтелекту. Навчальний курс триватиме з 11 по 16 березня.